KISKAMASZOKNAK, NAGYKAMASZOKNAK (DE MÉG FELNŐTTEKNEK IS)

Ruff Orsolya: Orczy Mimi – A londoni gyémántrablás 

A magyar származású Orczy Emma a világ egyik legolvasottabb női szerzője, aki felnőttkora nagyobbik részét Londonban töltötte. Az ő nevéhez fűződik A vörös Pimpernel című kalandregény, amely az 1900-as évek elején jelent meg angolul.

Orczy Emma élete inspirálta Ruff Orsolyát arra, hogy megírja ezt a könyvet, ami szerintem olyan jól sikerült, hogy talán ő lehet az egyik legolvasottabb ifjúsági író Magyarországon. Már a tavaly megjelent Volt egyszer egy ház című regénye is igen figyelemreméltó volt. 

A londoni gyémántrablás kalandregény, és mint ilyen, teljes egészében a képzelet műve: ez még akkor is így van, ha valós személyek és megtörtént események is szerepelnek benne.

Orczy Mimi a könyvek és a történetek szerelmese, akinek egyetlen éjszaka alatt megváltozik az élete, és ábrándozó kamaszból vagány nyomozóvá válik, semmitől sem riad vissza, van humora, hajtja a szíve és az igazságérzete.

Nagyon stílusos és részletgazdag a sztori, szinte filmszerűen látjuk magunk előtt az izgalmas jeleneteket. Még korabelinek ható cetliket és fiktív újságcikket is mellékeltek a kötethez. Hangulatosak és pontosak a leírások, kiváló a dramaturgia, parádésan szép mondatokkal épül a történet.

Ruff Orsolya a klasszikus ifjúsági regények hagyományait éleszti újra, miközben a mai olvasási trendeknek is abszolút megfelel.

A viktoriánus irodalmi műveket is megidézi az igényes nyelvezet és a tartalmi utalások. Utoljára talán Szabó Magda vette ennyire komolyan ezt a műfajt. A kiadó is komolyan vette a munkáját: Magyari-Ésik Zsófia tervezői munkáját dicséri a gyönyörű könyvtárgy. Olyan jó kézbe venni, hogy le sem lehet tenni. (Manó Könyvek)

(A kötetben vastagon szedett szavakat összeolvasva pedig kiderül, mi lesz a sorozat következő darabjának a címe: alighanem Párizsba vezetnek a szálak…)

Viola Szandra: A Világfa kilenc ága – Hajnal öröksége

A varázslatokkal teli történet főszereplője a 16 éves, beszélőnevű Lichtenberg Hajnal. A Hajnal öröksége című fantasy-sorozatot négykötetesre tervezi a szerző. Az első sztori Piliscsudán játszódik, és lidércek, boszorkányok népesítik be, valamint áthatja a miszticizmus és a természet feltétlen tisztelete. Ez a kötet is igazi irodalmi élmény, már a borítója is álomszép, amit Hegyi Péternek köszönhetünk. (Scolar Kiadó)

Schmal Róza: Dalam könyve – Nagy folyók haragja

A Ladann és a Varad könyve után megjelent a Nagy folyók haragjának harmadik része is. A gazdagon kidolgozott fantasy írója eredetileg képzőművész és illusztrátor, így nem csoda, ha az alternatív középkorban játszódó, birodalmak és királyságok harcát bemutató történethez általa készített térképek, városrajzok, titkos járatok és pontos családfák is tartoznak. Szerelmek, árulások, örök barátságok és feloldhatatlan ellentétek szövik át a sajátos növény- és állatvilággal rendelkező birodalmat, amelynek küzdelmei és csatái a területet átszelő három nagy folyó és azok mellékágai mentén zajlanak. Ha a Trónok harca még korai lenne, de ha érdekli ez a műfaj a gyerekedet, akkor nyugodtan a kezébe adhatod a sorozatot. Valószínűleg egymás kezéből kapkodjátok majd ki a könyvet… (Lampion Könyvek)

KISEBBEKNEK (ÉS A SZÜLEIKNEK IS)

Fenyvesi Orsolya – Miklya Emese: Miri – A varázsmododó, A nagy vihar

„Valahol, a mindennek közepék közepén élt Miri. Boldogan, bár… Semmi sem úgy történt, ahogy ő akarta. Pedig ő igazán nem úgy, mint a felnőttek, akiknek jó úgy, ahogy van, de nem ám, ő akarva akart.”

