Barbie, főleg az elmúlt években, igencsak kimaxolja a lehetséges foglalkozások művelését. Valószínűleg az álomházában, a kandalló fölött bekeretezve őrizgeti a képzeletbeli üvegplafon darabkáit, hiszen ő már volt az Egyesült Államok elnöke, rocksztár és orvos is.

Az „Az lehetsz, ami csak szeretnél!” üzenetet kislányok milliói tehették magukévá a különböző hivatású babákkal, a Mattel pedig újabb küldetés után nézett. A társadalmi érzékenyítést tették most céljukká, persze a maguk módján: kerekesszékes és műlábas Barbie-t alkotva hoznák közelebb egymáshoz az épek és a sérültek világát.

Mindezt úgy, hogy természetesen maradnak Barbie álomvilágán belül, így mindkét baba akár topmodellnek is beállhatna.

Mi sem feledkeztünk meg az ikonikus játék baba kerek szülinapjáról, ebben a cikkben összeszedtük Barbie valaha volt legbizarrabb változatait, amiből kiderült, hogy a babát nem mindig a gyerekeknek szánják, sokszor a gyűjtőket célozzák az extrém verziókkal. Ezt a hozzáállást is figyelembe véve szedtem listába azokat a még nem létező babavariációkat, amik szerintem még hiányoznak a Barbie-repertoárból. Következzék tehát a 4 + 1 pontos szubjektív kívánságlistám!

1. Idős/nyugdíjas Barbie

Nem hinnénk, hogy Barbie világa egyezik Sohaországgal, így számomra érthetetlen, hogy miért nincs még idős Barbie. Aki látszatra sem huszonvalahány éves, hanem az ötvenet, ne adj’ isten a hatvanat, hetvenet tapossa. Egyszer mindenki felnő és megöregszik, ez alól az amúgy 60 éves Barbie sem lehet kivétel. A stílusosság meg nem korfüggő, simán el tudnám képzelni, ahogy a kicsit megereszkedett mellű, ráncos Barbie mama húzza az álompiacon a rózsaszín kerekes szatyrát. Remélem, a következő kerek szülinapra kapunk egy olyan babát, ami legalábbis tükrözi Barbie valódi életkorát.

2. Egyéb fogyatékossággal élő Barbie

Oké, van kerekesszékes és műlábas baba, de ezeken kívül is még sok olyan testi sérülés van, ami nem kapott Barbie-t egyelőre. Nem vagyok telhetetlen, csupán ötleteket adok: látássérült vagy műkarú Barbie még nincs, és a sort hosszan lehetne folytatni az érzékenyítés jegyében.

3. LMBTQ+ Barbie

Jó, egy játék babának nincs szexuális irányultsága, azonban egy szivárványszínű kollekció már régóta várat magára. Nem az a lényeg, hogy legyen meleg vagy transznemű Barbie, hiszen az identitását minden érintett máshogy éli meg, és nem feltétlenül a külsőségekben való megnyilvánulás a lényeg (de Barbie, ugye, ebben utazik). Azonban az elfogadás – mint a mostani két új baba révén kiderült – missziója a Mattelnek, így miért ne lehetne bővíteni a kört a társadalom más csoportjait is belevéve?

4. Környezettudatos Barbie

Szelektív hulladékgyűjtőt az álomházba, autó helyett buszbérlet vagy bicikli, komposztáló a kertben és tudatos vásárló Barbie. Ezt szeretnénk. Ugyanis jelenlegi legégetőbb problémánk a klímaválság, ami bizony itt van a nyakunkon, és ha szeretnénk a továbbiakban is a föld vendégszeretetét élvezni, muszáj ráállnunk a környezettudatos életmódra. Az erre való nevelést pedig nem lehet elég korán kezdeni, és ki tudná hatékonyabban eljuttatni játékosan ezt az üzenetet gyerekek millióinak, mint Barbie? Ugye. De az is fontos lépés lenne, ha maga a készítő törekedne arra, hogy a Barbie gyártása környezetkímélőbb legyen.

+ 1. A 221B kollekció

Ahogy kutakodtam a honlapon a babák között, meglepődve láttam, hogy Star Wars- és Marvel-hős-kollekciók vannak, de még sosem csinálták meg a világ leghíresebb detektívjének baba verzióját. Pedig, ha kijönnének a Sherlock és Dr. Watson Ken figurák, és az Irena Sendler Barbie baba, esküszöm, már rég sorban állnék a boltban.

Dián Dóri