1. Zsemlemorzsázás

(Más néven Jancsi és Juliskázás vagy kispadoztatás)

Az a szitu, amikor a másik épp csak annyira nyomul rád, hogy fenntartsa az érdeklődésedet, épp csak annyira élteti benned a reményt, hogy ne fordíts neki hátat, hanem csóváld a farkad lelkesen, hátha. A célja azonban távolról sem az ásó, kapa, nagyharang, netán egy (horribile dictu) párkapcsolat. Nem bizony. Ezek a Jancsik és Juliskák csupán a tőled bezsebelhető kedveskedésekkel és bókokkal szeretnék az egójukat nyalatni.

2. Ghosting

(Azaz szellemként elillanni)

Randiztatok, úgy érzed, tök jól sikerült, főleg, hogy a végén elcsattant egy búcsúcsók is, és/vagy a másik kifejezte vágyát az alkalom megismétlésére. Sokáig azonban nem örülhetsz, a csaj/fickó másnapra felszívódik anélkül, hogy annyit mondott volna: fapapucs.

Se' egy üzenet, se' egy emotikon, egy hanggal nem hajlandó megmagyarázni, miért döntött mégis úgy, hogy tojik a fejedre.

Persze nem kell ezt szó nélkül hagynod, egy brit újságírónő például utánament az összes szellemének, hogy megkérdezze, mi okozta a kámforosodásukat. Volt, aki jó fej módon beleállt a helyzetbe, és elmondta, nem volt a dologban biztos, azért hagyta annyiban. Volt, aki nem is válaszolt, de olyan is akadt, aki a megkeresést kihasználva újra felvette a lánnyal a kapcsolatot majd (minő meglepő) újra eltűnt. A kedvencem azonban annak a pasasnak az esete, aki még a ghosting divatossá válása előtt nyomott egy kövér kámforosodást. Mivel meg akarta úszni a szakítással járó drámát a csajával, akivel három évig voltak kapcsolatban (ebből kettőt együtt is éltek), kihasználta, hogy a párja hazautazott karácsonyra a szüleihez, nagy titokban összecsomagolt, és se szó, se beszéd lekoccolt külföldre. Mit ad isten, tíz évvel később tudod, hogy kit neveztek ki fölé főnöknek? Úgy bizony, a faképnél hagyott nőcit.

Óvatosan a karmával, ebből is látszik, hogy nem éri meg seggfejnek lenni.

3. Halászat

A profi pecás eggyel tovább megy, mint az, aki praktikusan mindenkit jobbra húz, „hátha” alapon, mert ő mindenkinek el is küld egy-egy üzenetet (gondolom CtrlC+CtrlV módszerrel), és a válaszokból dönti el, akarja-e az illetővel folytatni a diskurzust. A halászokat azonban könnyű kiszúrni: soha nem szólítanak a neveden, sablonkérdésekkel operálnak, nem kérdeznek rá veled kapcsolatos infókra, és nem érdekli őket, milyen is vagy igazából.

4. Zombizás

A ghosting továbbfejlesztett változata. Találkoztok, reménykedsz, de minek, a másik eltűnt, mint szürke szamár a ködben, a finoman érdeklődő üzenetedre pedig nem reagál. Jól van, látott már ilyet a világ, meg sajnos te is, leírod, mint járulékos veszteség. Telnek-múlnak a hónapok, és egyszer csak ki bukkan elő az online tér mély bugyrából?! Bizony, őkelme. De mintha mi sem történt volna, úgy érdeklődik a hogyléted és egy lehetséges randi felől.

5. A húzd meg-ereszd meg módszer

Azok a nagyvadászok használják, akik élnek, halnak a cserkészésért. Ők bizony nem a párkapcsolatra hajtanak, kizárólag a vadászatért, a hódításért rajonganak. Közelebb vonnak magukhoz, majd eltaszítanak, úgy játszanak veled, mint macska az egérrel. Egészen addig, amíg valóban komolyra nem fordul a dolog a részedről, ők ugyanis abban a szent minutumban fognak rádunni, hogy te már elköteleződnél (azaz szeretnél velük járni). Mire kettőt pislogsz, már lapátra is tettek.

6. FBO-zás

(Azaz Facebook-Official-é, avagy hivatalossá tevés)

Már egy jó ideje együtt vagytok, de a másik még mindig nem tette hivatalossá a kapcsolatotokat a legnépszerűbb közösségi oldalon. Most komolyan: biztos vagy benne, hogy tényleg, szívből szeret téged? (Irónia.)

7. Keringés

Már nem vagytok együtt, vagy lehet, hogy pár ígéretes randin kívül nem is történt más kettőtök között, és valószínűleg soha a büdös életben nem fogtok találkozni. A valós életben, 3D-ben. A közösségi oldalakon azonban továbbra is ismerősök vagytok és/vagy követitek egymást. Mazochistább alkatok még „keresztlájkolhatják”, esetleg rendszeresen csekkolgathatják is egymást, jó hosszú időre elnyújtva az összetört szív gyógyulási fázisát.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ AleksandarNakic