Én akartam hamarabb születni

„A fiam 4 évesen azt kifogásolta, hogy nem fair, hogy a 7 éves nővére már többet élt, mint ő” – meséli egy anyuka. Ez nálunk is nagy probléma, a kisebb gyerekem egyszer végtelen szomorúsággal a hangjában megkérdezte: „Én már mindig kisebb testvér leszek?” Sajnos a nővére roppant büszkén világosította fel, hogy nála bizony mindig kisebb lesz. Azóta árnyalódott a kép, hogy más a magasságra és más a korra „kisebb”, de még így is rendszeres megbántódás tárgya, hogy ő később született. Ez más gyerekeknél is így van: 

„Én akartam hamarabb születni” – mondják kisebb testvérek és akár ikrek is. 

Nálunk a nagyobb gyerek egyszer megelégelte a húga sértettségét, és elintézte ennyivel: „Csak 21 hónappal születtem előbb, és nem is emlékszem rá.” De azt is mondja a nagyobb lányom, hogy: „születésed óra ismerlek”, erre a kisebb, némileg lekezelően: „Ugyanannyi ideje ismerjük egymást.” Szóval mindenből lehet előnyt kovácsolni.

Születésnap- és ajándékproblémák

Van olyan család, ahol az is probléma, hogy ha a nagy született előbb (2015. október), akkor miért az öccse születésnapját (2017. május) ünneplik minden évben korábban? Teljesen átérzem, mélyen felháborító. Máshol a szülinapok száma a gond: „Nem ér, hogy a két évvel idősebb nővérének már kettővel több szülinapja és ezáltal szülinapi ajándéka volt.”

A születésnap egyébként is komoly kihívás, sok családban a nem szülinapos testvér is kap valamilyen kárpótlás- vagy vigaszajándékot, hogy ne legyen annyira kiborulva. Nekem az a tapasztalatom, hogy némi rossz érzés elkerülhetetlen, mert ha kap is ajándékot, nyilván kevesebbet vagy kisebbet. Én az ilyen konfliktusoknál mindig felvetem, hogy 

akkor osszunk szét minden játékot és egyéb dolgot, a padló például az enyém, úgyhogy innentől ők nem léphetnek rá, a bútorokat az apukájuk birtokolja, szóval azok is offosak számukra, így ugorjanak neki a lebegés gyakorlásának. 

Néha csak annyit mondok, hogy felmatricázzuk az összes játékot, hogy melyik kié, és akkor soha többet nem játszhatnak együtt, és addig is, amíg erre sort nem kerítünk, lefoglalok mindent. 

Valaki felidézte a saját gyerekkorát: „Mindig mindenből ugyanolyat kellett adni nekünk ajándékba. Kaptunk orosz babákat, és sírva veszekedtünk, mert az egyik SZŐKÉBB volt, és mindenki azt akarta… Egyszer kaptunk két csíptetős Alf-figurát, egy sárgát és egy rózsaszínt. Marakodtunk, mert mindketten a rózsaszínt akartuk. Végül a tesóm kb. hozzám vágta a rózsaszínt, hogy tartsam meg. Lelkiismeret-furdalásom lett, amikor a nővérem fürdött, bekopogtam hozzá, és benyújtottam neki a rózsaszín Alfot. Persze arra számítottam, hogy azt mondja, hogy legyen a tiéd, de gond nélkül elfogadta, én meg hetekig pufogtam magamban. Végül a rózsaszín Alf csúfos véget ért, ágyazásnál lecsúszott, és ahogy csukódott az ágy, összeroppantotta a kis műanyag gerincét. Hát nem mondom, hogy nem éreztem egy kis kárörömöt.” 

De vannak ennél jóval elvontabb dolgok, amiken a gyerekek össze tudnak veszni.

Kiszagolta a hajamból az illatot és társai

Nálunk rendszeresen felmerülő kérdés, hogy ki tud csúnyábban nézni a másikra, és nekem osztják a bírói szerepet (nem vállalom). Illetve az is rendszeresen felmerülő kérdés, hogy melyik cica kit szeret jobban (itt ajánlottam, hogy tanítsák meg beszélni őket, és akkor megkérdezhetik). Másoknál örök probléma a 7 és 10 éves között, hogy ki miben okosabb. De olyan is van, ahol a nagyobb testvér kihasználja, hogy ő már tud írni-olvasni, és ezzel szívatja a testvérét, például egy játékban, amivel játszhatnak, átnevezi a tesója karakterét valami hülyeségre.

A tudás valóban hatalom, nálunk a nagyobb gyerek, amikor haragszik a tesójára, szemrebbenés nélkül előadja, hogy mivel ő tanította a kisebbet valamilyen szófordulatra vagy cigánykerekezni, így ezt az értékes tudást most „visszavonja”, nem engedi neki „használni”. Na, ilyenkor azért elgurul a gyógyszerem, és szoktam nekik mondani, hogy mindketten tőlem tanultak beszélni és járni, szóval innentől kuss és fekvés van, mert én is visszavonom a tudásmegosztást.

