Hagyományosan szilveszterkor lencsét szokás enni, minél többet fogyasztasz ugyanis belőle (ráadásul pontban éjfélkor kell teletömni vele a bendőt!), annál nagyobb gazdagságban lesz részed az új évben. Ha szeretnél még nagyobb esélyt adni annak, hogy jövő ilyenkorra még Mészáros Lőrincet is lekörözd a leggazdagabb magyarok listáján, akkor a szilveszteri buliba induláskor tegyél a zsebedbe egy marék lencsét, aztán dőljön a della, ahogy a csövön kifér. De nemcsak a bőséget hozhatja el a lencse, hanem állítólag a szépséget is, de lehet, hogy a kettő között szoros összefüggés van.

Láttál már rusnya multimilliárdost? Ugye hogy nem! Egy vastag pénztárca igazán mindenkiből képes Clark Gable-t varázsolni.

Hogy ne rajtam múljon az anyagi jóléted és a csinos külalakod, hoztam egy ízbomba palesztin lencsés fogást, ami olyan parádés, hogy egész biztos vagyok benne, nem csak szilveszterkor fogod készíteni. A gránátalma népszerű hozzávalója a közel-keleti ételeknek, ráadásul bőséget és jólétet szimbolizál, tehát igencsak érdemes ezzel indítani az újévet, hátha épp ez fogja felvirágoztatni az anyagi lehetőségeidet! Ne is vacakoljunk tovább, hanem uzsgyi a konyhába, és nosza, vágjunk is bele a főzésbe!

recept szilveszter újév lencse rummaniyeh
A kép a szerző tulajdonában van

Hagyományosan ez az étel rendes, becsületes hétköznapi lencsével készül, de én nagyon szeretem a beluga lencsét, úgyhogy inkább abból főztem meg. De ha te inkább az úgynevezett főzeléklencsére (azaz barna lencsére) szavazol, az is szuper, csak akkor ne felejtsd el beáztatni főzést előtt (Lajos Mari tanácsa szerint 8–12 órára, bő vízbe). 

Olajon megdinszteltem egy felaprított hagymát, megszórtam egy kiskanál római köménnyel, majd rádobtam 250 gramm fekete lencsét, és egy felkockázott padlizsánt, aztán felöntöttem 600 milliliter vízzel. Megsóztam, aztán lefedve hagytam, hogy bő fél óra alatt minden szépen összerotyogjon. Közben aprítóba tettem 6 gerezd fokhagymát és egy jalapeño paprikát (ha nem kapsz, csili is jó), majd a belőlük készült pasztát olívaolajon lepirítottam pár perc alatt, buzgón kevergetve. Ezt a masszát belekevertem a padlizsános lencsébe, ment bele még két evőkanál tahini (azaz szezámmagkrém), 100 milliliter gránátalmaszirup (ez nagyobb ázsiaiélelmiszer-boltokban biztosan kapható), egy citrom kifacsart leve, és hogy gluténmentes legyen, én egy evőkanál szezámmagliszttel sűrítettem (az egyik húgom ugyanis, aki szintén hivatalos volt a lencselakomára, gluténérzékeny), de lehet sima lisztet is használni: csak keverd bele, rottyantsd össze, és kész is. Tálaláskor meglocsoltam egy kis olívaolajjal, tettem rá bőségesen petrezselymet, és megszórtam rubinvörös gránátalmaszemekkel.

Mellé naan kenyeret készítettem. Ehhez egy mély tálba beleszitáltam fél kiló lisztet, összekevertem egy kiskanál sóval, majd a közepébe mélyedést csináltam, beleöntöttem 3 deci langyos vizet (kézmelegnél ne legyen forróbb, mert a hő megöli az élesztőgombákat), 3 evőkanál olívaolajat, majd belekevertem egy kis zacskó szárított élesztőt, és egy kis kanál cukrot. Amikor felfutott, a tésztát összegyúrtam, majd letakarva meleg helyen két órát kelesztettem. Akkor először nyolc részre vágtam, abból gombócokat formáltam, azokat kinyújtottam körülbelül fél centi vastagra. Ismét pihentettem húsz percet, majd közepesen forró, száraz serpenyőben mindkét oldalát megsütöttem nagyjából 3 perc alatt, vagy amíg aranybarna lett.

recept szilveszter újév lencse rummaniyeh
A kép a szerző tulajdonában van

Mindenkinek jó lencsézést, gazdagságot, szépséget és boldog új esztendőt kívánok!

A kiemelt kép a szerző tulajdona

Fiala Borcsa