Egy happy enddel végződő gaz bűntett

Az első, saját pénzen vásárolt kerékpáromat alig két hónappal a boldog birtoklás pillanata után ellopták. Egy perc alatt dőlt le minden fal, amit naiv kamaszkori szeretetem épített a világban az emberi jóság köré. Piszkosul bántott, hogy az egy év alatt összegyűlt vagyonom ellenértéke ilyen könnyen oldott kereket. Egyáltalán, hogy jön ahhoz bárki, hogy az én tulajdonomat eltolja?! Olyan jóban voltunk, szerelem volt első látásra, minden szabadidőnket együtt töltöttük Csepel kopott utcáin. Cipeltem le a másodikról, majd vissza, a szülői szúrós tekinteteket állva gördültünk át a nappalin az erkélyre, a homlokzatra biggyesztett pluszra: a lakótelepi tárolóra. Kivéve azon a bizonyos napon, amikor két bringázás közé némi pihenőt beiktatva a folyosón hagytam sweetsixteen életem értelmét. És mire újra a nyeregbe pattantam volna, eltűnt vágyaim netovábbja. Orromat lógatva koptattam a víztorony körüli aszfaltot, benéztem a lakótelep minden szegletébe… majd egyszer csak megláttam Őt. Még ragadt a festék, amivel próbálták eltüntetni az eredeti színét. Visszaloptam.

Lakótársam a biciklim

Az emlékezetes eset meg sem történhetett volna, ha lenne megfelelő méretű és biztonságos tárolási lehetőség a tízemeletes házak alagsorában. Sajnos nem volt, maradt tehát az erkély. De mit lehet kezdeni abban az esetben, ha nem kertes házban ébreszt az első napsugár, ha nincs garázs vagy erkély, ha a városi lakáshoz nem tartozik tároló, és ha a zárt- vagy körfolyosó sem nyújt megoldást? Marad a lakótér hangulatos újragondolása.

Az elhivatott bringásnak egyáltalán nem kényelmetlen döntés a drótszamár befogadása és lakótársként kezelése. Tudom, hogy minden összefügg mindennel, ezért akkor lesz az új helyzet a legtermészetesebb, ha kezdetben hagyod élni a kerékpárt az otthon falai között. Add meg az esélyt, hogy kialakuljon a számára és a lakásban élők számára egyaránt ideális hely, amely szinte beleolvad a mindennapi életviteleteket körülvevő tárgyi világába. Ahol nem zavar, könnyen hozzáférsz indulás előtt, és a válladra kapva baktathatsz le vele a földszintre. Ám ha éppen nem volt időd letisztítani a budai hegyek felfedezése után róla a sarat, akkor sem kell aggódnod a további lakberendezési tárgyak hogylétével kapcsolatban. Az pedig ugyancsak egyedi, hogy melyik helyiség várja tárt karokkal napi közlekedési eszközödet, mondhatni: ez is praktikum és az ízlés dolga.

Hagyd csak odakint!

lakás lakberendezés család közlekedés kreatív megoldások Budapest bicikli kerékpár csiga lakótárs szárító
A kép illusztráció - Forrás: Unsplash/ Roman Mager

A lustább gazda nem bajlódik további emeléssel és cipeléssel, elég volt felmászni vele a harmadikra. Egyszerűen betolja az előszobába... és a falnak támasztja. Ha szerencséje van, és nem rohangál körülötte kiskorúak serege, megúszható az ön- és közveszélyes feldőlt állapot, amely óhatatlanul nyomot hagy a parkettán, beépített szekrényen, a frissen vásárolt egyedi fotótapétán vagy a falon.

Akaszd fel!

A falra is kerülhet a kétkerekű. Egy jól kiválasztott tartóeszköz alkalmazása segít a tárolási balesetek elkerülésében. Lehet kampó, akasztó, polc, rúd, kinek mi az álma, vágya. A lábak edzése után így legalább egy kis karizomgyakorlattal egészítheted ki a napi sportolást. Nincs is más dolgod, mint felemelni és felhelyezni a tároló-segédeszközre. Jól mutat a lakásban sportos életstílusod kelléke, bátran büszkélkedhetsz vele. Megfelelő elhelyezés esetén észrevétlenül válik a szoba dekorációjává.

lakás lakberendezés család közlekedés kreatív megoldások Budapest bicikli kerékpár csiga lakótárs szárító
A kép illusztráció - Forrás: Unsplash/Bruno van der Kraan

Csigázz!

Az összecsukható ruhaszárítók és szárítógépek korában is találkozhatunk a fregolival. Ez az a bizonyos szárítóeszköz, amely az egykori fürdőszobák mennyezetét ékesítette, és a belmagasságtól függően akár a nyakunkba is lóghatott a felcsipeszelt alsógatya. A technika azonban nagyszerű: két csiga segítségével pillanatok alatt lehet liftezni, manapság inkább a kerékpárral, mint egy adag mosásnyi száradó ruhával.

csiga

Nagyon sok családi megelőzhettek azzal, ha sikerül jól megoldani a kerékpár tárolásának feladatát. Így az első pillanattól az utolsóig élvezhetitek a tekerés felhőtlen örömét.

Csáky-Nagy Krisztina

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Thomas Leemon