Azóta apám mindig kopog

„Egy szép nyári délutánon pár hónap járás után nálunk voltunk a barátommal, senki nem volt otthon, minden ideálisnak tűnt. Éppen belemelegedtünk a dolgokba, amikor nyílt a szobám ajtaja… és apám állt ott. A világ legkínosabb jelenete volt, de tényleg. Nálunk jobban csak apám kapott sokkot, szó nélkül kimenekült, és bezárta az ajtót. Ezen után nyilván nem folytattuk a szerelmeskedést, hanem felöltöztünk, és kimentünk. Apám csak annyit mondott, hogy előbb végzett a munkával, és gondolta, hazajön.

Később, amikor a barátom elment, volt egy nagyon kínos beszélgetésünk. Apám mindenhova nézett, csak rám nem, és ennyit mondott: »Azt hittem, tanultok, olyan csend volt.« (Még egyszer mondom: a nyári szünet közepén jártunk.) Én erre mondtam, hogy legközelebb kopogjon.

Azután akkor is kopogott, ha egyedül voltam a szobámban. Ennél többet nem beszéltünk róla. És a nem félbeszakított, valódi első alkalomra a barátoméknál, kulcsra zárt szobában kerül sor.”

A kisváros „előnyei”

„Életem házibulijából tartottam hazafelé kora délután kicsit másnaposan – nemcsak azért jártam tíz centivel a föld fölött (a másnaposság ellenére), mert nagyon jól sikerült a legjobb barátnőméknél szervezett buli, hanem azért, mert a szülei hálószobájában végre megtettük a barátommal azt, amire már hónapok óta készültünk.

Otthon fagyos hangulat várt, a szüleim az étkezőasztalnál ültek, és azzal fogadtak, hogy azonnal beszélniük kell velem. Nem is értettem, hogy mi ez az egész. Apukám kezdte azzal, hogy örül neki, hogy nem vagyok felelőtlen, de azért ez még nagyon korai volt. Ekkor leesett, hogy a szüleimhez valami hihetetlen tempóban jutott el a híre annak, hogy szexeltem.

Közben a telefonom folyamatosan pittyegett, kaptam vagy húsz sms-t, amit szintén nem értettem. Végül túlestünk a kínos beszélgetésen, elmondtam, hogy nem bántam meg, a szüleim meg azt, hogy továbbra is védekezzünk (nem is értettem, hogy honnan tudják még ezt is). Amikor a telefonomhoz jutottam, megértettem a sztorit. A barátnőm írogatott, ugyanis a szülei nem sokkal azután értek haza, hogy én leléptem a takarítás végeztével. És az első dolog, amit megtaláltak, az az ágyuk mellett hagyott óvszer volt. A barátnőmet vonták felelősségre, aki csajbulit kamuzott, és barátja sem volt. Ő meg a pánikhelyzetben bevallotta az igazat. És mivel egy kisvárosban éltünk, a barátnőm anyukája természetesen ismerte az enyémet, és rögtön hívta is az infóval. Nem haragudtam a barátnőmre, legalább túlestünk a kínos beszélgetésen.”

Ha nem akartok unokát, vegyetek fogamzásgátlót

„Engem a piszkos anyagiak vezettek a nagy vallomáshoz, de persze időpont tekintetében óriási csúsztatások voltak. Elég bizalmas volt a viszonyom a szüleimmel, így tizenhét évesen bátran bevallottam, hogy már nem vagyok ártatlan, és szeretném, ha kifizetnék a nőgyógyászt meg a fogamzásgátlót. Erre egyébként egy elszakadt óvszer és egy az anyukám fiókjából pánikszerűen lenyúlt esemény utáni tabletta vett rá – a rettegést és a kétnaponta megcsinált terhességi teszteket nem szerettem volna újra átélni. Több mint egy éve komoly barátom volt, szóval senki nem lepődött meg az információn. Ebéd közben közöltem, és bedobtam, hogy »ha nem szeretnétek unokát, vegyetek nekem fogamzásgátlót«. Így is tettek. Persze azt elhallgattam, hogy akkor már több mint egy éve nem voltam szűz. Az ellopott esemény utáni tablettát csak az anyukámnak vallottam be egy közös kora reggeli kávézáskor. Csak azért haragudott, mert nem szóltam akkor, amikor helyzet volt.”

Ki volt AZ?!

„Tizenhat-tizennyolc éves koromban volt egy hosszú kapcsolatom (másfél év), tehát akár lehetett volna is sejteni, hogy. Pár hónapra rá, hogy véget ért, egyik este, amikor hazaérkeztem, édesanyám az étkezőasztalnál ülve várt, előtte egy pohár konyak, a drámát és a helyzet súlyosságát illusztrálandó, és sötét szemmel méregetett. »Lányom!« – szólt, mert ha mérges volt rám, vagy le akart tolni valamiért, mindig így hívott. Szóval, back to momma:

»Lányom! Itt járt egy hajléktalan, pénzt akartam neki adni, de mivel nálam épp nem volt apró, ezért a te szobádban keresgéltem. (WTF?!) És akkor… az asztalfiókodban! Találtam! Egy csomag ÓVSZERT!«

Nem igazán értettem akkor se a kirohanását: ahelyett, hogy örült volna, hogy védekezünk, főleg úgy, hogy ő ezzel kapcsolatban soha egy büdös szót nem beszélt velem… na mindegy. »Ki volt AZ?!« Erre mondtam a fiú nevét, ő meg láthatóan meghökkent. Ennyiben maradtunk.”

Sejtések

„Az én szüleim hivatalosan nem tudják, hogy már nem vagyok szűz, de azt hiszem, sejtik.”

„Nekünk nem volt ilyen beszélgetésünk. Viszont, amikor az első kapcsolatommal tervezgettük a dolgot, akkor közöltem anyummal, hogy most akkor végre el kell mennem nőgyógyászhoz. Így, gondolom, leesett neki.”

„Apukámnak ott vált gyanússá a dolog, amikor szóltam neki, hogy kellene fogamzásgátló.”

„Anyukámmal egy hipermarketben vásároltunk éppen. Amikor elsétáltunk a babaosztály mellett, egyszer csak megállt, rám nézett, és ezt kérdezte: »Ugye, nem vagy terhes?« Azt válaszoltam: »Hát, remélem.« Szerintem ebből kitalálta, hogy már nem vagyok szűz.”

„Ilyesmiről nem beszéltünk a szüleimmel, de már van gyerekem, szóval szerintem összerakták a képet. Elég okos emberek.”

A semmi extra a legjobb

„Nekem semmi extra nem volt, bevallottam anyának, ő megkérdezte, védekeztünk-e, én válaszoltam, ő megnyugodott, és mindenki ment szépen a dolgára.”

„Nálunk nem volt ilyen kifejezett nagy beszélgetés, egyszerűen amikor tizenhat évesen pár hónapja már együtt voltam a barátommal, anyukám rákérdezett, hogy történt-e már valami. Én meg mondtam, hogy igen. Anya erre mondta, hogy akkor menjünk el a nőgyógyászához, én meg mondtam, hogy oké. Azóta is közös a nőgyógyászunk.”

 

A ti szüleitek tudják, hogy szexeltetek már életetekben (ha szexeltetek már)? Mondanám, hogy kommenteljetek név nélkül… de az viszonylag nehéz. Viszont ha a szülők már tudják, akkor akár nekünk is elmesélhetitek!

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images