Az Így jártam anyátokkal című sorozat egyik epizódjában Robin új barátja arról kérdezi a csapatot, hogy miért van a kedvenc bárjukban kitéve egy látszólag értelmetlen tábla, miszerint tilos csúszdázni a kocsmában. Az epizód végére kiderül, hogy Marshall miatt hozták ezt a szabályt, aki egy óriási vihar után örömében egy deszkával csúszdázott az utcán, aminek az lett a vége, hogy betört a MacLaren’s ablaka. Hülye szabályokért azonban nem kell bekapcsolnunk a tévét, a valóságban is léteznek olyan törvények, amik hallatán felmerül bennünk a kérdés:

hát ezt meg mi – vagy esetleg ki – miatt kellett jogszabályba foglalni?

Vannak persze olyanok, amelyek első pillantásra hülyeségnek tűnnek, ám a magyarázatot hallva mégis értelmet nyernek. Ilyen, hogy Németországban csak bizonyos időpontokban lehet az otthonukban hangszeren gyakorolniuk az embereknek – ezt a szabályt nyilvánvalóan a társasházi együttélés békéjének megtartása érdekében hozták (és itt jegyzem meg, hogy itthon sem lenne hülyeség, nálunk ugyanis a szomszéd kisfiú mindig este kilenc és tíz óra között érzi úgy, eljött a megfelelő pillanat, hogy nekiálljon nyüstölni a szintetizátorát, bár az is igaz, hogy senki nem keveri úgy egymásra a Baby Shark című gyerekdalt, a Trónok harca főcímdalát és az Örömódát, mint ő). Svájcban pedig az aranyhaltartást szabályozták úgy, hogy minimum két halacskát kell hazavinnie annak, aki ilyen állatokkal szeretné megosztani az életét, ennek oka pedig, hogy az aranyhalak is társas lények, és kínzás lenne, ha csak egyedül úszkálnának az akváriumban. 

 

Ám akadnak olyan törvények is, amik mögött szerintem hiába keressük a logikát vagy a józan észt. Ilyenekből következik most 8+1:

1. Ne Fürgyé’ le!

Kezdjük a sort Amerikával, azon belül is Kentucky állammal: itt ugyanis törvény írja elő a lakosoknak, hogy mindenkinek kötelező évente minimum egyszer megfürödnie. Hogy ezt hogyan ellenőrzik a hatóságok? Rejtély. Nem látom magam előtt, ahogy a sheriff szimatőrjáratra indul a főtéren, és az sem valószínű, hogy önbevallásos alapon működne a dolog, mindenesetre az állam ilyen módon is igyekszik odafigyelni a nép egészségére. Egy kérdés van csak, ami égetőbb mind közül: vajon ki miatt érezhették úgy, hogy az évi egy tisztálkodást a törvény erejével kell kikényszeríteni?

via GIPHY

2. Fütyfürütty

Kanyarodjunk kicsit északabbra, fürkésző tekintetünket Vermontra vessük, ahol szintén sikerült egy olyan szabályt hozni, ami nem csak az észérveknek, de a fizikának is ellentmond. Az USA tizennegyedik tagállamában ugyanis törvényt sért, aki a víz alatt fütyül. Hogy ez csak a medencékben érvényes, esetleg a tengeri élőlények nyugalmának érdekében vezették be, és sós vízben is tilos-e, nem tudni, de aki ilyen babérokra törne, ne Vermontban kezdje csiszolni erre irányuló tehetségét. Mondjuk, itthon egy ilyen mutatvánnyal szerintem tehetségkutatót lehetne nyerni.

via GIPHY

3. Hallgasson mindörökre!

Ugorjunk egy jó nagyot egészen Ausztráliáig, ahol az esküvőkön biztosan nem szólítja fel a násznépet a szertartás vezetője, hogy akinek ellenvetése van a friggyel kapcsolatban, az ott és akkor jelezze. A kenguruk földjén ugyanis komoly pénzbírságra számíthat az, aki megzavar egy esküvőt. Itt is felmerül a kérdés: mekkora balhé kellett ahhoz, hogy ezt törvénybe foglalják?

via GIPHY

4. Majd mi azt tudjuk!

Kína nem tartozik a világ legszabadabb országai közé, rendszeresen olvashatjuk a hírekben, hogy az állampárt az élet mely területein hogyan korlátozza a népét. Az egyik legbizarrabb törvényük pedig arról szól, hogy

csak annak van joga reinkarnálódni, akinek azt a párt bölcs vezetői megengedik.