Valaki felidézte a saját gyerekkorát, amikor is az volt a fő kérdés, hogy az adott beszélgetésben ki szólalt meg először, tehát ki mondhatja jogosan, hogy „én kezdtem”. Nagyon sok testvér versenyez mindenben, ki ér oda előbb fogat mosni, a medencébe, fel vagy le a lépcsőn, a bejárathoz, az autóhoz, a vécére. Nálunk nem olyan régóta két vécé van, költözéskor boldogan konstatáltam, hogy ezzel meg fog szűnni ez a konfliktus… én kis naiv. Kiderült azóta, hogy van egy „kedvenc” vécé és egy „megtűrt”, szóval továbbra is össze lehet veszni azon, ki melyiket foglalja el a testvére elől 

(a testvéreknek mindig egyszerre kell pisilniük és kakilniuk, ez biztosan olyan, mint az együtt élő nők menstruációjának összehangolódása, közös bioritmus). 

De a területfoglalás nemcsak az ilyen specifikus helyiségekre áll, hanem bármely pontra: „A házban egy random ponton lökdösődnek, hogy melyikük állt ott előbb” – meséli egy másik anyuka. Van olyan család, ahol a kanapén van egy vágyott hely, ahonnan el is csalják egymást mindenféle csellel, hogy elfoglalhassák. Sőt, olyan testvérpár is van, akiket már az is zavar, ha a másik beleér az „aurájukba”, anyukájuk erre javasolta, hogy tartsák a másfél méter távolságot, mire az egyik: „inkább 2 méter a komfortos”. Már csak azért is, mert egy másik testvérpár ezen veszett össze: 

„Belerúgott a levegőmbe, anya!!!”

***

„A fiam kiborult, hogy a húga elvette tőle a KÉPZELETBELI cukorkát. A lányomnak sokszor az a baja, hogy a kocsiban a bátyja az ő ablakán néz ki”

 – mondja egy szintén testvérpárt nevelő anya. Máshol ezzel az egymás ablakán kinézéssel a sírásig hergelték egymást. Ez a másik ablakán kinézés (autóban) láthatóan több családban gyakori probléma. De van még hova fokozni:

– Miért néz? 

– Nem is téged néz!

– De bármikor idenézhet!

Van olyan is, ahol a nagyobb azon van kiborulva, hogy neki iskolába kell járnia, míg a kisebb testvérének nem. A személyes kedvencem: „Kiszagolta a hajamból az illatot!” És a másik: „Direkt hangosan veszi a levegőt, csak azért, hogy engem idegesítsen.”

„A fiaim között 8 év van, azt hittem, ők már nem fognak veszekedni, de simán tudnak. 

Egyszer fel mertem tenni azt a kérdést, hogy melyikük fingott, és összevesztek, mert mindkettő azt állította, hogy ő volt, és le akarta aratni a babérokat”

 – mondja egy fiús anyuka.

Vannak furcsa megnyilvánulásai a testvéri szeretetnek a lányos családoknál is. Elalvás előtt jóéjt-puszit váltanak, a következő párbeszéddel:

– Léna, ne puszilj már meg ennyire, mert akkor kicsit nyálas leszek, és az nekem undorító!

– Hát amúgy te is nyálasan pusziltál meg, az meg még undorítóbb!

Egy ikres anyuka története: „Olivér (2) sírni kezd. Elindul felém, hogy felvegyem egy kis vigaszra. Az ikertestvére, Dani meglátja, elé vág, levakarhatatlanul rácuppan a combomra, majd hisztis hangon kiabálni kezdi: »NEM! Ő AZ ÉN ANYÁM!!!«” Más családokban is rendszerint felmerül, hogy „most az én anyukám”. Nálunk néha olyan filozófiai magaságokban járunk, hogy vajon kivel vagyok elfogultabb, hiszen az anyukák mindig elfogultak a gyerekeikkel, de nagy kérdés, hogy melyikkel jobban (amúgy szerintem tényleg egyformán). Anyukám annak idején a mi testvérkonfliktusainknál mindig elmondta, hogy „egyenlő mértékben szeret bennünket, de nem egyformán” – amíg nem lett két gyerekem, ezt egy bullshitnek gondoltam. Azóta tudom, hogy nem az.

Állandó konfliktus még: ki kapott több ételt, italt

Nálunk is rendszeres vita tárgya például, hogy kinek adtam több müzlit, de úgy, hogy akár ehettek volna repetát is, nem mondta senki, hogy tilos. 

Erre azért van egy profi videó, érdemes megmutatni a kaján vitatkozó tesóknak:

Én is rendszeresen felajánlom, hogy leszámolom (rizsnél a legjobb, van olyan videó is amúgy).

De vannak ennél keményebbek: Kaptak 1-1 zacskó gumicukrot és egyik sem eszik belőle, mert akkor a másiknak több lesz.”

Sőt, egy anyuka mesélte, hogy a 4 éves gyereke mondta az 1 éves mindent is felfaló húgáról: „Nem ér, hogy az ő kakájában több a kukorica, mint az enyémben.”

Van, ahol a pattogatott kukoricát kell grammra pontosan elosztani, máshol az M&M’s-ek színe is nagyon fontos kérdés, és van, ahol azon vesznek össze a tesók, hogy a YouTube-on nézett tortakészítős videóban szereplő édesség kinek a 14. születésnapján legyen.

A végére én csak ezt a videót szeretném ajánlani minden testvéreket nevelő szülőnek:

@samimcqueen Haha how true 🤣 . . . . . . #mumlife #momlife #fyp #funny #real #raw #viral #fypシ ♬ original sound - Sami McQueen 👑

Meséljetek, nálatok mi volt a legviccesebb konfliktusforrás!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Westend61

Tóth Flóra