A nemrég megjelent tanulmány elsőként vizsgálta a libidó és a mortalitás összefüggéseit (eddig mivel ütötték el az idejüket a kutatók, de tényleg? – csak viccelek). Bár az nem először merül fel, hogy a szexuális aktivitás és elégedettség pozitív hatással van az idősebb emberekre is, de eddig elsősorban a pszichológiai és lelki egészség oldaláról közelítették meg ezt a kérdést, és persze van ilyen irányú összefüggés is.

Ha nincs szex, nincs életkedv

A tanulmány készítői az egészségügyi ellenőrzések során szexuális érdeklődést mérő kérdőívet tölttettek ki a résztvevőkkel, és azt tapasztalták, hogy 

akik a szex iránti érdektelenségről számoltak be, azok általában idősebbek voltak, nagyobb eséllyel cukorbetegek, gyakrabban fogyasztottak alkoholt, pszichés szorongással küzdöttek és kevesebbet nevettek.

Sőt, az alacsonyabb iskolai végzettség is jellemzőbb volt ebben a csoportban.

Hogy konkrét betegségeket is említsünk, a begyűjtött adatok alapján az alacsony libidójú 40 év feletti férfiak 1,94-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, és 1,36-szor nagyobb valószínűséggel szívbetegségben, mint a szexuálisan érdekelt társaik.

Persze minden összefügg mindennel: az alacsony libidóval rendelkező férfiak arról számoltak be, hogy hiányzik belőlük az úgynevezett ikigai, ami japánul nagyjából életkedvet jelent (azt az érzést, hogy érdemes élni).

A tudósok azt is számításba vették, hogy a nem megfelelő életmód, és az ebből fakadó egészségügyi problémák vezethettek a szexuális vágy csökkenéséhez, ami pedig pszichés nehézségeket is okozhat. „Az eredmények alapján azt feltételezzük, hogy a szexuális érdeklődés fenntartása összefüggésben lehet a pszichológiai jóléttel és az »ikigaival«, különösen a férfiak körében” – mondták a kutatást végző szakemberek.

A nőknél gyakoribb az alacsony libidó, de nincs akkora befolyással az élethosszra

A kutatók megjegyezték továbbá, hogy 

bár a nők több mint kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be alacsonyabb libidóról, mint a férfiak, náluk nem találtak összefüggést a halálozás és eközött.

Szóval nőként akkor is élhetünk sokáig, ha nem különösebben érdeklődünk a szex iránt. Már csak az a kérdés, hogy akarunk-e így sokáig élni, ugye. (Ezt természetesen mindenki maga dönti el.)

Egyelőre nem tudják, mi az összefüggés pontos oka

Bár az eredmények egyértelműek, még nincs konkrét magyarázat az összefüggésre a libidó és a hosszú élet között. Az látszik, hogy a szexuális érdeklődés állandó hiánya olyan rossz szokások jele lehet, amelyek növelik a krónikus betegségek kockázatát, mint például a dohányzás, az ivás vagy a túlevés – állítják a kutatók.

Az eredmények alátámasztották azt az elképzelést is, hogy az egészséges szexuális élet része annak, ami általánosságban jobb életminőséghez, ezáltal a hosszabb élethez vezet. 

A szex előnyei közé tartozik (a nyilvánvaló élvezeti értékén túl) a jobb alvás, az immunrendszert erősítő hatás, a szív működésének javítása, és az, hogy csökkenti a depresszió és a szorongás esélyét.

Azért még ne vonjunk le messzemenő következtetéseket

A tanulmány Japán lakosságának csak egy kis részére összpontosított, így előfordulhat, hogy az eredmények nem vonatkoznak a világ többi részére. De azért a logikus következtéseken végigtekintve erre elég kicsit az esély.

A tanulmány szerzői szerint Japánban az idősek körében nagyobb az előítéletesség a szexualitással kapcsolatban, mint a nyugati világban, ezért azt remélik, hogy a munkájuk révén a közegészségügy is beáll az aktív szexuális élet támogatásába. Most arra készülnek, hogy további tanulmányokkal segítsék elő a korai halálozás megelőzését – hiszen az egyik okot már felfedték. „Ez a megállapítás hatással van a szexuális érdeklődés fontosságára a hosszú élettartam növelésében ebben a populációban” – összegzik.

De azt hiszem, nem túl messzemenő levonni azt a következtetést, hogy a kiegyensúlyozott szexuális élet lelki és fizikai előnyökkel is jár, ami jó eséllyel legalább közvetve növeli az élethosszt, még a nőknél is. Szóval így az ünnepek előtt én csak annyit kívánok nektek, hogy szerelmeskedjetek sokat, hátha ezért sokáig fogtok élni.

A kutatást végző szakemberek név szerint: Kaori Sakurada, Tsuneo Konta, Narumi Murakami, Naoko Kosugi, Takafumi Saito, Masafumi Watanabe, Kenichi Ishizawa, Yoshiyuki Ueno, Takamasa Kayama.

A teljes tanulmányt itt tudjátok elolvasni: Összefüggés a szexuális érdeklődés hiánya és a bármilyen okból történő halálozás között.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/franckreporter

Tóth Flóra