-

1. Mert van IGAZI kaja

pizza

A tavasz, a nyár és még az ősz is a visszafogott, szerénykedő étkezésről szól. Kalóriát számlálsz, finomkodsz a rendelésnél, eltartott kisujjal elegánskodsz a konyhában, szuprém csirkét eszel jázmin rizzsel és salátával, és az ajkaidat épp hogy csak benedvesíted egy kortyocska rozéval. Télen hál’ istennek nincs szükség erre a hamis vásári komédiára! Sutba dobhatod az önámítást és a fránya aszkézist, hiszen a természet megkérdőjelezhetetlen, ősi törvényei is azt diktálják: „ember küzdj, és hízva hízzál! A túléléshez szükség van a biztonságos zsírrétegre, amely megóvja gyenge tested a zord téli körélmények között. És ha ez a biztonságos óvintézkedés legkönnyebben egy tál csülök pékné módra, a saját zsírjában konfitált fokhagymás kacsacomb vagy a burgundi marhapörkölt önfeláldozó bekebelezésével érhető el... hát, legyen! Ezen igazán ne múljék.

2. Mert végre sötét van

 

marilyn

Megmondom őszintén, tapasztalataim szerint az embernek egy idő után már nem áll annyira jól a júliusi megvilágítás, főleg déltájban. A hamvas tizenéves orca talán még jól mutat e természetes reflektorfényben, ez az állapot azonban idővel rohamosan romlik. Télen viszont hirtelen mindenki vonzó lesz, a félhomály előzékenyen kihangsúlyozza az értékeket, és jótékonyan elfedi a hibákat. Az én férjem is megjegyezte a múltkor, amikor gyertyás hangulatfénnyel fogadtam otthon (és túltette magát azon az első sokkon, hogy nem áramszünet van, hanem romantika), szóval kedvesen azt mondta, hogy milyen szép vagyok.

Hát persze, hiszen sötétben minden tehén fekete, a halovány megvilágítás pedig még karcsúsít is. Csak mondom.

3. Mert bulibáró!

dance

Ha hozzám hasonlóan legszívesebben te is alsó hangon egy tucat emberrel csapatod vihorászva és egy borospohárral hadonászva, akkor elhiheted, a tél a legpöpecebb évszak! Ezer színű tematikus bulikákkal van tömve ez a pár hónap, kezdve a halloweennel, amikor szuperundiságokat lehet enni, meg csinálni. (Jó, jó, tudom, hogy az október 31. naptárilag még ősz, de szerintem tökre úgy néz ki, mint a tél, szóval az már tél és kész). Aztán ott van a Mikulás a temérdek sok csokival (amire nyilván azonnal rá lehet ugrani, amint a gyerekek elhúztak az iskolába. Hohohohó!!!). Meg a nagy családi dínomdánom karácsonyi pulykástul, agytompító tojáslikőröstül, az egymás mellett püffedten pihegő rokonsággal. Majd tovább lavírozunk a szilveszterig, amikor a menetrendszerű „holnap új életet kezdek" fogadalmától megtámogatva ordas módon lehet beba... elgörbülni, egészen a másnapi másnapos újévi lencseleves, disznósült és barackízes fánk csodás szentháromságáig. Aztán mire kettőt számolsz, máris a túlcsordulóan negédes, habos-babos Valentin-nap kellős közepén találod magad, apró, piros glitteres szívecskékkel telehintve... hogy mindezt leöblítsd egy zajos, a belső, legigazibb énedet felszínre hozó farsangi fejőlánymaskarával. Ugye milyen csodás?! Legyen buli bárhol, sálomálom! No roxa áááj, dzsoli a király! A Borinak a Borinak a Borinak a pampam! Izé, meg ilyesmik.

4. Mert végre nem kell szőrteleníteni

csubakka

A cicanaci, a pamutharisnya, a sínadrág, a gyapjúpulcsi és a kötött kabát remek holmik, hiszen nemcsak szépek és melegek, de ápolnak és el is takarnak. Kit érdekel, ha a gatya alatt akkora szőrt növesztettél, hogy az sem lenne meglepő, ha időnként felharsanna Tarzan üvöltése ebből a dzsumbujból?! A borotva hanyagolásával időt spórolhatsz, környezetet és bőrt kímélhetsz, a bozont ráadásul még melegen is tart.

5. Mert kiadósan lehet önsajnálni

tv

Hát nem szomorú, ahogy a kinti halott tájat jeges köd és fehér hótakaró lepi be? Nem szívbe markoló, ahogy dideregve összehúzódnak egymás mellett a cinegemadarak az ágon, és a pettyes őzikék a bokor alján együtt reszketnek? Hogy a rideg utcák elnéptelenednek, a tompa, hideg éjszakában pedig nem hallani mást, csak egy ide tévedt varjú magányos károgását? Ilyen bús körülmények között mit tehet az ember lánya...? Na, mit...? Befogad az otthonába minden ázó-fázó, szomorú kis állatot. Hülye vagy? Dehogyis! Fogja magát, betesz a lejátszóba valami nagyon érzelmeset és szívmelengetőt, odakuckózik a kanapéra a legkényelmesebb mackójában, körbetekeri magát a pokróccal, az ölébe veszi a családi kiszerelésű csokifagyit, és rogyásig sajnálja magát. Mert lássuk be, azért az piszok jó tud lenni...

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Kelly Sikkema