Pár hete, egy kedd reggel arra ébredtünk, hogy üvölt az egyébként kiiktatott riasztórendszerünk szirénája. Nem értettük, mi történhetett, és pillanatokon belül abba is maradt a riasztó visítása, de azért megfordult a fejünkben: mi van, ha valaki éppen betörni készült hozzánk?

Amíg nem derült ki a riasztás oka, azzal nyugtattuk magunkat, hogy kedden reggel nyolckor, a karantén és a home office kellős közepén igazán hülyének kell lenni, hogy valaki betöréses rablásra adja a fejét. Végül persze kiderült, hogy a bekrepált akkumulátor volt a ludas a hangoskodásért. Szerencsére tehát nem egy igazán amatőr rablóval volt dolgunk, de ahogy utánaolvastam hasonló eseteknek, még ez is simán előfordulhatott volna, hiszen ennél cifrább és pancserebb betörési kísérletek és elbénázott bűnözői karrierek is voltak már a világon. Hogy velem nevethessetek ti is, kilenc plusz egy ilyen sztori következik.

1. Élethű haláli tetoválás

Anthony Garcia szinte mindent megtett azért, hogy utolérje a végzete. Nem elég, hogy túl gyorsan hajtott, de jogsi nélkül ült volán mögé, amiért persze a rendőrök lekapcsolták. Amikor a rabosításhoz fényképeket készítettek róla, feltűnt a zsaruknak, hogy a Garcia mellkasát ékesítő tetoválások igencsak részletesen mutatják be egy négy évvel azelőtti, megoldatlan betöréses gyilkosság történetét. Így lett gyorshajtás helyett pillanatok alatt gyilkossági vád Garcia ellen, aki, mint a nyomozás során kiderült, büszkeségből varratta magára rémtette részleteit.

2. A rossz arcú bankjegy

Azt a különböző gengszterfilmekből tudhatjuk, hogy ha valaki pénzhamisításra adná a fejét, bizony igen körültekintően és minden részletet lefedően kell megvalósítania, hiszen ezer és egy aprócska részleten, vízjelen elbukhat a csalás. Nos, a memphisi James Rhyne valószínűleg egy ilyen filmet se látott, sőt az ő esetében még azt is megkérdőjeleznénk, hogy egyáltalán százdolláros bankóval találkozott-e valaha.

Rhyne ugyanis egy aprócskának korántsem nevezhető bakival bukott le, amikor fizetni próbált egy étteremben: az általa hamisított százdollárosról ugyanis Benjamin Franklin helyett az ötdollároson szereplő Abraham Lincoln nézett vissza.

A szabad szemmel is jól látható különbséget a pincér nyilván észrevette, és a visszajáró helyett a rendőröket hozta magával.

via GIPHY

3. Az évszázad bújócskavesztese

Valószínűleg nincs kőbe vésett protokollja, hogy mit kell tenned, amikor épp a rendőrök elől rejtőzködsz a szekrényedben. Ám annyi azért sejthető, hogy nem jó ötlet a bújócska közepén a Snapchaten közvetíteni, hogy éppen hol találtál tuti menedéket. De erre senki nem figyelmeztette azt a 22 éves srácot, aki a saját hülyesége miatt perceken belül a rendőrautóban megbilincselve találta magát. 

 

4. Kajakóma

Az alábbi történetről a Hófehérke és a hét törpe jutott eszembe, annyi különbséggel, hogy a törpék nem hívták rá a királylányra a zsarukat. Mondjuk, Hófehérke nem is akarta kirámolni a törpék otthonát. Ellenben egy New Hampshire-i férfi azzal a tervvel tört be egy házba, hogy jól elvigyen minden mozdíthatót. Csak aztán benézett a hűtőbe, ahol néhány igazán ínycsiklandó csirkeszárnyat talált, amit azon nyomban el is fogyasztott, majd, mint aki jól végezte dolgát, ledőlt szundikálni a vendégszobában. Ott talált rá a ház tulajdonosa, aki a rendőrökkel együtt ébresztette a bélpoklos besurranót.

via GIPHY

5. Szerelem a köbön

„Ez csak egy darab papír!” – gondolhatta a válási iratokról az a Blake nevű fickó, aki úgy vette el a második feleségét, hogy még nem vált el az elsőtől, majd a második mellé még szerzett egy harmadikat is. Utólag talán már ő is belátta, hogy jobb lett volna hivatalosan is lezárni a házasságait, mielőtt újra örök hűséget fogad, ugyanis az évek óta börtönben ülő férfi büntetéséhez bigámia miatt plusz másfél évet csaptak hozzá.

