1. Elsüllyeszthetetlen Sam

Bár tudományosan nem bizonyított tény, hogy a macskáknak kilenc életük van, de Sam cica története alapján minimum gyanús, hogy lehet némi valóságalapja ennek a feltételezésnek. A macska tengerészkarrierjét a Bismarck nevű csatahajón kezdte 1941-ben, amit néhány nappal a kihajózása után megtámadtak, emiatt pedig elsüllyedt. A 2200 fős legénységből mindössze 118 ember maradt életben, valamint Sam macska, aki egy deszkán hánykolódott, amíg a HMS Cossack nevű brit hajó legénysége ki nem mentette őt a vízből. A matrózok elnevezték Oscarnak, és velük éldegélt még hónapokig a fedélzeten, amíg Gibraltár közelében egy német torpedó eltalálta a hajót, így az 1941. október 27-én elsüllyedt.

Ezúttal 159 ember veszítette életét, de a macska ismét megúszta a hajótörést, már rutinosan, egy deszkába kapaszkodva várta a felmentősereget, ami meg is érkezett.

Kihalászták a vízből – ekkor kapta az Elsüllyeszthetetlen Sam nevet –, és egy rövid ideig Gibraltáron élt, ám 1941 novemberében ismét hajóra szállt, ezúttal a HMS Ark Royal nevű csatahajón teljesített szolgálatot. Csakhogy ez a hajó is elsüllyedt, a cicát pedig a jármű motorjába kapaszkodva találták meg, a feljegyzések szerint sértetlenül.

A hármas szám ezek szerint nemcsak a magyar, de Sam macska igazsága is, ugyanis többet nem kellett hajóra szállnia, élete hátralevő részét az Egyesült Királyságban töltötte, 1955-ben távozott az örök vadászmezőkre.

2. Beerbohm, a színész

Beerbohm cica a mai Gielgud (akkori nevén Globe) Színház főegerésze volt évtizedeken át. A nevét a színházigazgatóról, Herbert Beerbohm Treeről kapta, és a munkája mellett szívesen mászkált be az öltözőkbe és a kelléktárba, állítólag a kedvenc játékai a tollakkal díszített eszközök és ruhák voltak. A cica hatalmas szeretetnek és tiszteletnek örvendett a társulaton belül, olyannyira, hogy a színészek rendszeresen emlegették őt az interjúikban, és azt sem bánták, hogy olykor előadás közben felbukkant a színpadon – a közönség legnagyobb örömére. Állítólag a pár utcával arrébb található Lyric Színházban lakott a barátnője, akit rendszeresen meglátogatott. Főegerészi karrierje 1991-ben ért véget, amikor a színház asztalosmesterével Beckenhambe költözött. Itt élt 1995-ben bekövetkező haláláig –

a macska gyászjelentését és nekrológját pedig címlapon hozta a Stage című hetilap. Emlékét azóta egy festmény és egy fénykép őrzi a színház előcsarnokában.

3. Az elnöki páros

Nem szokatlan, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnökének rezidenciáján, a Fehér Házban háziállatok szaladgáljanak – jó pár kutya, ló, kecske és madár otthonául szolgált már, ám macskát először Abraham Lincoln vitt az elnök székhelyére. Vagyis rögtön két cicát, akiket William Seward külügyminiszter ajándékozott neki. A macskák a Dixie és Tabby nevet kapták, és elnöki kiszolgálás járt nekik az elbeszélések alapján. Az egy dolog, hogy Lincoln odáig volt értük, és rendszeresen dögönyözte őket, de az is előfordult, hogy az elnök egy hivatalos vacsora során az asztal alatt etette Tabbyt. Azt, hogy milyen nagyra tartotta cicáit, jól mutatja, hogy első elnöksége idején állítólag azt vágta a kollégái fejéhez, hogy Dixie sokkal okosabb, mint a teljes kabinet együttvéve, ráadásul nem felesel. Ám nem csak Dixie és Tabby élvezhették gazdájuk odaadó gondoskodását – az elnök ugyanis előszeretettel fogadott be kóbor cicákat is, így az elnöki macskafalka egyre népesebb lett az évek során. 

4. FDC Willard, a fizikus

1975-ben Jack H. Hetherington amerikai fizikus és matematikus a legújabb kutatásainak eredményét akarta publikálni egy tudományos folyóiratban. Ám egy kollégája felhívta rá a figyelmét, hogy Hetherington következetesen többes szám első személyben fogalmaz a szövegben, holott ő az egyetlen szerző. Ám a tudós ahelyett, hogy kijavította volna a szöveget, inkább bevett maga mellé egy társszerzőt: a sziámi macskáját, Chestert. Azonban attól tartva, hogy a kollégái felismerik a nevéről, FDC Willardként tüntette fel az állatot. Az FD a felis domesticus rövidítése (ami a házi macska tudományos megnevezése), a C a Chestert jelöli, a Willard pedig Chester cica apukájának a neve.

Így lett az egyszeri sziámi macskából fizikusprofesszor, aki 1980-ban még egy saját tanulmányt is publikált franciául, ám ezután felhagyott tudományos karrierjével, és visszament szundikálni az ablakpárkányra.

5. Félicette, az űrhajós

 történelem macska cica
Forrás: YouTube / Vegan Corporation

A mai napig nem tudni pontosan, hogy Félicette az utcáról vagy egy kereskedésből került-e a francia űrprogramba, de annyi bizonyos, hogy ő az első és máig egyetlen macska, aki elhagyta a Föld légkörét, és épségben vissza is tért. Az űrhajó a macskával a fedélzetén nem állt föld körüli pályára, csak úgynevezett űrugrást hajtott végre, és a szuborbitális repülés során 152 kilométeres magasságig jutott.

A mindössze 13 percig tartó űrutazás alatt a cica kemény fizikai megpróbáltatásoknak volt kitéve, de nem érte felkészületlenül a feladat: az indulása előtt alaposan kiképezték. Ennek hála Félicette bírta a gyűrődést, egyben hazajutott, és azonnal világhírnévre tett szert. Sajnos azonban nem lehetett hosszú élete, a repülés után elaltatták, hogy a kutatók megvizsgálhassák, milyen hatást gyakorolt az űrutazás az agyára. 

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / MamiGibbs

Dián Dóri