Ez az elég beszédes részlet a könyvből előrevetíti, hogy Miri makacs, de a szíve mindig a helyén van. A két rövid történetet nem lehet megunni, valószínűleg újra és újra előkerül majd, mert a gyerekek félelmeiről és vágyairól mesélnek. A képek pedig biztosan elbűvölik a felnőtteket is.

Miklya Emese az első általa illusztrált mesekönyvével máris „berajzolta” magát a legnagyobbak közé. 

Igazán örvendetes, hogy végre itthon is teret hódíthat a külföldön abszolút trendnek számító sok kép-kevés szöveggel.

No de micsoda szövegek ezek!

Fenyvesi Orsolya eredetileg költő, ami ebben a két nagyszerű mesében is megmutatkozik. Nem is mondok mást, csak annyit, hogy a varázsmododó és a viharszökkencsek legyenek veletek! Méghozzá minden este!

Na, jó, annyit még hozzáteszek, hogy azt kívánom: felnőttként se felejtsünk el akarva akarni! (Babilon)

M. Kácsor Zoltán: A sárkányok fővárosa – Zabaszauruszok

A sorozat hatodik része a hat éven felülieket bűvöli el. Sok változat után a könyv végre megtalálta a formáját és az illusztrátorát is Horváth Ildi személyében, aki megszínesítette a sárkányok kalandjait, és igazán karakteressé varázsolta a figurákat.

A barátságos betűméret lehetővé teszi az önálló olvasást a kezdők számára is.

A humoros történetnek persze tétje is van, de a vicces nevű szereplők folyton mosolyt csalnak az arcunkra. Csak pár név: Háromig Számolok, Kő Papír Olló, Ne Játssz a Tűzzel, Tivornyás Vitorlás vagy például Pénz Beszél… 

A  rajongók megnyugtatására elárulhatom, hogy a sorozat még nem ért véget. (Lampion Könyvek) 

Agócs Írisz: Vonalból kimenni ér!

A Rajzolj egy krumplit!-sorozat szerző-illusztrátora, Agócs Írisz, (akivel nemrégiben igen jót beszélgetett nálunk Széles-Horváth Anna), folytatja a gyerekek felszabadítását a rajz terén. Arra bátorítja őket, hogy barátkozzanak a véletlennel, hisz nem létezik rossz rajz.

A könyvbe bátran lehet rajzolni, és persze vonalból kimenni ér! Így mindenki megalkothatja a saját könyvét, amiből nem létezik több a világon!

A jelmondata: „Virágozzon minden paca!”

És igen! Virágozzon, ahogy Írisz is itt virágzik az illusztrátorok között egyedi világlátásával és életfilozófiájával. A gyerekeinknek átadhatjuk a belőle és a könyveiből áradó szabadságot. Ennél többet pedig nemigen tehetünk értük szülőként. (Pagony)

SEGÍTŐ KÖNYVEK KICSIKNEK ÉS KICSIT NAGYOBBAKNAK

Kertész Erzsi: Zsebaljai időjárók – Mese az érzelmekről

Pehely és Gomoly segít eligazodni az alapvető érzelmek útvesztőiben az óvodás korú vagy kisiskolás gyerekeknek. Kertész Erzsi gyerekpszichológusból vált az egyik legfontosabb és legnépszerűbb kortárs magyar meseíróvá. Szakmai tudása a meséiben is tükröződik, ami ebben a kötetben igazán nagy teret kap.

Ő nemcsak tudja, hanem pontosan érzi és átérzi, mi történik a gyerekek érzékeny és bonyolult lelkében.

Széll Adrienn rajzai megmutatják a nehéz helyzeteket, így minden gyerek plasztikus képet kaphat arról, hogy ami vele és benne történik, az teljesen természetes. (Pagony Kiadó)

Vigaszkönyv – Mesélj nekem! – Mesék és versek a megnyugtatásról

Tizennégy kiváló kortárs szerző, például Erdős Virág, Kiss Judit Ágnes, Kádár Annamária, Kertész Edina, Tóth Krisztina, Kiss Ottó, Finy Petra vagy Szabó T. Anna meséi és versei varázsütésre eltüntetik a szomorúságot. A legtöbb kisgyerek tengernyi bánatot cipel, és a kötetben szereplő összes szerző hosszabb-rövidebb szövege arról tanúskodik, hogy ismerik a kiváltó okokat, sőt, a varázsigéket is, amelyek segítenek a kicsiknek feldolgozni minden nehézséget. Rippl Renáta és Hartl Bernadett változatos, színes, sokszor humoros képi világa is erősíti a kicsikben a hitet, hogy egyszer minden bánat elmúlik! (Manó Könyvek)

