Néhány nappal ezelőtt Jessica Klein tollából született egy cikk arról, hogy az Y generáció tagjai – azaz azok, akik kb. 1980 és 1994 között születtek, a csoport magját tehát a harmincas éveikben járó fiatalok adják –, akikről azt feltételezhetnénk, hogy a szexuális életük virágzik, valójában nagyon gyakran élnek teljesen szexmentes kapcsolatokban.

A szerző azzal a felütéssel kezdte a publikációját, hogy a Reddit nevű közösségimédia-felületen az r/DeadBedrooms (azaz HalottHálószobák) alredditen – amely a felhasználók önmeghatározása szerint „vitacsoport azon redditorok számára, akik olyan kapcsolatokban élnek, amelyekből súlyos mértékben hiányzik a szexuális intimitás” – hozzászólók tömkelege osztja meg a saját, lelombozó történetét a szexualitás hiányáról. A csoport kiégettségét az is jól tükrözi, hogy a leírásban kiemelik: „A tanácsokat mindig nagyra értékeljük, de ne lepődj meg, ha már mindet hallottuk.”

Mielőtt továbbolvastam volna a cikket, eltűnődtem, vajon mi lehet az oka, hogy a generációm tagjai életünk egyik legélvezetesebb elfoglaltságára nem szakít időt és energiát, ha már vannak olyan szerencsések, hogy kapcsolatban élnek. Elsőre az ugrott be, hogy amikor hosszú éveken át szingli voltam, gyakran több hónapon keresztül is előfordult, hogy nem volt szexuális partnerem, könnyen

el tudom tehát képzelni, hogy a korosztályom az egyedül töltött években egész egyszerűen hozzászokott ahhoz, hogy nem él aktív szexuális életet.

Persze, mondom, ez kizárólag személyes élményeken alapuló, szubjektív felvetés, lehet, csak én voltam akkora lúzer, hogy nem szexeltem egyedülállóként rendszeresen. És az egésznek semmi köze a tendenciához.

A szex csökkenésének tendenciája egyébként nemcsak az internetes fórumok tanúsága szerint erősödik, hanem kutatások is alátámasztják. Az egyesült államokbeli Indiana Egyetem Kinsey Intézete és a szexjátékokat, fehérneműket és erotikus ajándékokat kínáló brit Lovehoney közös, 2021-ben végzett felmérése is arra az eredményre jutott, hogy az amerikai Y generációs házaspárok között volt a legmagasabb az aránya mindazoknak, akik az elmúlt egy évben tapasztalt szexuális vágyhoz köthető problémákról számoltak be.

A megkérdezettek 25,8 százaléka vallott ilyen jellegű nehézségekről, míg az idősebb X generációsok közül 21,2, a fiatalabb Z generáció házaspárjai közül pedig csak 10,5 százalék.

„Bár a csökkent nemi vágy nem feltétlenül jelent egyet a szexmentes házassággal, de amikor az egyik, vagy mindkét fél szexuális vágya csökken, a szexuális együttlétek száma is hanyatlani fog – ráadásul a szexuális vágy elvesztése az egyik legfőbb oka annak, hogy a házasságok eleve szex nélkülivé válnak” – fűzte hozzá Justin Lehmiller, a Kinsey Intézet kutatója. 

A szakértők között sincs egyetértés

Persze azt is fontos tisztázni, hogy mit takar az, ha egy kapcsolat szexmentessé válik. Míg egyes értelmezések szerint azt jelenti, ha a pár egyáltalán nem létesít intim kapcsolatot, de a széles körben elfogadott definíció szerint azok a kapcsolatok is ebbe a kategóriába esnek, amelyekben évente tíznél kevesebbszer kerül sor együttlétre.

A BBC a New York-i szexterapeutát, Stephen Snydert is felkereste: szerinte azonban az számít szex nélküli kapcsolatnak, ahol a felek évente négyszer, vagy annál kevesebbszer bújnak ágyba, kivéve, ha erre csak negyedévente kerül sor ugyan, de olyankor a pár mindkét tagja fantasztikusnak véli az együttlétet.

Kimberly Anderson szexterapeuta, a UCLA Orvostudományi Karának pszichiátriai adjunktusa ennél szigorúbb,

ő évi huszonöt vagy annál kevesebb alkalomnál húzza meg a határt.

Mások szerint a meghatározás viszont teljes mértékben szubjektív, és ha a pár egyik tagja elégedetlen a szexuális együttlétek gyakoriságával, akkor az már egy olyan probléma, amit érdemes kezelni.

Milyen okok vezethetnek a szexmentes kapcsolatokhoz?

Christene Lozano kaliforniai szexterapeuta szerint jókora veszélyt jelenthet a nemi vágyakban jelentkező ellentmondás, és az egyensúlyhiány csak tovább nőhet, ha ezt nem kezelik hatékonyan a pár tagjai. Annak a félnek, aki több szexre vágyik, és jellemzően betölti a kezdeményező szerepet, a visszautasítások hatására sérülhet az önbizalma, míg a hárító fél egyre gyakrabban érezhet bűntudatot, ez pedig összességében még kedvezőtlenebb feltételeket teremt a meghitt együttlétekhez.

