-

 A nagy gazdasági világválság Amerikája nem kínált túl ideális hátteret egy fiatal lány számára. A gyönyörű, tehetséges Bonnie Parker élete azonban az anyagi nehézségek ellenére is ígéretesen alakult. Az iskolában kifejezetten jó tanulóként tartották számon. Szívesen vett részt szavalóversenyeken, fotózott és szeretett verseket írni. 16 éves korában azonban megelégelte ezt az unalmas életet, abbahagyta a gimnáziumot és férjhez ment. Házassága nem sikerült, a férje pedig nem sokkal később börtönbe került. Bonnie nem tehetett mást, alkalmi munkákat vállalt, miközben élte szokványos, hétköznapi életét. Egészen 1930 januárjáig. Ekkor ismerkedett meg egy közös barátjuk otthonában Clyde-dal, akivel azonnal egymásba szerettek. A találkozás pedig gyökeresen megváltoztatta a lány életét.

A törékeny, alig 150 centi magas Bonnie izgalomra vágyott, és Clyde személyében megtalálta azt, amit keresett. A fiúnak, aki annyira szegény családba született, hogy a szülőknek időnként a rokonokhoz kellett küldeniük a gyerekeket, mert nem tudtak nekik enni adni, már egészen kicsi korától meggyűlt a baja a törvénnyel.

Ez most sem volt másképp: megismerkedésük után két héttel Clyde-ot korábbi bűntettei miatt két év börtönre ítélték. Bonnie nem hagyta, hogy frissen megismert szerelmétől elválasszák a vasrácsok, a fiú a börtönből azzal a fegyverrel szabadult ki, amit Bonnie csempészett be neki. Egy héttel később újra elcsípték, ekkor már 14 évet kapott, amit ráadásul a brutalitásáról híres texasi Eastham börtönben kellett volna leülnie. Pokolian érezte itt magát, ezért rábeszélte az egyik cellatársát, hogy baltával csapja le két lábujját, így munkaképtelenné vált. Emiatt aztán örökre sánta maradt. (A dolog pikantériája, hogy az édesanyja közbenjárásával nem sokkal később kiengedték.) Clyde ekkor fogadta meg, hogy soha többé nem megy vissza arra a borzasztó helyre. Clyde, amint meggyógyult a lába, már iszkolt is vissza a korábbi életébe, lopott, rabolt, fosztogatott – immár szerelme, Bonnie oldalán. Az egyik rablásuk azonban balul sült el, és Clyde lelőtte a bolt tulajdonosát – rablóból gyilkossá vált.

Ez volt az a pillanat, amikor Bonnie előtt ott állt a döntés: továbbra is hűséges párja marad szerelmének, vállalva az örök meneküléssel járó keserves életet és a kockázatot, hogy erőszakos halállal fog meghalni... vagy veszi a kalapját, kabátját, és megpróbál törvényesen élni. Bonnie egy percig sem hezitált.

halál nők párkapcsolat szerelem autó rendőrség kaland törvények vonzalom baleset romantikus rablás bank betörés Bonnie és Clyde Amerika
Bonnie Parker - Forrás: Wikipedia/ fbi.gov

Innentől aztán kezdetét vette a közvéleményt is óriási izgalomban tartó kétéves roadmovie, amikor a két fiatal végigrabolta a határ menti államok bankjait, benzinkútjait, kisebb boltjait. A közvélemény eleinte inkább afféle Robin Hood-szerű figurának látta a két szabad lelkű, vadóc fiatalt. Romantikusnak találták a fiatal szerelmespár történetét, akik szembeszálltak a csúnya, rossz hatalommal. Miután az egyik házból menekülniük kellett, és a nagy sietségben hátrahagyták a holmijaikat, a rendőrség megtalálta Bonnie verseit és számos fotográfiát. Másnap már az összes újság címlapján ott volt a sztárpár képe, amelyen a szivarozó költőnő épp pajkosan rászegezi fegyverét szerelmére.

A valóság persze nem volt ilyen romantikus. A rablóbanda összesen 13 ember haláláért volt felelős, köztük kilenc rendőr és négy civil áldozattal. Egy alkalommal csúnya baleset érte őket, a kocsi felgyulladt. Bonnie ugyan ki tudott menekülni az utolsó pillanatban, ám életveszélyesen összeégett, és eközben is folyamatosan menekültek az őket üldöző rendőrök elől.

Bonnie mindig is tudta, hogy nem kerülhetik el a végzetüket. Ám nem ő volt a világtörténelem első, és nem is az utolsó nője, aki ellenállhatatlan vonzalmat érzett a rosszfiúk iránt. Számos kutatás megerősíti a legendát: a rosszfiúk a nők végzetei.

halál nők párkapcsolat szerelem autó rendőrség kaland törvények vonzalom baleset romantikus rablás bank betörés Bonnie és Clyde Amerika
Bonnie és Clyde - Forrás: Wikipedia/ Library of Congress

Miért szeretik a nők a rosszfiúkat?

1. A mocskos szex miatt

Egy kutatás során 854 résztvevőnek kellett véleményt formálnia fotóik alapján olyan pasikról, akiknél a maszkulin jegyeket digitálisan felerősítették vagy tompították. A férfiasabb csávókat a kísérlet résztvevői kockázatvállalónak, versengőnek, csalfának és harciasnak találták, a puhább karaktereket pedig szorgalmasnak és családcentrikusnak, akikből jó férj és apa válhat. Amikor azonban az volt a kérdés, hogy melyik típusú fickóval kavarnának szívesebben, a nők rendre a macsó rosszfiúk képeire pillantgattak ábrándosan.

2. A javíthatatlan javításkényszerünk miatt

Ha egy nő megismer egy rosszfiút, azonnal kigyullad a fejében a gondoskodó lámpa: majd én megváltoztatom! Ami persze az esetek döntő többségében nem szokott összejönni, de hát... a remény hal meg utoljára. Titkon mind azt reméljük, mellettünk majd példás családapákká válnak a bőrkabátos jampecok.

3. Kalandvágyból

A rosszfiúk kiszámíthatatlanok, az élet mellettük csupa kihívás. Erősnek, lehengerlőnek és határozottnak tűnnek, akik mellett egy percet sem lehet unatkozni. Igazi, dögös rosszfiú nem terem ám minden bokorban, a meghódításuk kihívás, megtartásuk pedig szinte lehetetlen.

4. Mert érezni akarjuk, hogy szükség van ránk

Abban a káoszban, amiben a rosszfiú él, mindig elkél egy segítő kacsó, ami időről időre kihúzza őt a szarból.

5. Mert képtelenség ellenállni a kísértésnek

Még ha lelke mélyén pontosan tudja is, hogy végül meg fogja égetni magát, a szerelmes nő akkor sem tehet ellene semmit: mint bogár az égő lámpa körül, úgy epekedik hipnotizálva a rosszfiúért.

Hogy aztán vagy benőjön a feje lágya, és végül mégiscsak lecserélje a példás családapa-jelöltre, vagy kiélvezze az izgalmakat az utolsó pillanatig, és szerelemtől bódultan berobogjon a rendőrök golyózáporába – ahogy azt tette Bonnie Parker is. 23 évet élt.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk forrása: Örökmozgó