Amigos a gyermekekért Alapítvány: Egy világraszóló felfedezés – Nyelvi kalauz kalandoroknak 1

Azok a gyerekek, akik hosszas kórházi kezelésre szorulnak, nem csupán a saját közegüktől és a barátaiktól vannak megfosztva, hanem sajnos többnyire az oktatásból is kimaradnak. Az Amigos önkéntesei idegen nyelveket is beszélő egyetemisták, akik időt és energiát nem kímélve járják a kórházakat, és társaságukkal, valamint tudásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy valamivel elviselhetőbb legyen ez a nehéz időszak a gyerekeknek.

Ez a kötet játékosan, sok színes információval hívja „világ körüli útra” azokat a gyerekeket, akik nemigen tudnak kimozdulni a kórházi szobáikból.

Nyolc országról kaphatnak alapvető képet a gyerekek a könyvbeli Matyitól, aki kortársként végigkíséri őket, és mesél nekik ezen az úton: a popkulturális vonatkozásoktól kezdve az ünnepeken át a legfontosabb szlengekig vagy a legismertebb nevezetességekig bezárólag. A kötet belső borítójából kivágható útlevélbe pedig beragaszthatják azon országok matricáit, amelyeket már „bejártak” a könyvnek köszönhetően. Varsányi Orsi nagyon szerethető, informatív rajzai kísérik a vagány kiadványt. (Kolibri Kiadó)

Az alapítvány megálmodójával, Forgács-Fábián Sárával idén áprilisban beszélgetett Milanovich Domi, érdemes elolvasni az interjút, amelyből többet is megtudhattok erről a fontos társadalmi küldetésről.

Kollár Árpád – Maros Krisztina: Szuperhősök a klinikán – Történetek a szegedi Gyermekintenzív Osztályról

„Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek”… Ez az alapítvány neve, ami ezt a könyvet életre hívta. Életre hívni… Néha bele sem gondolunk abba, mit is jelent ez a két szó. Kollár Árpád humorral és szeretettel hívja a nagybeteg gyerekeket életre, Maros Krisztina szívvel teli képei pedig az életről mesélnek. Fontos könyv ez a beteg gyerekeknek és a szüleiknek is. Tartja bennük a lelket. (Csimota)

MÉG NÉHÁNY FRISSEN MEGJELENT KEDVENCEMET IS AJÁNLOM EGYETLEN MONDATBAN

Biztos vagyok abban, hogy egyikben sem fogtok csalódni:

Dániel András: Mindenki mászkál

Ráérősen sétálj (és vessz el) benne! (Pagony)

Várszegi Adél – Jásdi Juli: A papagáj, akit péntek tizenharmadikának hívtak 

Biztos, hogy nem leszel zabos, ha elolvasod! (Csimota)

Tóth Krisztina – Hajba László: Rakjunk rendet! Malac és Liba-sorozat

Vagá-gány dagonya! (Manó)

Pifkó Célia – Horváth Ildi: A holdfény őrei – A füveskönyv 

Titkok, boszorkányok, virágok, várom a következő részét is! (Cerkabella)

László Noémi – Tomos Tünde: Keljfeljancsi

Ezért a könyvért igazán érdemes fölkelni: mesékbe ágyazott színtiszta költészet. (Gutenberg)

Kiss Lehel – Kürti Andrea: Meglessük a pandát – 12 vers védett állatokról 

Az állatvilág segélykiáltása – elképesztően gyönyörű képekkel. (Gutenberg)

Így él Petőfi! – Petőfi Sándor válogatott versei Lackfi János kommentjeivel és Szabó Imola Julianna illusztrációival

Káprázatos, vicces, hasznos, hangos, lackfis, kortárs. Petőfi velünk él, ez nem kérdés. (Cerkabella)

Ugye, látjátok, milyen ravasz Szabó Imola Julianna grafikája?

A gyereknapra ajánlott könyvek között is vannak könyvhetiek, ha még nem láttad a cikket, ITT megnézheted

Both Gabi