A magyar népi hiedelmek és dajkamesék rendszeres szereplői olyan mitikus lények, mint a vasorrú bába, a mumus vagy a lidérc. Ezekkel a rémekkel főleg gyerekeket ijesztegettek, hogy ha valami rosszat csinálnak, vagy tiltott, veszélyes helyre mennek, megjelenik az egyik és elviszi őket. De vannak olyan szörnyek is, amelyek hazánk bizonyos pontjain élnek és rémisztgetnek. Az alábbi öttel talán ti is összefuthattok.

Mátranováki fanyűvő

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mark Laszlo (@marklaszlo666) által megosztott bejegyzés

A mátranováki fanyűvő egy kábé három méter magas, emberszerű lény – irreálisan hosszú karral és lábbal. A szóbeszéd szerint világos színű bundája van, és éjjel aktivizálja magát: amerre csak jár az erdőben, fákat ropogtat. A rém legendája a nyolcvanas években kezdett terjedni, azóta már többször észlelték például Bátonyterenyén vagy Mátranovákon.

De fanyűvője nem csak a mátrai erdőknek van, látni véltek hasonló lényt az Alföldön és a Tisza lápos vidékein is.

Badacsonyi görényember

A Balaton-felvidék rémét úgy jellemzik, mint egy büdös, görnyedt emberszerű valami, ami leginkább görényre és rókára emlékeztet. Állítólag állatok vérét szívja, de emberre is veszélyes. Legtöbbször a badacsonyi borospincék körül látták ólálkodni, ilyenkor négykézlábra ereszkedik, és rókák vagy görények hangját utánozza, hogy elijessze az embereket.

Beregi farkasember

A beregi farkasember nem egy régi, legendás lény, akiről különböző történetek keringenek, hanem egy nemrég, konkrétan két éve észlelt rém. Az első beszámolót a furcsa szerzetről többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál hozta le. Ebben egy olvasójuk meséli el találkozását egy furcsa lénnyel az erdő mélyén: éjjel hajnali háromkor sétált haza Vásárosnamény kocsmájából Gergelyiugornyára, az útja az erdőn át vezetett. A szörnnyel egy híd aljában találkozott. Elmondása szerint egy nagy, fekete bundás kutyára hasonlító lény nézett vissza rá, amikor telefonjával megvilágította. Állítólag hegyes füle és kék szeme van. A Farkasembert azóta több helyen is látták, de szerencsére minden szemtanú ép bőrrel megúszta a találkozást.  

A Varbói-tó szörnye

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Schein Ákos (@akos.sch) által megosztott bejegyzés

Varbi – így hívják azt a sárkányszerű lényt, aki állítólag Varbó község tavában él. A helyiek már többször látni vélték, ahogy kiemelkedik a vízből, és minden évben megrendezik Varbón a Szörnyfesztivált, ami reményük szerint előcsalogatja a tó rémét.

Varbiról azonban tudjuk, hogy nem más, mint egy jó marketingfogás: a helyiek találták ki, hogy szörny lakik a tóban, hogy ezzel is több látogatót vonzzanak a fesztiválra.

Aztán ki tudja… Lehet, hogy a mi „Nessie-nk” a varbói tóban úszkál?

Sárkány a kút mélyén

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kutasi-Kovács Petra (@moonapetra) által megosztott bejegyzés

Úgy tartják, a mátraaljai Kisnána várának kútjában egy sárkány szunnyad már jó ideje. A legenda szerint sok-sok évvel ezelőtt a sárkány a Mátra mélyén élt, szerette őt a közeli falu és vár népe, mert jelenléte szerencsét hozott nekik. Azonban amikor a várat birtokló Kompolthy-család utolsó tagja is elhunyt, a sárkány szomorúságában leköltözött a kút mélyére, hogy közelebb legyen a földben nyugvó szeretett család tagjaihoz. Ám a mítosz szerint a sárkány nem fog örökre a kút mélyén aludni. Ezer év múltán a sárkány felébred, és újra szerencsét, boldogságot és békét fog hozni a környék népeire.

Addig is, aki a kúthoz látogat és egy érmét dob a kútba, hallhatja a koppanását a sárkány pikkelyein. Ha pedig nem hall koppanást, az azért van, mert a sárkány épp ásított.

Ti milyen legendás magyar szörnyekről hallottatok már? Esetleg találkoztatok is eggyel? Írjátok meg kommentben!

Dián Dóri

Forrás ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images, Google Térkép