„Hogy nem fáj az anális szex?”

Lassan már közhelyszámba megy, hogy ezekamaifiatalok már a pornóból tájékozódnak a szexualitásról, aminek tudjuk, milyen negatív hatásai vannak. A tömegben pornográfia a valóságtól teljesen elrugaszkodott módon ábrázolja a szexualitást, az emberi test működését, és azon túl, hogy irreális elvárásokat ébreszt a fogyasztóiban, normalizál mindenféle erőszakos, destruktív viselkedésmódot is.

Nemrég részt vettem a SzexEd szülőknek és pedagógusoknak szóló workshopján, ahol egészen felkavaró dolgokat tudtam meg arról, mikre kérdeznek rá a mai (akár még általános iskolás) kamaszok. Számukra már nem az a kérdés, mit hogyan kell csinálni, hiszen azt látják a videókon. Beírják a keresőbe, hogy szex, és egy pillanat alatt már látják, ahogy egy nőt egyszerre többen magukévá tesznek minden irányból, a nőnek látszólag ez még jó is, pusztán a behatolástól már elélvez hatszor, a férfiaknak a végtelenségig képes állni a szerszáma, és természetesen mindenki simára van borotválva. Szóval a gyakorlati tanácsadásra már kevésbé tartanak igényt, viszont

azt inkább megkérdezik a kamaszok, hogyan kerülhető el a fájdalmas anális behatolás. Mert hát csinálni kell, gondolják, hiszen a videókban is csinálják, míg a konszenzus, az intimitás és az érzelmi kapcsolódás viszont kimarad a fősodorbeli pornók világából.

Ez van, a fiatalok próbálnak megfelelni a képnek, amit ezekből a filmekből, videókból leszűrnek, viszont a pornót megállítani egyelőre úgy tűnik, lehetetlen. Akkor mi a megoldás? Van egyáltalán? Hogyan lehet megóvni a fiatalokat attól, hogy egy életre torzuljon a szexualitásról alkotott képük? És mi a helyzet azokkal, akik, mondjuk, szívesen néznének szexuális jellegű tartalmakat, viszont a pornóipar húspiaci jellegét inkább elkerülnék?

Bemutatkozik: az etikus pornó

Megmászhatatlan hegynek tűnik, ám itt jön a képbe az etikus pornóipar, más néven fairtrade, vagy feminista pornó.

Legfontosabb jellemzői, hogy:

  • a szereplők tisztességes fizetést kapnak, ahogy a gyártásban résztvevők is, nagyjából úgy, mint a nem felnőttfilmekben. (A tévhittel ellentétben, ma már közel sem lehet olyan sokat keresni a pornózással, hiszen az ingyen elérhető tartalmak megjelenése miatt megcsappant a kereslet a fizetősökre.)
  • javarészt nem ingyenesek, pont azért, hogy tudják tartani ezt a fenti kritériumot 
  • a forgatásokon garantált a tisztelet és biztonság
  • az aktusokban kiemelt fontosságú az örömszerzés, a valódi szexuális élvezet
  • a hagyományos pornó a férfiakat célozza meg, míg az etikus pornó célközönsége már jóval szélesebb körű, mindenféle testalkatú szereplőt láthatunk, pont, mint a való életben
  • ami a legfontosabb: a partnerek egyenrangúak, és minden, ami történik, konszenzuson alapul.

Ennek a trendnek az egyik zászlóvivője a svéd származású, feminista erotikus filmproducer, rendező és (forgatókönyv) író Erika Lust. Az elsők között, még 2004-ben készítette el a nagy sikert arató The Good Girl című indie (független) erotikus filmjét, amivel pillanatok alatt a feminista pornó fő képviselőjévé avanzsált. Nem csinál hiúsági kérdést abból, hogy a pornóiparban dolgozik, sőt, gyakran hangoztatja, hogy ő egy alternatív utat kínál, és igenis lehet ezt színvonalasan csinálni. 

 

A pornófilmekből jellemzően kimarad az óvszerhasználat, az előjáték. A nőknek való örömszerzés is maximum úgy jelenik meg, hogy, mondjuk, a női nemi szervekre közelít közben a kamera, hadd örüljön a férfi, aki nagyjából annyit írt be a keresőbe, hogy punci. Marginalizált csoportokból csak akkor találkozhatunk szereplőkkel, amennyiben kifejezetten az a lényege a videónak, hogy aki az ázsiai nőkre (lányokra…) gerjed, annak is legyen mit néznie, vagy ha a nagyfarkú fekete férfi sztereotípiának megfelelően szteroiddal telepumpált csávók esnek neki az apró termetű fehér nőnek.

Az etikus pornóban a szereplők között van színes bőrű, vörös hajú, szeplős, ázsiai, rövid hajú nő, hosszú hajú férfi és a legjobb, hogy a külsejüknek az égvilágon semmi köze semmihez.

Emberek kapcsolódnak egymással, nem kizárólag fizikai síkon. Olyan, mintha rendes filmet nézne az ember, azzal a különbséggel, hogy itt a szexet nem mímelik.

