Megmenteni az emberi álmokat

Milyen szomorú, hogy felnövekedésünk egyik első lépcsőfoka az, hogy felhagyunk a mesékkel. Pedig mennyi bölcsességet, megszívlelendő útravalót és csodát rejtenének számunkra is!

Felnőttként mesét olvasni időutazás: általuk visszatérhetünk oda, amikor még tényleg hittünk ezekben a csodákban. Hát nem pont erre lenne most szükségünk, mindennél jobban?

Kedves kolléganőnk, Széles-Horváth Anna frissen megjelent első meséje, az Álompor a Holdon, egy szívmelengető, kalandokkal teli utazás története. Főszereplője Samu, a kisfiú, aki fél az éjszakától, ezért az örök nappal világában szeretne élni, valamint a cserfes, csetlő-botló tündér, Bíborka, aki álomport hoz az embereknek. Bíborkát azonban, ahogy a Hold felé repül, hogy onnan az álomport szétszórja, megtréfálja a káosz nagymestere, az Északi Szél: a tündér így egy óvatlan pillanatban elveszíti a kosarát, amelyben az álompor lapul. A pórul járt Bíborka a Földre zuhan, egyenesen Samu szobájába, aki kezdetben vonakodik segíteni a tündérnek, ahhoz ugyanis el kellene aludnia…

Az ő történetük nem egyszerűen a félelmek meghaladásáról, a bátorság megleléséről szól, hanem a bajtársiasságról is, és ami a lényeg: az álmok fontosságáról, amiket sosem lenne szabad elveszítenünk. Hiszen, ahogy arra Bíborka is figyelmeztet minket: szükség van álmokra, hogy táplálják bennünk a reményt. „Tudod te, mi lenne álmok nélkül?” – teszi fel a kérdést, amit időről időre mindannyiunknak fel kellene tennünk magunknak. Anna ösztönösen jó történetszövő, a mesében megfogalmazott üzenetei egyetemes értékűek, így felnőttek és gyerekek számára egyaránt csodás olvasmány az Álompor a Holdon. A kötetet itthonról és külföldről is megrendelheted.

Karácsonyi ünneplés a termelői piacon

A piacozás egyedülálló élmény: a sok gyönyörű zöldség, kézműves sajt, fűszernövény, illatos füstölt hús látványa számomra maga a boldogság. Nem beszélve arról, milyen jó érzés néhány szót váltani az árusokkal a termékeik történetéről, arról, hogyan gondozták, ápolták őket. Egyszóval: megnyugtató tudni, honnan jön az étel, ami az asztalunkra kerül, és egy olyan közösségben lenni, amelynek ez fontos.

A pilisvörösvári Platz termelői piacnak pedig már saját közössége van, és december 18-án újra összegyűlnek, hogy az ünnepi hozzávalók beszerzése mellett együtt örüljenek a karácsony közeledtének. Ehhez minden adott lesz:

a gyerekek az ünnepi díszekben pompázó körhintának örülhetnek, a felnőttek pedig a fűszeres, illatos forralt bornak, valamint a mennyei halászlének, amit közösen fogyaszthatnak el a helyszínen (vagy akár magukkal is vihetnek).

Igazi közös örömünnep lesz ez az alkalom, ha még nem vagy része a Platz-közösségnek, épp itt az ideje, hogy beépülj. Bővebb információkat az esemény Facebook-oldalán találsz. 

Macskaköves utcák és lenyűgöző fények Szentendrén

Az adventi vásárok túlzsúfoltsága ellen világéletemben be voltam oltva, viszont a szentendrei adventi forgatag maga a nagybetűs csoda a gyönyörű lampionokkal, kellemes zenével, a forralt bor mindent körüllengő illatával, és a gyönyörűen díszített karácsonyfával.

Hétvégén persze ott is sokan vannak, de ha hétköznap van egy kis időd, ne habozz, irány Szentendre! Az árusok nagyjából este nyolcig kint vannak, ha forralt bort nem innál a vezetés miatt, mindenképp látogass el az Édeni Édességek Boltjába, ami ott van az adventi vásár utcájában, és kérj egy sós karamellás forró csokit elvitelre, hogy melegen tartson, amíg a vásárban gyönyörködsz.

És ha időközben rád törne az éhség, szeretettel ajánlom a Centrum fagyizó mellett található Passatát, ahol olyan nápolyi pizzát csinálnak, hogy minden falattól repesni kezd a szív. A szentendrei adventen egyébként remek programokkal – koncertekkel, kiállítással – is várnak.

Ingyenes adventi koncert, amellyel gyerekeket támogathatsz

Banai Sára egy csillogóan tehetséges fiatal opera-énekesnő, aki néhány éve fontos vállalást tett: segíteni szeretne a hangjával az arra rászorulóknak. 2015 decembere óta minden évben ingyenes jótékonysági koncertet szervez, a befolyó adományokat pedig valamely beteg gyermekekkel foglalkozó intézmény javára ajánlja fel. Közreműködő művésztársaival gyűjtött már a Bethesda Gyermekkórház, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány számára is.

Tavaly óta a Mozgásjavító Óvoda munkáját próbálja így segíteni. Az idei ingyenes koncerten az ő munkájukat lehet majd adományokkal támogatni.

Az est során a klasszikusok mellett – mint Adolf Adam, Brahms, Humperdinck, Mascagni, Vaughan Williams művei – a könnyűzene is helyet kap. A közreműködő művészek pedig növendékeikkel, a Bolyai Gyermekotthonok lakóival állnak színpadra. A koncert ma 18 órakor kezdődik, ha sietsz, még odaérsz idejében – szerintem semmiképp sem érdemes kihagyni! Bővebb információt az esemény Facebook-oldalán találsz.

Szentesi Éva: A december az…

WMN Ünnp – 2022. december 14. – SzÉ

Látogasd meg az ország legszebb mézeskalácsfalvait

Mi lehetne ünnepibb sütemény a mézeskalácsnál? Vannak, akik a műfajt egészen magas szintre emelték, és valódi műalkotásokat – például komplett falvakat – hoznak létre az édes-fűszeres tésztából. Talán nem tudtad, de hazánkban több csodás mézeskalácsfalu vár arra, hogy gyönyörködhess bennük.

A baranya megyei Geresdlakon már 14 éve készítik el a falu pontos mását mézeskalácsból, Csömörön mesésen megvilágított, édes falu várja az ünnepre hangolódókat, de Monor és Zirc ügyes kezű sütimesterei is elkészítették a saját mézeskalács-településüket több kiló lisztből. 

Jó hangolódást mindenkinek!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / M_a_y_a

Filákovity Radojka