Kompromisszum és alkalmazkodás

A címbéli kérdésre nagyjából ez a válasz. Köszönöm, cikk vége, függöny le, vastaps.
Na, jó… mint semmi mást, ezt a témát sem lehet okoskodással elintézni. Ugyanakkor nem árt, ha a világraszóló barátok és barátnők fejében azért megragad ez a két szócska, amikor úgy döntenek, hogy összeköltöznek.

Mert – minő paradoxon! – a barátokkal sokszor nehezebb a közös élet, mint a vadidegenekkel.

Igen, amiatt a bizonyos érzelmi szál miatt. Ezért jöhet jól pár tipp ilyen esetekre, hogy legjobb barátokból ne egymás legrosszabb rémálmai legyetek.

Amit alább leírok, azt nem tanítják sehol. Úgy sejtem, efféle tudásra általában kőkemény és fájdalmas tapasztalatok során tesz szert az ember. Jómagam öt – kollégiumban lehúzott év – alatt összesen kilenc lánnyal éltem egy szobában, és az albérlettel is van már két és fél év tapasztalatom. Ezalatt volt minden, mint a búcsúban. Bulik, veszekedések, sérelmek „lenyelése”, majd az a bizonyos utolsó csepp a pohárban… Volt olyan barátnőm, akivel az együttlakás miatt szűntünk meg jóban lenni, és volt, akivel hamar rájöttünk, hogy a barátság tök jó, de az együttélés nem. És olyan is akadt, akivel minden nehézség ellenére kiválóan meg tudtuk oldani az életünket ugyanabban a légtérben.

Csak őszintén!
Ez az első és legfontosabb szabály szerintem, ami már az összeköltözés utáni pillanatban is elengedhetetlen. Tisztázni a napirendet, egyeztetni a naptárakat, főleg, ha közös szobáról van szó. Mindenkinek vannak „nünükéi”, szokásai, kisebb-nagyobb rigolyái, amik a barátság szempontjából nem voltak relevánsak, de lakótársként már nagyon zavarók tudnak lenni. Nem nagy dolgokra gondolok, de ha szeretsz, mondjuk, kedd esténként a kádban ejtőzni órákig, nem árt előre tisztázni, így mindenki úgy alakíthassa a dolgait, hogy a másikat semmiben ne korlátozzátok.

A mocskos anyagiak edények

Igen-igen, elérkeztünk az egyik neuralgikus ponthoz. A takarításhoz. Vagyis: inkább a közös helyiségek takarításához. Mert, ugye, az alap, hogy a saját szobáját/szobarészét mindenki tisztán tartja, na de mi van a lakás többi részével?

Egy háztartást vezettek, de egy párral ellentétben, külön csónakban eveztek.

És ebből adódik a legtöbb konfliktus. Mert van, aki élére állítva szereti a dolgokat, és van, akit nem különösebben zavar a rendetlenség. A két véglet között persze széles a skála, de ha két ember ezen a mércén nagyon távol helyezkedik el egymástól, az könnyen konfliktusokat szülhet. Ezt is érdemes előre tisztázni: kinek mire lenne igénye, és a kettő között félúton kellene megtalálni a megoldást. Erre jó módszer lehet egy táblázat alkalmazása, amin igazságosan beosztjátok a feladatokat.

Ezzel kikerülhető, hogy egymás agyára menve fulladjon bele a barátságotok a mosatlanba.

Légy tekintettel a másikra! MINDIG!

Megint apró, szinte banális dolgokra gondolok, mert mindig ezeken múlnak a dolgok, így tapasztaltam. Például, hogy ha te reggel ötkor kelsz a suli miatt, a szobatársad viszont csak hétkor, akkor ne vágd az arcába hajnalok hajnalán a fényt. Ez így elég egyértelműnek hangzik, de tapasztalatom szerint rengeteg olyan ember van, akinek ez nem jön zsigerből. Pedig erre érdemes odafigyelni. Lehet, hogy te most innál egy fini turmixot, de ha a lakótársad épp pihen, és a szobába behallatszik a zaj, nem állsz neki bőgetni a robotgépet. Ennyire egyszerű. És ha mindketten tartjátok magatok ehhez, harmonikusan tudtok élni egymás mellett.

Buli, buli, buli… minden este (?)

Ez a rész a már fent említett kettőnek a keveréke, de megér egy külön misét.

Egy albérlet napos oldala, hogy ha házibulit akarsz csinálni, nem kell anyádtól kikönyörögnöd a lakást, nem kell elzárni a családi Herendi-készletet, és nem toppan be másnap váratlan vendégként a pereputty.

De azért van kire és mire odafigyelni bőven.

Ideális eset, ha együtt rendezitek a bulit. Közös buli, közös káosz, közös romtalanítás. De ha szólóban lennél házigazda, a nulladik lépés a lakótárs engedélyének kijárása. Aztán a ramazuri utáni pakolás is a te válladat nyomja, hiszen ki akarna más rumlijára hazaesni? Persze hogy te sem. Ezen felül még említést tennék a mindenféle random vendégek felcipeléséről. Sokszor megesik, hogy egy jól sikerült kocsmatúra után a haverokkal úgy határoztok, nálatok várjátok meg a reggelt. Ezt is érdemes előre lezsírozni, mert szerezhetsz pár rossz pontot a másiknál, ha hajnali kettőkor a fél tanszék nálatok dekkol, a lakótársad pedig másnap, mondjuk, vizsgázik…

Gyertyatartó

Egy barátságban az is szülhet nézeteltéréseket, ha az egyik fél rátalál élete éppen aktuális örök szerelmére. Nos, ha közös a pecó, akkor a bepasizás esélye hatványozódik a sors szeszélye folytán, hogy a helyzet még bonyolultabbá váljon. Egyszerűbb persze – valamivel – ha külön szobával rendelkeztek, de még így sem túl könnyű a srác és barátnő/csaj és haver között lavírozni. Főleg, ha már jól bejáratott rutin szerint élitek a mindennapjaitokat, akkor igazán nehéz lehet egy harmadik félt is beengedni  harmóniába. Legyetek türelmesek és elfogadók – ha bírtok. Ez érvényes mindkettőtökre.

Ja, és fogadjatok meg egy jó tanácsot tőlem, csak most, csak nektek, a saját hibámból okulva: soha, de soha ne költözzetek össze a párotokkal és a barátnőtökkel egy egylégterű garzon.

Akármennyire is kedveli egymást a három fél, akármekkora jó szándék van mindenkiben, NEM MEGY! Csak konfliktust szül, ellenben nulla magánéletet, és ilyen helyzetben nem lehet okosnak és toleránsnak lenni! Azért szerencsére a vége hepiend lett esetünkben, azóta is imádjuk egymást a barátnőmmel – immáron két külön lakásban. És a szerelem is túlélte a kalandot…

Barát > lakótárs

Ha a fent említett dolgokat betartottátok, de így sem érzitek jól magatokat egymás mellett lakva, akkor jön a belátás. Annak a felismerése, hogy ami nem megy, azt nem szabad erőltetni. Ha ez a gondolat még időben jön, akkor szerencsére még barátok vagytok, és ez olyan ajándék, ami sokkal fontosabb annál, semhogy elcsússzon a sokadik pár fürdőszobapadlón hagyott koszos zoknin. Ezt mindenképp tartsátok észben!
De ha klappolnak a dolgok, és kellő humorral, valamint elegendő megértéssel veszitek az akadályokat, kevés bulisabb időszak lesz az életetekben, mint amikor együtt laktál a legjobb barátoddal!

Dián Dóri

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Shestock