Elsőként 1439-ben, VI. Henrik angol király tiltotta be a csókolózást az országában, ám nem annyira erkölcsi okokból, sokkal inkább azért, hogy így akadályozza meg a járványok terjedését a birodalmában. A dologból azonban nem lett semmi, a hűvös angolok továbbra is ugyanolyan lelkesedéssel csőröztek.

Egy fikarcnyit sem tanultak az ő példájából a nápolyiak, 1562. március 9-én ugyanis az olasz városban is törvényellenes cselekedetté vált a nyilvános csók, akit rajtakaptak, azt halálbüntetéssel sújtották a hatóságok. Ennek úgyszintén egészségügyi vonatkozása volt, Európában ugyanis ekkor már ismét óriási léptékben szedte áldozatait a fekete halál. A pestist azonban sajnos ezzel a szigorú határozattal sem sikerült megállítani, főleg, mivel csak a XIX. században derült ki, hogy a több millió ember haláláért felelős kórokozó a patkányokon lakó bolhákban tenyészik – és nem a nyálunkban.

via GIPHY

1910-ben a francia vonatállomásokon tiltották be a smárt, így próbálták ugyanis megakadályozni, hogy a párok hosszan búcsúzkodjanak egymástól, jelentős késéseket okozva ezzel a menetrendben. A múlt évezredbeli rendeletet – ha nem tévednek a forrásaim – azóta sem törölték el, bár valószínűleg senki nem tartja be – max. nem vár rájuk a vonat, ahogy azt már Demjén Rózsi is megénekelte.

1982-ben az iráni parlament szintén törvényen kívül helyezte a szenvedélyes csókot, és nem viccelt! 2014-ben hatalmas botrány keveredett abból is, hogy Cannes-ban Gilles Jacobs a vörös szőnyegen arcon csókolta Leila Hatami iráni színésznőt.

1991-ben a Pekingi Egyetem tiltotta meg a diákjainak, hogy csókolózzanak, ahogy azt is, hogy kéz a kézben mászkáljanak vagy egymás fülébe sugdossanak. Az oroszok ennél is keményebbek voltak: még a házaspároknak is be akarták tiltani a nyilvános helyen való csókolózást 2003-ban. A nép azonban ezúttal fellázadt, méghozzá irtó szexi módon: tiltakozásképp vadidegenek kapták egymást szájon demonstratíve az utcán, így a törvényjavaslat elkaszálódott.

De az ember sohasem tanul, a hatóságok és kormányok meg pláne nem, sajnos mindenütt szeretik beleütni az orrukat az emberek dolgába. Így eshetett meg, hogy 2005-ben Thaiföldön tiltották meg a diákoknak a csókolózást, egy tavaly novemberi hír szerint pedig azt fontolgatják, hogy az otthonokban sem engedik meg.

via GIPHY

Ha egy szájszervek nélküli földönkívüli olvassa ezt a cikket, akkor minden bizonnyal úgy érezheti, a smárolás tényleg ördögtől való cselekedet lehet, különben miért ágálna ellene évszázadok óta a felsőbb vezetés? Kedves marslakó, meg kell hogy nyugtassalak, csókolózni nemcsak roppant élvezetes tevékenység, és ezt tapasztalatból mondhatom, hanem számos szempontból igen előnyös dolog.

Egy amerikai pszichológus, Raphael Volodarsky több oxfordi tudóssal közösen megvizsgálta a csókolózás fontosságát, és izgalmas felfedezésekre jutott. Többek között kiderült, hogy a nők egy röpke csókból megállapítják partnerükről, alkalmas lesz-e hosszú távú párkapcsolatra, vagy sem. Egy rövid nyálcseréből ugyanis azonnal kiderül, milyen íze, illata van a másiknak, mennyire előzékeny, szenvedélyes, kifinomult, uralkodni vágyó, arrogáns, vagy épp ellenkezőleg, egy lagymatag szájtáti.

A csókolózás során többmilliárdnyi mikroba és számtalan allergén térfelet cserél a partnerek szájában – ami jó esetben erősíti az immunrendszert, ritkán azonban allergiás reakciót: bőrpírt, orrváladékozást vagy duzzanatot okoz.

De nem kell, hogy most azonnal zacskót húzz a fejedre! Bár a pestistől valóban nem véd meg egy hosszú csók, ám számtalan, a fekete halálnál jóval gyakoribb bú, baj, bánat ellen igen hatásos. Csókolózás közben ugyanis oxitocin, dopamin és szerotonin szabadul fel a szervezetben, amitől nemcsak euforikus állapotba kerülhetsz, de erősíti a pároddal való kapcsolatot is, emellett hatásosan csökkenti a stresszt és az idegességet is. Hosszú távú kapcsolatokban egyenesen receptre kéne felírni a kiadós smárokat!

via GIPHY

Ha pedig amiatt aggódsz, hogy egyszer utolér az idő, és jól megráncosodsz, van egy csodálatos hírem: a csókolózás egyszerre akár harmincnégy arcizmot is megmozgathat; mi ez, ha nem penge- és fájdalommentes arcfelvarrás? Ezek után már valóban túlzásnak tűnik, hogy mindemellett egy igazán szenvedélyes csókolózással percenként akár huszonhat kalóriát is elégethetsz! Mondom gyorsan, hogy ne kelljen kapkodva számolgatnod: húsz perc csőrözéssel már semmissé is tettél egy Big Macet!

Te jó ég, még mindig itt vagy, és nem a melletted ülőt kapod épp szájon? Tessék gyorsan menni, csókolózni, hiszen ennél egyszerűbben és olcsóbban nem tehetsz az egészségedért – persze csak amíg újra be nem tiltják…

 

Fiala Borcsa