A mai napig élénken él bennem, ahogy édesanyám fennhangon mondogatja: „Aki Barbie-t hoz a házhoz, azt a babával együtt vágom ki!” Ő is azon szülők egyike, akik úgy gondolták, torz testképet közvetít, és nem akarta, hogy hasonlítani akarjak egy irreális kinézetű babára. Én viszont – akinek amúgy több kisautója volt, mint babája – minduntalan könyörögtem érte. Egyrészt, mert minden barátnőmnek volt, másrészt meg tetszett a gondolat, hogy öltöztetni lehet őket felnőttes, szép ruhákba. És szerintem ebben rejlik Barbie sikere. Mert amíg a babák többsége úgy néz ki, mint egy kisbaba, addig Barbie egy felnőtt nő, akinek munkája és háza van, változatos ruhatára, férje és gyereke lehet. És az egész rajtam múlt, hogy ezzel a képzelt, babaformát öltött felnőttel mi történik. Mert minden gyerek szeret „felnőtteset” játszani a délutáni alvás és az esti mese között.

Végül győzött a nyávogásom, és bár nem a szüleimtől, de kaptam Barbie-t. Anya beletörődött.

Az én Barbie-m teljesen átlagos volt, nem volt különleges ruhája, nem tudott szülni, főzni és légiutast kísérni, mégis imádtam. Azonban az évtizedek alatt, mint minden más, a Barbie is változott, fejlődött. A kritikákra és a korszellemre reagálva pedig a Mattel különféle Barbie-kkal rukkolt elő, hogy mindenki megtalálhassa a számára legizgalmasabbat. De a megújulás kényszere sokszor elég érdekes dolgokat produkál… Jöjjön a tíz legbizarrabb verziója Barbie babának, amikre ránézve csak annyit kérdezünk: „Miért?”

1.  Alfred Hitchcock – The Birds Barbie

Ezt a Barbie-t a híres Hitchcock-film, a Madarak negyvenötödik évfordulójára dobták piacra. Lévén, hogy a Madarak inkább horror, de semmiképp sem gyerekfilm, vajon tényleg szükség volt erre a babára? Melyik gyerek szeretné, ha a kedvenc babáját madarak tépnék szanaszét? Na, ugye. Így valószínű, hogy ezt a darabot inkább a gyűjtők megörvendeztetésére, semmint kislányok játékának szánták.

2.  George Washington Barbie

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke minden kétséget kizáróan férfi volt. Adja magát a kérdés: miért Barbie lett 1996-ban George Washington, miért nem Ken? És különben is, nem látom magam előtt, ahogy egy kislány az első amerikai elnököt szeretné öltöztetni.

3. Lounge Kitties Barbie

Az egyetlen alkalom, amikor jó ötlet lehet egy felnőtt nőnek, hogy macskajelmezt húzzon, amikor Batmannel néz farkasszemet. A Mattel mégis úgy gondolta, hogy egy egész kollekciót felhúz arra, hogy tetőtől talpig cicának öltözteti Barbie-t. És az a prémes farkinca… Brrr!

4. Haunted Beauty Vampire Barbie

A kísértetszépség kollekció e darabja valószínűleg a 2012-ben még javában hömpölygő vámpírlázat volt hivatott meglovagolni. De amíg a Twilightos Edward Cullen és családja a barátságos, vegavámpír vonalat vitte, addig a vérszívó Barbie komolyan ijesztő. Báthory Erzsébet konkurenciára talált!

5. Kissing Barbie

Az 1979-ben piacra dobott babának nem csak annyi köze volt a puszihoz, hogy csókmintás volt a ruhája. Ennek a Barbie-nak az a plusz képessége, hogy tud smárolni. Megnyomsz egy gombot a hátán, és már dobja is csókokat. Sőt, hangot is ad hozzá, és ki is rúzsozhatod. Jáj!

6. Growing up Skipper

Skipper Barbie legjobb barátja, és ezt a babát azzal reklámozták 1975-ben, hogy „egy baba, dupla élvezet”. Ugyanis Skipper a kislányok szeme előtt nőtt fel. Ha megcsavartad a karját, mellei nőttek és hosszabb lett a lába. Ezzel fel is nőtt, slussz-passz. Ugye, ez nem csak szerintem bizarr?

7. Shoe Obsession Barbie

Szegény cipőmániás Barbie-n nagyon érződik, hogy nem tudtak már mit kitalálni a készítők 2011-ben. Azon felül, hogy azt üzeni a kislányoknak, hogy a mániákus cipővásárlással nincs semmi probléma, még a ruhája is elég furára sikerült.

8. Darth Vader Barbie

Értem én, hogy az lehetsz, ami akarsz, akár a messzi-messzi galaxis sötét ura is. Vagyis úrnője. De ki akarta Darth Vadert tűsarkokon tipegni látni? Senki? Oké, mehetünk tovább.

9.  Video Girl Barbie

Videós lány Barbie nem egy egyszerű baba, hanem egyben egy videokamera is. A beépített képrögzítő akár harminc percnyi felvételt is készíthet a tulajdonosáról, amit aztán fel lehet tölteni a számítógépre. Onnan meg az internetre, így nem csoda, ha a szülők nem rajongtak ezért a babáért.

10. Happy Birthday, Ken! Barbie

Ken ötvenedik szülinapjára adták ki ezt a Barbie-t. Eddig nagyon kedves gesztus, de a leírás szerint nemcsak a picinyke doboz Barbie kezében, hanem ő maga is Ken ajándéka… upsz, szerintem picit megszaladt a tervezők fantáziája.

Dián Dóri

Képek: barbie.mattel.com