#1. Bár a magyar elnevezés eredete egyértelmű, angolul az árnyékhoz kapcsolódik, nem pedig az esőhöz

A legtöbb ember azt hiszi, hogy az ernyők eredeti célja az esőtől való védelem, valójában azonban a szolgák a nemesek árnyékolására használták az eszközt az ősi civilizációkban. És ebből adódik, hogy a név eredete az árnyékhoz kapcsolódik, nem pedig az esőhöz: az angol umbrella, vagyis esernyő szó a latin umbra szóból származik, ami árnyat vagy árnyékot jelent.

#2. Anglia? Nem. Az esernyő eredetileg Kínából származik

Tudtad, hogy a kínaiak találták fel az ernyőt? Több ezer évvel ezelőtt – ahogy azt az előbb megtudhattad – még elsősorban arra használták, hogy árnyékot adjanak a nemeseknek és uralkodóknak, különösen utazáskor.

Az esernyő először Koreában és Japánban terjedt el, majd a Selyemút segítségével Európába is eljutott. Kezdetben tollakat, leveleket, papírt és selymet használtak borításként, közülük néhányat olajjal vagy lakkal kezeltek, hogy vízállóvá tegyék. A bordák – vagy más néven küllők – eredetileg nádból, később pedig csontból készültek, de az 1800-as években már előfordult, hogy acélvázra feszítették az anyagot, ami sokkal erősebbé tette az ernyőt.

Forrás: Getty Images / Pierce Archive LLC / Buyenlarge

#3. Egyetlen kínai város állítja elő a világ esernyőinek nagy részét

Szunghsziát (Songxia) a világ esernyőfővárosának nevezik, és nem véletlenül: a helyi becslések szerint mintegy félmilliárd esernyő készül itt, több mint ezer gyárban. Egyetlen munkás naponta körülbelül háromszáz ernyőt készít. A Sanghajtól kétórányira délre fekvő város gyárai esernyőket, golfernyőket, strandernyőket, összecsukható ernyőket, reklámernyőket, miniernyőket, gyerekernyőket, vagyis gyakorlatilag az ernyők minden fajtáját gyártják.

#4. Az ókori Egyiptomban az ernyő a gazdagság jelképe volt

Az esernyő gyakran csak a nagyon gazdag emberek által viselt divatos kiegészítők egyike volt, az ókori Egyiptomban viszont a hatalom jelképeként szolgált. Akkoriban nem mindenki engedhette meg magának, hogy napernyőt birtokoljon, csak a leggazdagabbak védhették magukat a naptól és az istenektől. 

#5. Japánban jut a világon a legtöbb esernyő egy emberre

A Global Umbrella Study által készített tanulmány szerint Japánban a legmagasabb az egy főre jutó ernyők száma, egészen pontosan 3,3 darab, míg a világátlag 2,4 darab.

Mégis, az 1880-as évek elején az összecsukható esernyőt az Egyesült Királyságból hozták Japánba.

#6. Volt idő, amikor az esernyő a nőiesség szimbólumának számított

Esernyőt a XVIII. század előtt többnyire csak nők használtak, így hamar a nőiesség szimbólumává vált. A század közepén aztán az angol Magdalen Kórház alapítóját, Robert Dingley-t gyakran látták esernyőt használni, így az megszűnt csak női divatkiegészítőnek lenni.

Forrás: Getty Images / Hulton Archive

#7. Van a történetnek sötét oldala is 

Az esernyős babonák évezredek óta léteznek. Az esernyő kinyitása zárt térben balszerencsét jelent, de ennek a gyökerei is az ókorig nyúlnak vissza. Az ókori Egyiptomban ugyanis úgy tartották, hogy ha valaki zárt helyiségben, tehát a naptól távolabb nyit ernyőt, az feldühíti a napisten Rét. 

De az esernyőknek tulajdonítottak már sérüléseket, sőt haláleseteket is: 2017-ben az Inside Edition magazin számolt be egy olyan esetről, amelynek során egy repülő napernyő ölt meg egy nőt.

#8. Biztonságtechnikai eszköz vagy halálos fegyver

Állítólag Nicolas Sarkozy francia politikus volt az első, aki biztonsági intézkedései részeként kevlár bevonatú, golyóálló esernyőket kezdett használni, de a történelem során használták fegyverként is az ernyőt.

1978-ban Georgi Markov, disszidált bolgár újságíró, aki ekkoriban a BBC-nek, a Deutsche Wellének és a Szabad Európa Rádiónak is dolgozott, Londonban várakozott egy buszmegállóban, amikor hirtelen erős fájdalom hasított a combja hátuljába. Az újságíró, aki műsoraiban rendszeresen krizitálta a kommunista Bulgáriát, csak annyit látott, hogy egy férfi felkap egy esernyőt, idegen akcentussal bocsánatot kér, majd elsiet.

Markov még aznap este belázasodott – négy nappal később pedig a kórházban meghalt.

A boncolásból kiderült, hogy a KGB-vel kapcsolatban álló bérgyilkos az esernyő segítségével egy méreggel töltött ricingolyót juttatott a férfi bőre alá, ez okozta a halálát. 

#9. Számít, hogy milyen színű

Az esernyők ma már leginkább divatos kiegészítők, vannak mintásak, sőt átlátszók is. Különböző színű, kialakítású, anyagú és funkciójú esernyők léteznek, így mindenki megtalálhatja a hozzá illőt. A XIX. századi Angliában azonban a zöld vagy kék selyemből készült esernyők voltak divatban, és csak a gazdagok viselhették ezeket a kiegészítőket.

A világ másik felén, Kínában és Japánban a fiatalok az esküvőjükön piros ernyőt használtak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Manapság a virágos, színes vagy vicces esernyők pedig a legborúsabb napokat is feldobják!

#10. A világ leghíresebbjei

A világ leghíresebb ernyője talán Mary Poppins fekete, repülő esernyője, de biztos, hogy mögötte szorosan ott van Batman egyik legrégebbi ellenfelének, Pingvinnek az ernyője is. A világ legnagyobb esernyője egyébként Kínában található, 5,7 tonnát nyom, és 418 négyzetméteres területet fed le!


Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Henrik Sorensen

Mózes Zsófi