Szigorú szabályok vannak

Nyilatkozataiban Erika Lust kiemelte már többször is, hogy például a forgatásokon a biztonság és az egészség top prioritást élvez, kizárólag huszonegy év feletti színészekkel dolgozik, akik megelőzőleg minden STD (nemi úton terjedő betegség) szűrésen részt vesznek. Az óvszerhasználatot előre egyeztetik, viszont például az aktust egyáltalán nem beszélik meg előre. Nincs eltervezve, hogy melyik testrészt melyik kamera felé fordítsák a színészek. Az örömteli és valós aktuson van a hangsúly.

Fontos, hogy a szereplők között a kémia valóságos legyen, hogy minden szinten kapcsolódhassanak egymáshoz.

Az etikus pornóban nem fordulhat elő, hogy bármelyik szereplő kiskorúnak vagy kamaszosnak tűnjön. Ugyanis ez is egy komoly probléma a tömegpornóval: rengeteg az olyan tartalom, amiben a nők inkább tűnnek kislánynak, és emiatt az is nehezebben szűrhető, ha az adott filmben/videóban valóban kiskorú szerepel, mert sajnos erre is rengeteg példa van.

Ha BDSM-ről van szó, akkor sem láthatunk olyan fairtrade pornófilmet, amiben már az első percben sötét szobában csépelnek egy kikötözött nőt. Különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy ilyen esetekben egyértelmű legyen a konszenzuális, partneri viszony, amiben a felek egyenrangúak.

Fölösleges úgy tenni, mintha lenne egy párhuzamos valóság, amiben nem létezik pornó. Pornó volt, van és lesz is. Az viszont nem mindegy, hogy milyen. Bár elsőre hajmeresztőnek tűnhet, de például szülőként, pedagógusként lehetséges, hogy előremutatóbb és célravezetőbb lenne, ha a pornó tiltása és démonizálása helyett inkább ebbe az irányba terelnénk a kamaszokat. 

 

Kisfiam/kislányom, inkább ezt a pornót nézd!

Persze, én is tudom: szürreálisnak tűnhet, hogy odaadjuk a bankkártyánkat a gyereknek, hogy befizessen egy Erika Lust-videóra, és valóban, a kiskamaszokat még inkább arra kéne megtanítani, hogy el tudják dönteni, mely tartalmak valók nekik, és melyek nem, illetve ki tudják kapcsolni, ha nem az életkoruknak megfelelő tartalmakat látnak. De nagyobbak esetén, ha ők maguk kíváncsiak, akkor – és erre a SzexEd-es workshopon is rákérdeztem, – ezerszer is inkább etikus pornót nézzenek, mint hogy a PornHub-ról világosítsák fel magukat a kamaszok. Márpedig ezt teszik. Tele lesznek szorongással, frusztrációval, súlyos testképzavar alakul ki bennük, mindezt abban a tudatban, hogy ők most aztán felvilágosultak. Holott egy frászkarikát.

Emlékszem, kamaszként mennyire sokkolt az első pornóvideó, amit láttam. A főszereplő nő arca ragadt meg bennem leginkább, ahogy fennakadt tekintettel, hörögve „tűrte”, ahogy három férfi megdugja. Azt kell mondjam, inkább volt traumatizáló, mint izgalmas vagy érdekes. És én ekkor már elmúltam tizenhat, míg ma már kilenc-tíz éves gyerekek, akik szabadon netezhetnek, simán találkoznak ennél sokkal durvábbakkal is.

A már emlegetett Erika Lust oldala és filmjei mellett ott van még a Lustery, a Fuck For Forest, MakeLoveNotPorn, a Joybear és a Pinklabel is, szóval bőven van honnan válogatni és az etikusság közel sem soft pornót jelent, mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő tartalmat és legalább biztosak lehetnek abban, hogy egyik szereplőt sem drogozták be teljesítményfokozás gyanánt, nem kényszerítették aktusra, óvszer nélküli közösülésre. És azért ez igenis fontos szempont kell, hogy legyen, ha már pornót néz valaki. 

Nem azt mondom, félreértés ne essék, hogy biztassuk pornónézésre a gyereket. A helyzet az, hogy biztatni egyáltalán nem kell őket, előbb-utóbb találkoznak ezzel a műfajjal. De nem árt, ha tisztában vannak vele, hogy ha azt szeretnék megtudni, milyen lehet a szex valójában,

ha valós képet szeretnének kapni, akkor van a műfajnak egy olyan rétege, ami úgy valóságos, hogy közben akár filmként is megállja a helyét szakmailag, nincs az embernek közben szekunder szégyenérzete,

nem érzi azt, hogy amit néz, az tulajdonképpen bántalmazás, kizsákmányolás, húspiac.

Ehhez persze ki kell alakítani egy olyan kapcsolatot a gyerekkel, amibe belefér egy párbeszéd, amiben elhangozhat, hogy hagyd Pistike, vagy Lujzika a PornHub-ot, az ZS-kategóriás sci-fi, ha már pornót akarsz nézni, van jobb. Ez viszont már más lapra tartozik, és bizony ennek a kapcsolatnak a megalapozását sem lehet elég korán elkezdeni – természetesen mindig a gyerek életkorának megfelelő témák bevezetésével. 

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/charlesdeluvio

Szabó Anna Eszter