Valódi tabudöntögetés

A közösségi oldalak algoritmusainak ijesztő húzásairól már sokat írtunk, szóval bele se megyek abba, mennyire durva, ahogy intimkelyhes és görcsoldós, vizespalackos reklámokkal áraszt el a Metaverzum már egy-két nappal azelőtt, hogy megjönne a menstruációm. Pár hónapja pont nyakig betakarózva agonizáltam az alhasi görcseimmel, amikor feljött az Instán egy videó, amin egy fura hajú, szokatlan megjelenésű csaj a vécén görnyed, a feliratok szerint azért, mert ott „kivérezni” kevésbé fájdalmas. Újra és újra megnéztem, mert ilyet még nem láttam. Sok őrültség jött már szembe velem a közösségi oldalakon, pláne, amióta TikTok is van, de ez most más volt.

Persze, mostanság mindenki vadul döntögeti a tabukat. Azokat is, amelyek sose léteztek, vagy amelyeket már rég ledöntöttek, vagy azokat, amelyeket pont hogy egyáltalán nem döntött még le soha senki, csak beszélnek róla.

Ma már lassan a fütykös szalvétával fogását is tabudöntögetésnek hívjuk. Elhasználtuk ezt a kifejezést. Ám Morgan Presley újraértelmezte, vagy ha úgy vesszük, visszaadta az eredeti jelentését.

A videójára kattintva eljutottam a TikTok-csatornájáig, amelynek több mint öt és fél millió (!) feliratkozója van, majdnem négyszázmillió (!) lájkkal a videóin.

@morganpresleyxo

Facts no cap.

♬ VOID - Melanie Martinez

A Dior volt sminkesének is görcsölhet az ánusza 

Azon gondolkodom, hogyan foglaljam össze Presley tartalmainak lényegét úgy, hogy ne kezdjen el máris mindenki füstölgő kommenteket írni arról, hogy az emberiség megérett a pusztulásra, vagy hogy a csaj biztos elmebeteg.

Pont ez lenne a lényeg, ezért is vezettem fel a csúf békából királylány analógiával a történetet, mert egyszerűen a mi társadalmunkban képtelenségnek tűnik az, hogy valaki inkább így érzi magát boldognak. Hiszen mindenki szép akar lenni, mindenki azt akarja, hogy csodálják, szeressék, legalábbis a mesék világában. Ez a közmegegyezés.

De Morgan Presley nem tartozik közéjük, és a hozzászólások alapján ebben sokan osztoznak vele. Ez a mindössze huszonnégy éves lány azelőtt Dior sminkeseként dolgozott és szépségápolással, divattal kapcsolatos tartalmakat osztott meg a közösségi oldalain. Elmondása szerint ez idő alatt depresszióval küszködött, folyamatosan idegenül érezte magát a bőrében. Hazugságban élt. Az Instáján volt minden, ami ebben a műfajban klasszikusan előfordul: szelfi az autóban, Starbucks-latte a kézben, szívószál és/vagy napszemüvegszár a szája szélére biggyesztve, full smink, élére vasalt, ezüstös platina bobfrizura.

Egyenruhában, címlap-kompatibilisen járt be dolgozni egy pláza Dior-szigetébe nap nap után, ám egyik alkalommal a rádióból olyan zene szólt, aminek Morgan képtelen volt ellenállni és úgy, ahogy volt, a makulátlan hacukájában nekiállt breakelni. Ezután jó alaposan lehordta a főnöke, szóval Morgan úgy döntött, felmond.

@morganpresleyxo

♬ Beat Automotivo Tan Tan Tan Viral - WZ Beat

„Nem akartam olyan helyen dolgozni, ahol még táncolni se szabad” – meséli egy videójában. Ez volt az utolsó hagyományosnak mondható munkahelye.

Aztán jött a Covid és a karantén. És a bezártság és elszigeteltség Morgan számára egyet jelentett a megváltással.

„Kiskorunkban még tudjuk, kik vagyunk. Aztán jön a suli, a mindenféle társadalmi nyomás, közben szép folyamatosan elfelejtjük, akik valójában vagyunk, és teljesen ráfeszülünk arra, hogy mit gondolnak rólunk, hogy milyen benyomást keltünk” – fejtegeti az egyik videóban.

Hát, a karantén alatt nem voltak többé emberek körülötte, nem volt kinek megfelelnie. Éjjel-nappal az lehetett, aki. Majd így, teljes valójában, mindenféle megfelelési kényszer nélkül elkezdett TikTok-videókat gyártani, csak úgy, mert miért ne.

Hamar virálissá vált, amikor azzal hülyéskedett, hogyan csináljunk magunkból házilag Prada-modellt, de amikor a különböző altesti jelenségeket kezdte el humorosan dokumentálni, akkor szabadult el a követők száma csak igazán. Akik életük során valaha tapasztaltak már menstruáció alatt ánuszgörcsöt vagy vészes hasmenést, és azt hitték, baj van velük, azok számára Morgan maga az oázis a sivatagban. És nem csak nekik.

@morganpresleyxo @loudaboo ♬ Married Life (From "Up") - Geek Music

„Azt hittem, csak én vagyok így!”

A követők egymás után kommentelik, hogy végre valaki kimondja, amit más nem mer, végre valaki vállalja, hogy pisil zuhanyozás közben, hogy milyen alantas, undi lények is tudunk lenni mi, emberek, és ez így tök rendben van.

Többen is írják a posztjai, tiktokjai alatt, hogy neki köszönhetően jobb viszonyba kerültek önmagukkal, a saját fura tulajdonságaikkal, szokásaikkal. (Mert amúgy kinek nincsenek fura dolgai?!)

