Gyerekkoromban (sőt, igazából a mai napig) a nagymamám és az anyukám is fontosnak tartotta, hogy mindennap frissen sütött-főzött ebéd kerüljön az asztalra. Így amikor hazaestünk a suliból kopogó szemekkel és korgó hassal, a platnin mindig ott várt egy lábos gulyásleves, egy nagy adag zöldbabfőzelék húsgombóccal, vagy a sütőben egy tál stíriai metélt, esetleg töltött dagadó. Nem olyan nagy ördöngösség ám, hogy az ebédre szánt étel elkészüljön, és az ember lánya is ki tudjon lőni a munkahelyére pontban nyolckor, árulta el egy ízben a nagyanyám A Titkot. Hiszen a lábosban rotyogó holmikat nem kell folyvást őrizgetni! Az ember bekavarja, előkészíti, felvagdossa az alapot, aztán elszalad a vécére. Utána alágyújt, közben lezuhanyzik. Kavar rajta egyet,  felhúzza a harisnyáját. És így tovább, úgyhogy mire az ebéd elkészült, ő is ott tud állni klakkban, frakkban, kiskosztümben, szolid sminkkel.

Nem állítom, hogy minden téren fel tudtam nőni hozzájuk. A vasárnapi húslevesem még mindig nem pont olyan, mint az anyukámé, és a farsangi fánkom is messze elmarad a nagymutteré mögött. De azt hiszem, a mindennapos reggeli magam kipattintásával párhuzamos ebédfőzés gyakorlatát már egész remekül űzöm. És hidd el, tényleg nem akkora kunszt. Mutatom is, hogyan tudhatod le a az ebédfőzést és a csinosba vágást max. egy óra alatt.

Indiai fűszeres csirke házi készítésű naan kenyérrel, sminkkel és hajmosással (recept)

Ha szeretsz korán felkelni, hogy kenyeret dagassz, mert úgy érzed, a női princípiumodat ezzel tudod a legjobban kimaxolni, akkor ráér aznap megcsinálnod a naan tésztáját. Én viszont biztonsági játékosként előző este begyúrtam, majd lefóliázva betettem egy éjszakára egy hűtőbe, nyolc-tíz óra alatt a hüviben is csinosan megkel. Maga a munkafolyamat – lemértem -– mindenestül öt és fél perc, szóval nem ügy. Fél kiló lisztet összekeversz egy tasak száraz élesztővel, két kiskanál sóval, egy púpos evőkanál curry porral, három evőkanál oíivaolajjal, majd három deci langyos vízzel. (Vigyázz, ne legyen kézmelegnél forróbb, mert azzal kinyírod az élesztőgombákat, és akkor hiába várod, hogy megszülessen a medzsik, semmi nem fog történni.) Szép bucivá dömöckölöd, majd bezavarod a hűtőbe.

Indulhat a reggeli menet? Akkor hajrá:

Kelés előtt
Kelés előtt

8:00 Hazaesem a futásból a kutyával. (Ezt a lépést nyugodtan kihagyhatod, főleg, ha hamarabb kell elindulnod, mint 9:00. És nincs kutyád. Akkor kezeld az instrukciókat kutyamentesen, és kezdd reggel 7:00-kor.)

Kelés után
Kelés után

8:05 Felkockázok 60 dkg csirkemellet. A megkelt tésztabucit kilapogatom, nyolc cikkelyre vágom. Az egyes részeket sodrófával kinyújtom. Nem baj, ha nem szép kör alakúak, egyrészt úgyis megeszed a végén, nem világkiállításra készülnek, másrészt így elfér kettő is egy serpenyőben, ami az időtakarékosság miatt nettó haszon!

Előkészítő fázis, fürdés előtt
Előkészítő fázis, fürdés előtt

8:10 Elnyargalok lezuhanyozni és hajat mosni. A sapka alatt összeizzadva, összefagyva ugyanis olyan lett a fejem, hogy a szopott gombóc mellettem HD minőségű L’Oreal reklám.

Nirvánás szopott gombóc
Nirvánás szopott gombóc

8:20 Vizes lábnyomokkal szőnyegbombázva a lakást kiszaladok a konyhába, és alágyújtok egy vastag falú vasserpenyőnek meg egy woknak. Az utóbbiba beledobok egy termetes kockányi vajat.

8:22 A vajra rádobom a feldarabolt csirkemellet, a serpenyőbe belefektetek két lepénykét. A lepényeket alacsonyabb hőfokon sütöm kábé két percig oldalanként, de érdemes csekkolni. Ha kedves, bocibarna foltok vannak rajta, az jó, ha fekete, akkor túlsütötted. Hajhabot teszek a még vizes sérómra.

8:28 Belebújok a szexi fekete ruhámba, és kiszaladok megkeverni a csirkét. Útközben rájövök, hogy az előző esti szusivacsora miatt inkább vagyok sötét bálna, mint szexi baby, úgyhogy lehúzom, felveszem helyette a rózsaszín blúzomat. Hamvas bőrt, és két ártatlanul csodálkozó szemöldököt festek magamnak.

8:35 Valahogy ma nem rózsaszín a hangulatom, kivasalom a rocker kockás ingem. Közben egy kis csalás: az indiai szószt nem én csinálom. Jó darabig kísérleteztem vele ugyanis, aztán rájöttem, hogy kiváló minőségű autentikus szószokat lehet kapni a közelben, úgyhogy zéró macera, maximális jóság. Szóval a két üveg szószt ráöntöm a húsra, átkeverem. Festek magamnak két szemet is.

8:40 Nem találom a rocker gatyám, a rosseb egye meg, nincs egy rongyom sem, elegem van, mit vegyek fel.

8:45 Kisült mind a nyolc naan, keverek egy utolsót a csirkén. Megvan: a bő, fekete pulcsim lesz a legmegfelelőbb!

Felöltözve
Van már arcom, sőt, ruhám is, hurrá!

8:50 Bedobozolom az ebédemet, ellátom instrukcióval a majd hazatérő ifjúságot, megvigasztalom a kutyát, hogy feltétlenül visszatérek hozzá, amint lehet. Végül enyhe curry szagtól illatozva kilibbenek az ajtón.

Kész az ebéd
Kész vaaa-gyoook!

Fiala Borcsa

A képek a szerző tulajdonában vannak