6. Csak egy ubi egy zokniban

Egy glasgow-i férfi valószínűleg szó szerint értelmezte a mondást: „Abból főzz, amid van!” Egy kígyóuborkával indult ugyanis rabolni, amire álcázásképpen ráhúzott egy zoknit.

Bár nem láttam még uborkát fekete zokniban, és fegyverszakértő sem vagyok, mégis megkockáztatom, hogy nem lehet megtévesztő a hasonlóság. Ezt a feltevést bizonyítja az is, hogy az áldozata nem adta át a követelt pénzt. Ráadásul egy éppen arra járó, szabadnapos rendőr, aki szintén felmérte, hogy a zokniba bújtatott zöldség nem jelent közvetlen életveszélyt, rögtön le is tartóztatta az ubis rablót.

via GIPHY

7. Helló, itt vagyok!

Oké, hogy a rejtőzködés egyik alapszabálya, hogy légy szem előtt, de az ossiningi Blake Leak talán kicsit túl lőtt a célon. Történt ugyanis, hogy egy kisbolt kifosztása után a 23 éves férfit üldözték a rendőrök, ám a nagy hajszában a zsaruk elestek, ezzel pedig Leak jókora előnyhöz jutott. Szaladt, ahogy a lába bírta, mígnem egy magas falhoz ért, és úgy gondolta, ha ezen átmászik, már biztosan lerázza a követőit.

Annyi volt a hiba csupán, hogy egy börtön udvarára sikerült bemásznia – nagyon meg is lepődött, hogy nyomban letartóztatták.

8. Elfelejtett apróság

Két lengyel férfi szóváltásba keveredett az utcán, és egyikük úgy felhúzta magát, hogy ráhívta a másikra a rendőrséget. Ki is jöttek, majd miután lenyugtatták a veszekedő feleket, elkezdték felvenni az adataikat. Ekkor derült ki, hogy mindkét jómadár szerepel a rendőrség körözési listáján, de a vita hevében ez a csekélységet valószínűleg mindketten elfelejtették.

9. Bizonyíték két részletben

Valószínűleg az a német férfi sem állt sorba kétszer, amikor az észt osztották, aki kitalálta, hogy kirabolja a szomszédját az éjszaka közepén, a betöréshez pedig a saját bankkártyáját használja. Ahogy az sejthető, amatőr zártörő barátunk kártyája kettétört, amivel felébresztette a lakás tulaját. A menekülés közepette otthagyta a kártya egyik felét, amin rajta volt a neve és a kártya adatai. Már ebből pillanatok alatt azonosítani lehetett a botcsinálta betörőt, de a besurranó volt olyan rendes, hogy a kártya másik felét csak ledobta a lakásában a konyhaasztalra, így aztán a házkutatáskor nem volt nehéz dolguk a rendőröknek.

via GIPHY

+ 1. Dezodor van nálam, és nem félek használni!

Elképesztően béna rablósztorikért sem kell átlépnünk egyébként az országhatárt, honfitársaink is tudnak egészen megdöbbentő és nevetséges történetekkel szolgálni. 2009-ben például egy makói asszony elindult, hogy kiraboljon egy élelmiszerboltot – egy dezodorral. Állítása szerint remélte, hogy majd gázspray-nek nézi az eladó az izzadásgátlót, ám a számítása nem jött be, a boltos nem rettent meg a sziszegős szappantól, inkább kihívta a rendőrséget.

Dián Dóri

Forrás: ITTITT, ITT, ITT, ITT és ITT.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/SeanShot