Ennél a cégnél mindenki rettenetes

A szerethetően ijesztő szörnyek univerzuma 2001-ben került az amerikai nagyközönség elé, majd rögtön bankot robbantott: 577 millió dolláros bevételével a harmadik legjobban teljesítő mozija lett az évnek. Az ötlet onnan jött, hogy a rendezőnek, Pete Docternek gyerekkorában – sokunkhoz hasonlóan – szent meggyőződése volt, hogy a szekrényéből szörnyek bújnak elő. Így amikor a Toy Story sikere után a Disney újabb film készítésére biztatta, előrukkolt az új köntösbe öltöztetett régi parájával: csináljanak filmet szörnyekről. Nosza!

Az eredeti ötlet egyébként az volt, hogy egy harmincas pasit elkezdenek kísérteni azok a szörnyek, amelyeket gyerekkorában egy füzetbe rajzolt le. Minden egyes mumus egy-egy félelmét képviseli, amiket a történet előrehaladtával sikeresen legyőz, és ezáltal eltüntet. Ennek a történetnek lett aztán a kistetsvére a jó darabig csak Szörny címen futó ötlet, mely egy 2.4 méter magas csápos szörnyről szól, aki gyerekeket ijesztget, és egy kislányról, akit addig-addig ugratott válogatott galádságokkal a négy bátyja, hogy teljesen elveszítette minden félelemérzetét.

Gangszta life

A Szörny Rt. (Azaz Monster Inc.) címet az egyik Disney animátor, Joe Grant javasolta a Murder Inc. 1960-as gengszterfilm után, mely egy harmincas évekbeli brooklyni bandának a tündöklését és bukását mutatta be.

Szőrszálhasogatás

Bár a főszereplő szörny, Sulley robusztus testalkatú, az alkotók nem szerették volna, hogy a mérete a mozgásában legyen érzékelhető, inkább olyannak képzelték el, mint egy amerikai futballjátékost, aki a termete ellenére meglepően fürge és gyors. Hogy tökéleteset tudjanak alkotni a filmvászonra, a Pixar még egy Berkeley-professzort is felkért, hogy tartson előadást az alkotóknak a nagytestű emlősök mozgásáról.

Ám távolról sem ez volt a legnagyobb kihívás, amivel meg kellett az animátoroknak küzdeni, hanem a szörny testét fedő közel két és fél millió szőrszál ábrázolása, hogy a bunda olyan hitelesen nézzen ki, hogy az ember legszívesebben beletúrna. Ehhez végül egy új szimulációs programot is le kellett fejleszteni, melyet Fizt névre kereszteltek el, és ami hozzájárult ahhoz, hogy ha Sulley mozog, akkor vele együtt rezdül minden egyes szőrszála is. Ez olyan klasszul sikerült, hogy végül ugyanezt a metódust alkalmazták Boo ruháira is.

Jlézsebavtídrof

A hároméves Boo beszédét sem volt egyszerű megalkotni. Először a Pixar emberei próbáltak gyerekhangon gügyögni, de ezt hamar ledobta magáról a film. Akkor az egyik történetíró, Rob Gibbs két és féléves kislányával próbálkoztak, ám ő túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy egy helyben maradjon, és egyúttal az instrukciókat is követni tudja. Kész szerencse, hogy a film több éven keresztül készült: időközben Mary is megtanult szépen angolul, így végül mégiscsak vele vették fel a hanganyagot, ám egy kis csavarral: a szövegeit visszafelé játszották le, így maradt meg halandzsaként a rajzfilmbeli kislány gügyögése. A többi hangot pedig úgy rögzítették – emlékszik vissza egy interjúban Mary Gibbs, – hogy a Pixar emberei hol bábokkal játszottak neki, és követték a stúdióban, hol rávették az anyukáját, hogy gurgulázó nevetésig csiklandozza, vagy adjon neki édességet, majd vegye is el tőle, hogy sírásra fakasszák.

Végre!

16 jelölés után a Szörny Rt.-nek köszönhetően, Randy Newman végre elnyerte az Oscart az If I Didn’t Have You című betétdalával.

