9:45

A reggelire bevert sajtos omlettem körülbelül akkor gyulladt fel a gyomromban és vált semmissé, amikor feltekertem bringával a Retek utca tetejére, úgyhogy mire beesek az irodába, már azon morfondírozom, mi legyen az ebéd. Sajnos hűséges társaim ebben a roppant fontos ötletelésben még nem érkeztek meg. Nincs mese, türelmetlenül várni kezdek, addig ihletésképpen átlapozom a fontosabb gasztronómiai site-okat.

10:05

Már épp kezdtem feladni a reményt, amikor befut mindenki, aki gyomorszempontból számít. Végre összeülhet az Ebédrendelő Bizottság! Roppant nehéz döntést kell meghoznunk, a szempontrendszer olyan bonyolult, hogy legszívesebben kötelező érettségi tantárggyá emelném! Rengeteg fontos tényezőt figyelembe kell vennünk, mielőtt nagy nehezen megszüljük a döntést. Ki mit evett az elmúlt napok során? Milyen hamar érkezik ki az étel? Allergének? Intoleranciák? Büdzsé? Környezettudatos csomagolás? Jut-e belőle uzsonnára is? Lefelejtették-e a múltkor az ajándék palacsintát? Kapunk-e hozzá extra kedvezményeket? Elég színes, fűszeres, kiadós, vitamin- és rostdús, laktató, ízletes, dietetikai szempontból kiegyensúlyozott-e? Egyszerre csak egy helyről tudunk rendelni, tehát ez most valóban egy életbevágóan jelentős dilemma! Testvériségnek, barátságnak, érzelmeknek helye nincs.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

11:01

Az ötdimenziós ételrendelési mátrix felrajzolása után végül – bár nehéz döntés volt! – DE! Döntöttünk! Az EB tagjai együtt megnyomják a „küld” gombot, ezzel útjára indítva a nap legeslegfontosabb projektjét.

11:11

Bár még csak tíz perc telt el a rendelés feladása óta, és nagyon látványosan még a tüzetesebb szemlélő számára sem látszik, de én tudom, hogy velem együtt mindenki feszülten vár. Időről időre fontoskodóan az applikációra pillantgatnak, amin látszik, éppen hol tart a futár. Közben persze mindenki masszív munkavégzésnek álcázza a várakozást.

11:35

A türelmetlenség most már kiütközik az arcokon. Megránduló szemöldökök, fájdalmas arckifejezések, a has együtt érző simogatása, szemhéjak tikkelése… De hát, nem is csoda, hiszen legalább három órája nem vettünk magunkhoz táplálékot! Ha egy kis háromkilós újszülöttet kétóránként meg kell etetni, mit szóljon egy hússzor akkora termet? Embertelen körülményeinket azonban néma csendben, emelt fővel viseljük el! Legalábbis egy darabig…

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

11:37

Elpattant a húr, elszakadt a cérna, a feszültség már tapinthatóvá válik. Van, aki a villa hegyét élesíti mindenre elszántan, és van, aki a konyhában feni a kést. Hogy mi vele a célja, azt csak a tüzes pillantásából sejteni.. A gátlástalanabb kollégák egymást méregetik: kit lehetne gyorsan megenni?

11:38

Csengetnek! A szerkesztőség tudattalanabbik fele, aki nem figyeli árgus szemekkel az appot, az ajtóhoz tolul.

11:39

Csak a postás az, Erika átveszi a borítékokat, és egy gyors legyintéssel elkergeti a megszeppent kézbesítőt, mielőtt ebéd gyanánt felkoncoljuk. A WMN zombihordája szomorúan visszakullog őrhelyére.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

11:45

Újra megszólal a csengő. Mindenki ismét a küszöbre vonul, és addig onnan nem is hajlandó elmozdulni, amíg nem kap legalább négy tonna ételt. Fejenként.

11:46

Ezúttal szerencsénk van, az ebédfutár érkezett. Örömünnep és meghitt, szeretettől túlcsorduló hangulat lesz úrrá az irodában. A kollégák egymást ölelgetik, úgy, mintha a lakatlan szigetre, amin évek, sőt, évtizedek óta senyvednek, épp most érkezett volna meg értük a muszklis csávókból álló mentőcsapat. A karácsonyi hangulat egy szerető család szívében ehhez képest GYIVI-gyanús, rideg távolságtartás.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

12:03

A nagy étkezőasztal tárgyalóasztal köré gyűlünk a tányérokkal. Miközben mindenki a saját dobozkáját bontogatja, óvatosan a másik pakkját lesi, az vajon mit kapott? De hát már az antropológusok is megállapították, ilyen kíváncsi majom az ember, tudni akarja, mit eszik a másik. Fontos tulajdonságunk ez evolúciós szempontból, hiszen mindent nem lehet végigenni, végigkóstolni (vagy de…?), ezért a mások tapasztalatából, ne adj' isten ételmérgezéséből és szörnyethalásából is sokat lehet tanulni. Animated GIF - Find & Share on GIPHY

12:25

Lecsúsztak az utolsó falatok is, a pocakok dudorodásával párhuzamosan az arcok kisimulnak. Végre el lehetne kezdeni a hatékony munkavégzést… ha nem ütött volna be a kollektív kajakóma. Sebaj, holnap is van nap, majd oda „áttoligáljuk” a kimaradt feladatokat – persze szigorúan csak ebéd után!

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

 

Fiala Borcsa