További egyéb, például egészségi – legyen az lelki, fizikai vagy épp mentális – tényezők szintén hozzájárulhatnak a nemi vágy csökkenéséhez,

mivel ezek esetenként nemkívánatossá fájdalmassá, nehézkessé vagy akár lehetetlenné is tehetik a szexet. A munkából, a gyereknevelésből, vagy a háztartásból fakadó teendők is elszívhatják az ember energiáját, de a vágyakat érintő rossz kommunikáció is nagyon gyakori gátja az együttléteknek. 

Azt gondolhatnánk, hogy ezek egyáltalán nem korosztályspecifikus tényezők, a szakértők szerint azonban mégis van magyarázata, hogy miért az Y generációsokat sújtja leginkább a probléma.

Celeste Hirschman, San Franciscó-i szexterapeuta (a BBC vélhetően minden államból halászott egy szakembert), aki több mint húsz éve praktizál, úgy véli, míg korábban a párok tíz-tizenöt év alatt jutottak el abba a fázisba, ahol jelentősen megritkult az együttlétek száma, ma már ez mindössze három-öt év átlagosan. Kimberly Anderson szerint, míg korábban a probléma az ötvenes párokra volt jellemző, amelynek tagjai főként az öregedéssel járó hormonális változások és betegségek miatt kellett hogy szembenézzenek a csökkent libidójukkal, mostanra ez leginkább a negyvenöt év körüli, vagy még fiatalabb párokra jellemző, de a mögöttes dinamika esetükben egészen más.

Justin Lehmiller úgy fogalmazott, hogy „A stressz az egyik legnagyobb libidógyilkos, és az Y generációsok sok szempontból különösen stresszes csoportot alkotnak, főleg az X generációhoz képest”. Ez a korosztály most válik szülővé, vagy nevel kisgyerekeket, ez pedig nagyon gyakran hoz elhidegülést a párok életében. Az ingatlanpiacon tapasztalt árak, továbbá a súlyos diákhitelek teljesen új keletű stresszfaktorokat hoztak az életükbe, és ez, összehasonlítva az előző korosztályokkal, jelentősen visszavetette őket életük nagy mérföldköveinek elérésében.

Ennél is nagyobb mentális terhet ró azonban a fiatalokra a munkahelyi stressz.

A Deloitte globális tanácsadó cég öt országból összegyűjtött, 2022. májusi adatai szerint a korosztály 38 százaléka számolt be súlyos mentális terhelésről, a nőknél 41, míg a férfiak 36 százaléka beszélt munkahelyi szorongásról. Persze a munkahelyi környezet soha nem volt egyik generáció számára sem tökéletes, de a korosztály tagjai közül sokan a nagy gazdasági világválság idején léptek be a munkaerőpiacra, majd a Covid újabb rendhagyó nehézségekkel szembesítette az Y generációsokat. A szakértő arra is rámutatott, hogy a nagy technológiai változások során az emberek nagyon keményen dolgoztak, ez a generáció pedig különösen munkamániás, a pénzügyi szorongás, a kimerültség, a túlterheltség, a depresszió pedig mind valós fenyegetettséget jelent, ami értelemszerűen kedvezőtlenül befolyásolja a szexuális életüket.

A közösségi média és a pornó hatásairól se feledkezzünk meg

A szakértők szerint a social media nem csupán eltereli a figyelmet az olyan fizikai interperszonális tevékenységekről, mint a szex, de a korosztály imázstudatosságának növekedéséhez is vezetett, hiszen ez az első generáció, amely folyamatosan aktív felhasználójává vált a közösségi felületeknek. A fiatalok folyamatosan azt érzik, hogy ezeken a platformokon csak a legtökéletesebb oldalukat mutathatják meg, az életüket kizárólag szűrőkön, filtereken keresztül láttatják, hamis, illuzórikus hatást keltve ezzel a többi felhasználóban, ez így egy öngerjesztő folyamattá válik.

Az ebből fakadó frusztrációk pedig mindenkit megingatnak a saját magabiztosságában, amelynek hatása aztán könnyen kivetül a házaséletre.

A szakemberek arra is kitértek, hogy a pornó térhódítása számos szexuális problémát is magával hozott.

Nagyon gyakorivá vált az olyan típusú merevedési zavar, amikor a férfi számára lehetetlen, vagy nagyon nehéz az erekció elérése pornográfia nélkül, valós partner jelenlétében, de az is rendszeres probléma, hogy a férfiak szívesebben folyamodnak az önkielégítéshez, hiszen a pornó bárhol, bármikor elérhető, csakúgy, mint az olyan szélsőségek, amelyeket a társukkal nem tudnának a való életben átélni.

A generáció tagjai aligha befolyásolhatják azt, hogy a világban milyen gazdasági helyzet uralkodik, és vélhetően a pornó és a közösségi média káros hatásait sem tudják egy szempillantás alatt maguk mögött hagyni. Az is nyilvánvaló, hogy a szexnélküliség kényes téma, amelyről egyesek nehezen beszélnek még azzal a személlyel is, akivel közös ágyba bújnak esténként, nemhogy tágabb környezetben – és ez még nehezebbé teszi a probléma megértését és megoldását. Egészen biztos vagyok benne, hogy a titok nyitjára – mint a legtöbb párkapcsolati nehézség esetében – csak és kizárólag a tudatosság és az őszinte, nyílt kommunikáció révén lelhetünk rá.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / PhotoAlto / Frederic Cirou

Krajnyik Cintia