Empátiával a megcsalás ellen

Egy nemrégiben készült felmérés szerint az amerikaiak egyharmada csalta már meg, akár fizikailag, akár érzelmileg a partnerét. Amikor pedig a hűtlenséggel kapcsolatos, másik oldalon szerzett tapasztalataikról kérdezték a résztvevőket, 54 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy volt olyan partnerük, aki félrelépett.

A Journal of Sex Research című folyóiratban megjelent új tanulmány azonban ezúttal nem azt vizsgálja, hogy mennyire gyakori a megcsalás, hanem azt, hogyan lehet megelőzni a hűtlenséget.

A kutatók szerint a megcsalás elkerülése érdekében a legjobb megoldás az, ha megpróbáljuk más perspektívából szemlélni a helyzetet – vagyis a partnerünk helyébe képzeljük magunkat.

„Eredményeink egy olyan módszert kínálnak, amellyel az emberek ellenállhatnak a rövid távú kísértéseknek: álljanak meg, és gondolják végig, hogyan hatna a partnerükre, ha másik partner után néznének” – mondta Gurit E. Birnbaum, az izraeli Reichman Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője. 

 

A perspektívaváltás egyidejűleg csökkenti az új partnerek iránti szexuális és romantikus érdeklődést, miközben elősegítheti a partner potenciális szenvedése iránti empátiát.

„Amikor konfliktus van a hűtlenség és a jelenlegi kapcsolat fenntartásának célja között, a perspektívaváltás a hosszú távú megoldás felé billentheti a mérleg nyelvét a rövid távú örömökkel szemben” – magyarázta a professzor.

Hogyan zajlott a kutatás?

Három vizsgálat során összesen 408 résztvevő között (213 nő és 195 férfi, mindannyian 20 és 47 év közöttiek) osztották fel véletlenszerűen, hogy kik azok, akik tudatosan foglalkozzanak a partnerük érzéseivel, míg a többiek figyelmen kívül hagyhatták azt. A résztvevők kivétel nélkül legalább négy hónapja tartó monogám kapcsolatban éltek.

A kísérletek során a résztvevőknek lehetőségük volt számukra vonzó idegenekkel találkozni, miközben a pszichológusok rögzítették mind az irántuk megnyilvánuló érdeklődésüket, mind pedig a meglévő partnerük melletti elkötelezettségüket.

Az eredményekből egyértelműen kiderül, hogy a partner perspektívájának átvétele nemcsak az iránta érzett az elköteleződést fokozta, de a vágyat is. 

 

A stressz, a kimerültség és az alkohol is a hűség ellensége

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy amikor kimerültek vagyunk, vagy az önszabályozó képességük átmenetileg rosszabb formában van a stressz vagy alkoholos befolyásoltság miatt, kevésbé valószínű, hogy a kritikus pillanatban ellen tudunk állni a kísértésnek. Az új tanulmány kutatói azonban úgy vélik, hogy a perspektívaváltás segíthet megakadályozni az előre megfontolt félrelépéseket is, például egy régóta szövődő irodai románc beteljesülését.

„Azonban az emberek gyakran lépnek félre amiatt, mert a lehetőség egész egyszerűen adott, és túlságosan kimerültek, túl fáradtak, részegek, nem összpontosítanak eléggé ahhoz, hogy szembeszálljanak a kísértéssel” – mondta Birnbaum, majd hozzátette, hogy

„hajlamosak vagyunk alábecsülni a helyzetek erejét.”

„Úgy gondolom, hogy a nézőpontváltás előnyei mindaddig érvényesek, amíg az emberek képesek megállni, és figyelembe tudják venni, hogy a partnerüket hogyan érintheti a helyzet” – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Harry Reis, a Rochesteri Egyetem pszichológiaprofesszora.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/fizkes

Mózes Zsófi