Mert nem úgy van ám az, hogy kedvünkre térünk vissza a halálból ilyen-olyan formában! A szabály hátterében az áll, hogy a kínai állampárt ezzel a rendelkezésével is szeretné elérni, hogy Tibetet minél átfogóbban kontrollálhassa, az ottani vallásnak pedig fontos pillére a reinkarnáció. És hogy ezt a rendelkezésüket mégis hogyan szeretnék a gyakorlatban is érvényesíteni? Ne tőlem kérdezzétek…

5. Sikáld vagy fizess!

A hasonlóan „demokratikus” Oroszországban is van jó pár értelmetlennek tűnő szabály, az egyik közülük, hogy bizonyos nagyvárosokban – például Moszkvában – tilos koszos autóval közlekedni. És ez nem vicc vagy a régmúltból itt maradt furcsa törvény, a hatóságok komoly pénzbüntetést szabnak ki arra, aki dzsuvás kocsival járja az utakat, körülbelül tízezer forintnyi rubelt csengethet ki az a sofőr, akit szabályszegésen kapnak.

via GIPHY

6. Mutasd, mi nincs rajtad?

Kentucky államhoz hasonlóan, Thaiföldön is a törvény erejével igyekeznek alapvető higiéniás szabályok betartására sarkallni a népet, ugyanis illegális alsónemű nélkül kimenni az utcára. Néhány fenti példához hasonlóan itt is felmerül az ellenőrzés kérdése, ám rengeteg fórum taglalja ezt a kérdést, ahol igyekeznek megnyugtatni az országba készülő turistákat a helyiek, hogy ne aggódjanak, senki nem néz be általános igazoltatás címszóval a nadrágjuk vagy szoknyájuk alá. Mégis, ha nem vagytok lelkes hívei az alsóneműknek, inkább kerüljétek ezt a távol-keleti országot.

via GIPHY

7. A hanyatló USA ópiuma

A franciáknak sem kell a szomszédba menni érthetetlen szabályért, ott ugyanis 2011-ben kitiltották a ketchupot az iskolai menzáról. Elsőre talán úgy tűnhet, hogy az intézkedésnek az egészséges étkezéshez van köze, ám ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk – hiszen akkor a majonéznek is tiltólistára kellett volna kerülnie. A hivatalos magyarázat szerint azért nem kaphatnak a gyerekek ketchupot a menzán, hogy ezzel is a francia konyhát részesítsék előnyben a közétkeztetésben az amerikai trendekkel szemben.

Ironikus, hogy egy esetben kerülhet mégis ketchup a diákok tányérjára: sült krumplit tunkolhatnak bele, aminek az angol neve French fries, azaz francia sültkrumpli.

8. Ez veszélyes!

Most, hogy jól kiszórakoztuk magunkat más országok hülyeségein, ideje a saját házunk táján is sepregetnünk, ugyanis van mit. Magyarországon szabálysértést követ el, aki ijesztő, a nyugalom megzavarására alkalmas kinézetű lufit fúj fel, vagy azzal sétál az utcán. Azt hiszitek, ez csak egy gumicsontszabály? Tévedtek! 2009-ben az Anker közben a hatóságok négy embert állítottak elő, akik fekete lufikra fehér arcot festettek, és ezekkel csámborogtak a környéken.

via GIPHY

+1. Nyugodtan halj meg a Westminster-palotában!

Ma is masszívan tartja magát az egyik legnépszerűbb „hülye törvény”, miszerint illegális elhalálozni a brit parlament épületében. Hogy mennyire elterjedt ez a történet, jól mutatja, hogy 2007-ben a britek megszavazták, hogy ez a legnevetségesebb törvényük mind közül. Csakhogy éppenséggel nem létezik. A bizarr szabály mítoszának magyarázata szerint azért tilos meghalni a Westminster-palotában, mert van egy olyan rendelkezés (nincs), hogy akit itt ér a végelgyengülés, annak állami temetést kell kapnia. Ez viszont úgy, ahogy van, kitaláció, így itt és most szeretnék megnyugtatni mindenkit: aki a brit parlamentben tervezi kilehelni a lelkét, megteheti, nem hág át semmilyen szabályt.

Dián Dóri

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Francesco Carta fotografo