Mivel páratlan ujjú patás (bár mellső lábain négy, hátsó lábain viszont csak három ujjon közlekedik), így legközelebbi rokonságban a lovakkal és az orrszarvúkkal áll. Élő fosszíliának is nevezik, az elmúlt húszmillió évben ugyanis keveset változott.

Ősei Észak- és Dél-Amerikában, Európában és Kelet-Ázsiában éltek, ma a közép-amerikai, a dél-amerikai (más néven brazil), az ázsiai (más néven maláj) és a társainál jóval gyapjasabb hegyi tapír gazdagítja az élővilágunkat. 

Őserdőkben, mocsarakban és füves területeken él, és bármennyire megtévesztő mókás fizimiskája, a tapírnak nagyon is komoly „munkája” van: fontos szerepet tölt be az erdő növényeinek szaporításában. „Karrierjének” sikeressége a népszerű, „szarból várat építeni nem lehet” mondás megcáfolásán alapul, az elfogyasztott növények magjait ugyanis ürülékével juttatja el távolabbi helyekre, így biztosítva az élővilág sokszínűségének fenntartását. 

Kicsi a bors, de erős (és nehéz)

A legkisebb egyedek az Andok erdeiben élnek: a hegyi tapírok magassága egy méter körüli, tömegük pedig 130-250 kilogramm körül mozog. Hozzájuk képest az ázsiai tapírok jócskán ki vannak pattintva, igazi Terminátor-alkatok: 110 centis magasságuk ellenére akár 500 kilósak is lehetnek.

A dél-amerikai egyedek a kontinens legnagyobb szárazföldi emlősei, ennek ellenére kicsi az esélye, hogy összefussunk velük a vadonban – és nem csak azért, mert elég messze vagyunk Dél-Amerikától. A főleg éjszakai életet élő tapírok ugyanis óvatos természetűek, ha csak tehetik, messzire kerülik az embert, és erdős élőhelyük sűrűbb részein húzzák meg magukat.

A sikeres bújócskát azonban egyre nehezebb kivitelezniük – az ember lassan kiszorítja őket élőhelyükről erdőirtásokkal, pálmaültetvényekkel és települések létrehozásával. Emiatt a tapírok veszélyeztetettnek számítanak.

Sportos alkatok

Bár a tapírok testfelépítéséből azt gondolnánk, nehézkes a mozgásuk, különleges patáiknak köszönhetően akár 50 kilométeres óránkénti sebességgel is képesek szaladni, igaz, csak rövid távon – viszonyításképpen, Usain Bolt, a leggyorsabb sprintfutó 45 kilométer/órás sebességet ért el, amikor megdöntötte a világrekordot.

De a tapírok nemcsak futásban, hanem úszásban is jeleskednek, a hűsítő pancsolás mellett merülni is szoktak, hogy vízinövényeket legeljenek. Sokat és szívesen tartózkodnak a vízben, és mivel percekig képesek a felszín alatt maradni, veszély esetén kitűnő búvóhelyre is lelnek ott – ilyenkor az ormányuk búvárpipája látszik csak ki. 

A tapírok, akiknek kedvenc eledele: a rémálom 

Az ősi állatok a japán mitológiában is helyet kaptak egy tapírhoz hasonlító teremtmény, Baku képében, akit a legenda szerint az istenek maradékokból teremtettek, amikor elkészültek a többi állattal.

Míg azonban a tapír növényevő, Baku rémálmokkal táplálkozik, ezért a japán gyerekek sokáig baku-talizmánokat őriztek az ágyuk mellett. A rossz álomból felébredve a következő a teendő: azonnal szólítani kell a teremtményt, hogy az felfalja a rémálmot. Baku azonban torkos jószág, ezért, ha felelőtlenül hívjuk, és nem lakik jól a rémálommal, kiszállási díjként megeszi megidézője reményeit, jó álmait és vágyait is.

Igazi sztáralkatok, akik a mozivásznon is tarolnak

Több film és rajzfilm népszerű szereplői (például az Encantóban és a Sonic, a sündisznóban is szerepelnek), de talán a legszélesebb körben ismert rajzfilm szereplője egy Pokémon, Drowzee. A sárga-barna ormányos hipnotikus képességekkel bír, amelyek segítségével képes elaltatni az embereket, hogy aztán elfogyaszthassa az álmaikat.

Általában gyerekek álmait fogyasztja, mert azok ízletesebbek, mint a felnőtteké,

és a vidám álmokat jobban kedveli, a rossz álmoktól megbetegszik. Nyamm!

Ne dühítsd fel őket!

Alapjában véve békés állatok, kerülik az embert, kicsinyeik védelmezése érdekében azonban bármire képesek. Fogságban és a vadonban is támadt már emberre tapír, amikor a balga kétlábú túl közel merészkedett a tapír kicsinyéhez. 

Nem mindegy, milyen pózban alszol

WMN Life – 2023. április 27. – TF

Egyszer Costa Rica környezetvédelmi miniszterét érte támadás, amikor egy orvvadászok elleni felderítő akción vett részt egy nemzeti parkban. Carlos Manuel Rodríguez egy fiatal tapírt követett, mert úgy tűnt, az megsérült. Amikor túl közel ért, a tapírkölyök anyja megtámadta a férfit, aki menekülés közben egy szurdokba ugrott – három nappal később szinte sértetlenül, bár kiszáradva és piócákkal borítva került elő a dzsungelből. Elmondása szerint hátizsákja mentette meg, mivel a tapír ebbe harapott bele, így el tudott menekülni.

Saját varázspén… khm, pálcájuk van

A tapírok pénisze nyúlékony, ami elsősorban azt biztosítja, hogy párzás közben ne szakadjanak el a nősténytől, és megragadva őt sikeres legyen a megtermékenyítés.

Az erős szerv azonban (amely egy a négyhez aránylik a tapír testéhez) más célokat is szolgálhat: néhány éve futótűzként terjedt az interneten a videó, amin egy tapír hátvakarásra használja a péniszét.

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Arun Roisri

Pichler Zsófi