Ám itt nem ért véget a történet. Miközben továbbra is döntögette a tabukat (nemcsak úgy ímmel-ámmal, hanem istenigazából), a külseje is drasztikus változáson ment keresztül. A platinaszőke vasalt bubiból először egyszerű, szedett-vedett barna, göndör frizura lett, majd jöttek a különböző színek a szivárvány minden árnyalatában, egyre furcsább, extrémebb fazonokkal megspékelve, pár naponta, hetente váltogatva, amolyan játékos kísérletezésképp. Egyik piercing, másik piercing, tetoválások, hopp, aztán a szemöldök is lekerült, miközben a lábán, hónalján vígan meghagyta a szőrt. A konszolidált kiskosztümöket és élükre vasalt ingeket háromszög bikinifelsőre húzott hálós top és neonszínű műbőr forrónaci váltotta fel, vagy mikor mi. Látványos, hogyan húzódik a szája széle egyre szélesebb mosolyra az átalakulással párhuzamosan. Ugyanis végre boldog lett. Felszabadult.

„Sose éreztem magam szebbnek, magabiztosabbnak” – mondja.

Tinderen közben megismerkedett egy hozzá hasonlóan extravagáns fiúval, Lou-val, akivel látszólag tökéletesen kiegészítik egymás „őrültségeit”, és bár tudom, nehéz elhinni, de egészen kedves és megható módon fejezik ki, hogy megtalálta zsák a foltját. Immár együtt (is) készítik a videókat, festik egymás haját (szőrét), hülyéskednek, de közben nyíltan beszélnek arról is, hogy bizony azért nekik is megvan a csomagjuk.

@morganpresleyxo @Playboy ♬ original sound - Morgan Presley

Mert nyilván senki nem kezd csak úgy a kakálásról, vagy a menstruációról szatirikus, humoros videókat gyártani, hónaljszőrt zöldre festeni milliók szeme láttára. Itt két egyértelműen sérült, traumákat hordozó ember találkozott (Lou anyja bántalmazó alkoholista, az apja fiatalon meghalt), akik hogy, hogy nem, hasonló dolgokban és egymásban találták meg a vigaszt, a gyógyulást.

Morgant gyerekkorában keményen zaklatták az iskolában, csak úgy – mert más volt, mint a többiek.

Bezárták a fiúvécébe, szemetet dobáltak rá, fizikailag és verbálisan is bántalmazták. Ebből egyenesen jött a következtetés, hogy neki kell megváltoznia, nem a bántalmazóknak, így lett belőle hamisítatlan Insta-modell. „Találjátok ki, mi történt! A zaklatás abbamaradt” – meséli.

A kommentek, a mindennapi visszajelzések alapján nemhogy végre elfogadták, de egyenesen példakép lett belőle. Morgan pedig nem győzött elmerülni az érzésben. Aztán a karantén alatt leesett neki, hogy bizony mindössze egy élete van, amiből leélt bő két évtizedet úgy, hogy másoknak akart megfelelni. Itt húzta meg a határt, és eldöntötte, hogy többé nem foglalkozik mások véleményével.

Míg egyesek öncsonkításnak, önbántalmazásnak nevezik azt, amit azóta a külsejével csinál, ő azt mondja, soha nem volt boldogabb. 

Undi hétköznapok vs. toxikus tökéletesség

Aztán persze ki tudja, lehet, hogy valójában Morgan és Lou egy rémes, mérgező kapcsolatban teszik tönkre egymást milliók szeme láttára. Lehet, hogy ez az egész „csak” egy segélykiáltás. Reflexből ennek ad az ember több esélyt, hiszen mégis ki lehet boldog vagy egészséges, ha a saját gusztustalanságairól és őrült szokásairól posztolgat bele a vakvilágba?!

De ha belegondolunk, tudjuk azt is, hogy

egy konszolidált szépség Insta-posztjai az autóban kávét szürcsölésről ugyanúgy lehetnek egy belül ordító, boldogtalan ember segélykiáltásai.

Mintha a boldogság és a boldogulás egyetlen és legfőbb hozzávalója pusztán a szépség és a tökéletesség lenne.

@morganpresleyxo

♬ ONCE THERE WAS A WAYYYYYY - ☆

Nem csoda hát, hogy Presley meglehetősen megosztó személyiség. Mert mindent az arcunkba tol. Az anyagcseréjétől kezdve a menstruációs kínlódásain át egészen odáig, hogy a pasijával hashajtót vettek be az első randijukon, hogy kipipálhassák az azon való szorongást, hogy mi van, ha pukizni, vagy kakálni kell a randi alatt. Radikális módja ez egymás megismerésének, de van benne valami szokatlanul, szélsőségesen emberi és (most jöhetnek a virtuális kövek!) ártalmatlan. 

Együttműködései sallangmentesek, szellemesek. Szinte rájátszik arra, mennyire leszarja, milyennek látják, mit gondolnak róla. Buzdítja a követőit, hogy valljanak színt, meséljenek magukról, amire őszintén és elfogadással, kedvesen reagál

Nem mondom, hogy ő legyen a követendő példa. Azt sem állítom, hogy mindenkinek való Morgan bizarr TikTok-oldala. Ő maga sem szándékozik bárkit inspirálni, tanítani, nincs a tartalmai mögött küldetéstudat. Csak szerintem a szabadságnak, a mindenbe belesz@rásnak és traumafeldolgozásnak ez a szintje mindenképpen figyelemre méltó. 

Kiemelt képünk forrása: TikTok / morganpresleyxo

Szabó Anna Eszter