Gyerekek nélkül mit ér az egész?

Nem csak Boo volt az, akitől igazán életre kelt a mozi, hanem Pete Docter saját gyereke is. Amikor elkezdett dolgozni a filmen, valahogy hiányzott belőle valami, mintha nem lett volna lelke a produkciónak. Ám ahogy telt az idő, megszületett Docter kisfia, és minden a helyére kattant. Az addig csak a munkájának élő férfi életében először megtapasztalta, milyen az, amikor egyszerre lennél két helyen: az imádott filmstúdióban és otthon, a kisbabád mellett, aki életében először elmosolyodott. Így a Szörny Rt. egy kicsit erről is szól: hogyan próbálja Mike és Sulley megtalálni az egészséges egyensúlyt a munka és a család, a barátok szeretete között.

Nyomokban medvét tartalmaz

A cikk apropóját adó előzménytörténet, a Szörny Egyetem 2013-ban, azaz 12 évvel a Szörny Rt. után került a mozikba, és arra az időszakra fókuszál, amikor Sulley és Mike egyetemre jár, és finoman szólva sem a legjobb barátok. Ez az első Pixar prequel- mozija (azaz az előzményeket bemutató filmje). Ennek a végén győzi le aggályait és nyeri el Sullivan (Mike segítségével) győzedelmes üvöltését, melyhez az alkotók ember, medve és tigrishangokat használtak fel. De más titkokra is fény derül benne: például hogy Randall az egyetem alatt szabadult meg a szemüvegétől, ezért néz olyan hunyorogva a Szörny Rt.-ben (amit hajlamosak voltunk ijesztőnek érzékelni, pedig valójában arról van szó, hogy az orráig se lát), és ezért fordulhatott elő, hogy összekeverte Mike-ot Boo-val.

Százlábú múzsa

A film készítése során a Pixar munkatársai a stúdióban tartottak egy igazi amazóniai óriás százlábút, azt a rovart, ami Csúszómász dékánasszony altestét ihlette… legalábbis egészen addig, amíg meg nem látogatta őket egy szakértő, aki felvilágosította őket arról, mennyire mérgező a csúf lény. Akkor került át egy szuperbiztonságosan zárható tartályba.

Diákcsínyek, muhaha

Hogy végig fenntartsák az ihletadó, egyetemi életre jellemző hangulatot, a csapat vezetői rendszeresen szerveztek afféle gólyaavatáshoz hasonló tréfákat, volt, hogy be kellett öltözni Mrs Doubtfire-nek, vagy az egyik munkatárs egy hatalmas Hulk- kartonfigurával mászkált körbe, akit mindenkinek a pasijaként mutatott be.

Nem baki, szörnyközmondás!

A Szörny Rt.-ben Mike azt veti oda egy ízben Sulley-nak, hogy a sármos megjelenésére már általános negyedik osztály óta irigykedik. Igen ám, de a Szörny Egyetemből az derül ki, hogy a főiskolán találkoztak először. Ezt az ellentmondást végül úgy oldották fel az alkotók, hogy kijelentették, ez valójában egy szörnyek között használt szólásmondás volt, amit nem kell szó szerint érteni. 

Számokba fojtva

Végül pár izgalmas számos adat a moziról:

  • a campuson a diákok egy főre jutó szemeinek átlaga 3,7. 
  • Összesen hat alapszörnyet terveztek meg, ezeket variálták aztán különböző szarvakkal, lábakkal, szárnyakkal.
  • Több mint 400 szereplőjével, akik közül átlagosan 25 szerepel a legtöbb jelenetben ez lett a Pixar legnagyobb élőlény-sűrűségű filmje. Avagy: a Szörny Egyetem a Pixar filmek Bruegel-képe.
  • Technikailag annyira komplex a film, hogy ha mindezt egyetlen számítógéppel akarták volna létrehozni, az 10.000 év alatt készült volna csak el.

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Walt Disney Studios Motion Pictures

Fiala Borcsa