Ha kívülről nézünk rá, a csókolózás elég furcsa dolog: két ember összeérinti a száját, nyálat „cserélnek” és cuppognak, mindezt annak kifejezéseként, hogy eléggé kedvelik egymást. Aki viszont már csinálta, jó eséllyel tudja, milyen csodálatos. Nem véletlenül: csak az ujjbegyeinkben van annyi receptor, mint a szánkban, ezek pedig „szólnak” az agyunknak, hogy „helyzet van”, ami endorfint és dopamint küld szét a szervezetünkben: ettől olyan igazán jó csókolózni.

Miután mindenki elképzelte, hogy milyen vicces lenne, ha a szeretet kifejezésének egyik jele a csók helyett az ujjdörzsölés volna, és ez a cikk most a kívánatos dörzsölési technikákról szólna, térjünk is vissza a tárgyhoz. Mert ugyan csókolózni baromi jó, de nem feltétlenül egyszerű – pláne első alkalommal.

Az első csókjukra nagyrészt emlékeznek az emberek, ami nem csoda, hiszen elég nagy esemény ez egy fiatal életében. Én is emlékszem az enyémre: a gimis gólyatáborban történt, elég hirtelen jött, és annyi nyál keletkezett közben,

hogy kicsit meg is ijedtem: ez vajon mindig ilyen lesz…

Bár biztosan vannak született csókkirályok, ez kifejezetten olyan műfaj, amibe csak gyakorlással lehet belejönni. Ennek ellenére biztosan volt mindenkinek az életében egyszer legalább egy rossz csókja olyan valakivel, akinek nem az volt az első alkalom. Túl sok vagy éppen túl kevés volt valami, nem stimmelt a lendület vagy a ritmus – és bár simán lehet, hogy ami valakinek élete legjobb csókja, az másnak a rémálmaiban jön elő, de mégis van néhány alapszabály, amit érdemes megfontolni és átültetni a gyakorlatba, hogy jó, vagy még jobb legyen az élmény. Stella Anna Sonnenbaum szomatikus szexológus hat tanácsa következik kezdő és rutinos csókolózóknak:

1. Ne ronts nyelvestül a házba!

Az első csók alkalmával – legyen az életed elsője, vagy csak egy új partnerrel a legelső alkalom –

ne akard rögtön beszuszakolni a nyelved a másik szájába!

Van, aki szereti a nyelves csókot, mások pedig nem, ezért ahelyett, hogy rögtön mindent beleadnál, inkább fokozatosan, lágyan puhatolózz, hogy a másik nyitott-e rá.

2. Mennyi az annyi?

Maradjunk még egy kicsit a nyelv-témánál: ha benne van a partner is, szuper, de rögtön jön a következő kérdés, miszerint mennyi nyelv az elég, és mennyi a sok? Stella Anna Sonnenbaum csók-coach szerint ez is attól függ, hogyan jó mindkettőtöknek, de annyi tanácsot azért ad, hogy ne adj bele rögtön mindent. Van, aki épp csak összeérinteni szereti, mások élvezettel nyelvelnek teljes hosszában – tapasztaljátok ki ezt is lassan és finoman.

3. Kezeket a nyakra, hajba!

A szexológus szerint a következő kérdés, ami felmerül csókolózás közben, hogy puszilkodás közben mit csináljunk a kezünkkel. A szakértő azt ajánlja, hogy ha a kezünket a másik tarkója és füle alatti nyaki részre helyezzük, megérintjük akár kicsit a fülét, vagy gyengéden beletúrunk a hajába, azzal nem lehet mellé lőni.

4. Se sivatag, se óceán

Ez egy elég egyértelmű pont: ne legyen se túl nedves, se túl száraz a szád és az ajkad. Mindkettő tönkreteszi a csókot.

5. Elsőre ne szembe!

Az első csók mindig felfokozott izgalmi állapot, sok minden áll vagy bukik a sikerén. A szakértő szerint sokat segíthetünk az izgalmunkon és a csók minőségén, ha nem egymással szemben állunk, hanem egymás mellett ülünk közben. Szerinte ennek evolúciós okai lehetnek: emlősök vagyunk, és az emlősöknek ez a támadóhelyzetük. Ha viszont egymás mellett ülünk, az a közelséget, partnerséget sugallja. 

6. Nem mindegy a lendület!

A csók-coach szerint a legtöbb ember a szenvedély hevében túlságosan odanyomja a másik emberhez a száját, de figyelmeztet, hogy ez is egy egyéni preferencia. Előfordulhat, hogy míg az egyiknek a szenvedély kimutatása az erősen odanyomott csók, az a másiknak kényelmetlen. De az is megtörténhet, hogy az óvatos, finom partnert a másik túl puhának, lagymatagnak gondolja. A legfontosabb ez esetben is, hogy figyeljetek egymás jelzéseire, találjátok meg azt a módot, ahogy mindkettőtöknek jó.

Érdemes megszívlelni ezeket a tanácsokat, és amennyit csak lehet, csókolózni, ugyanis a nyilvánvaló kellemes érzés mellett csökkenti a vérnyomást, elmulasztja a fejfájást, és még a vonásainknak is jót tesz az izmaink megdolgoztatásával.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Marina Demeshko

Dián Dóri