Ízléstelenség újratöltve: szállj meg luxus-rabszolgakunyhóban!

Az írásom ötletét az adta, hogy olvastam egy cikket arról, hogy az Egyesült Államokban óriási felháborodást okozott az Airbnb egyik hirdetése, ami egy

olyan kunyhót tálalt luxusszállásként, amiben régen rabszolgák éltek. Persze a kunyhó pazarul fel volt újítva és tényleg nagyon szépen nézett ki, leszámítva, hogy annak idején testileg-lelkileg megnyomorított, kínzott, kizsigerelt, állatként tartott rabszolgák lakhelye volt.

Az emberi jogi ügyvéd, Wynton Yates, le is csapott a hirdetésre, és azonnal posztolta TikTokon, amivel hatalmas lavinát indított el. Különösen hátborzongatók a videóban látható vélemények a kunyhóról azoktól, akik jártak már ott. A visszajelzések szerint csodálatos, igazi csemege azoknak, akik szeretnek elmerülni a történelemben, békés, nyugis a hangulat, tökéletes hely a kikapcsolódásra. Hát, biztos így van, elhiszem, hogy nagyon jól érezték magukat, hiszen valószínűleg nem gondoltak bele, mik történhettek ott, mielőtt luxusszállássá varázsolták volna. 

@lawyerwynton #airbnb this is not ok. #history #civilrights #americanhistory ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Később megtudtam, hogy az Airbnb-n, ha szállás után kutakodunk, be lehet állítani többek között azt a keresési feltételt is, hogy történelmi helyszínen szeretnék megszállni – így akadhatott erre a hirdetésre Yates. 

Úgyhogy bele is vetettem magam a kutakodásba, mert kíváncsi voltam, milyen ajánlatokkal találom magam szemben. Féltem, hogy tele lesz ilyen etikailag megkérdőjelezhető ajánlatokkal, de szerencsére nem így történt. Sőt! Istenien szórakoztam, alig bírtam abbahagyni a kutatómunkát.

A teljesség igénye nélkül

Reneszánsz kastély Firenze mellett? Nem probléma. Lakássá alakított világháborús csendőrkunyhó Dániában? Mi sem egyszerűbb. Hidegháborús atombunker és rakétasiló Új-Mexikóban? Sima ügy. Nem viccelek,

ha az ember már unja a szokványos apartmanlakásokat, ha a tengerparti bambuszbungaló már smafu, akkor simán meg lehet fűszerezni a dolgokat, és nem feltétlenül kerül egy éjszaka milliókba. Vagy de. 

Például Amszterdamban kínálkozik egy olyan lehetőség, hogy egy daru tetején, negyvenöt méter magasságban lakhatsz egy ötcsillagos szálloda kényelmében. Mindössze félmilliót kell kicsengetni éjszakánként. 

Lehet komplett szigetet is bérelni, csak azt kell eldöntenünk, hány milliót szeretnénk érte kifizetni. Most persze nem mondok teljesen igazat, mert találtam Ugandában is egy bérelhető szigetet, mindössze húszezer forintért éjszakánként. 

Tovább kutakodva az extrém szállások után nagyot nevettem, amikor megláttam a cseh R.I.P. nevű (ami itt a „Rest In Pod”, rövidítése akar lenni) hordóegyüttest. A hirdetésben a gyönyörű pipacsmezőn elhelyezett óriáshordókban huszonnyolcezer forintért már el lehet tölteni egy éjszakát, bár számomra kérdés, mi lehet ebben a pláne, hiszen a hordókban mindössze egy ágy és egy minimál fürdőszoba-szerűség van. Jópofán néz ki, gondolom, ez a varázsa.

Annál nagyobbat néztem, amikor rátaláltam egy focilabda alakú „házikóra”, ami gyönyörű környezetben, Walesben várja a pihenni vágyókat. A dizájn egészen különleges, és az első blikkre furcsa gömbház abszolút hívogató, leszámítva, hogy százezer forint a szállás éjszakánként. 

Tovább is van, mondom még

A hidegháborús rakétabázist és bunkert már említettem, de mesélek róla picit többet, mert tényleg annyira extrém. Pont úgy képzeljétek el, mint a filmekben.

Ez a bunker/rakétasiló a semmi közepén található, a sivatagban. Kívülről csak egy betonplacc. Ám onnan szépen leliftezhetünk a hatvan méter mélyen elhelyezkedő, komfortos kis szállásunkra.

Zombifilmet forgatni előbb mennék oda ugyan, mint megszállni, de meg tudom érteni, ha valakit vonz a kaland. Kétszáznegyvenezer forint egy éjszaka ebben a bunkerben, ha esetleg valaki kedvet kapott volna hozzá. 

A Farm, ahol élünk világába repít vissza az a nevadai, rusztikus eleganciával átalakított ekhós szekér, ami egy igazi ranchen található. Szóval lovak, szarvasmarhák, baromfik és persze cowboyok közelségében pihenhetünk, miközben belekóstolhatunk az amerikai farmerlétbe, potom hetvenezer forintért éjszakánként. 

A farmtematikánál maradva egy angliai hirdetésen is megakadt a szemem, ami tehén alakú szállásokat kínál mint luxuskempingezési lehetőséget. Nem viccelek, ezek a szobák tényleg tehénné vannak dizájnolva. Kinek mi a luxus, ugye. 

A helyzet az, hogy a végtelenségig lehetne még folytatni a sort. Van (rengeteg) csepp alakú, félelmetesen magasról lógó szoba (nem csak) Chilében, vagy gigászi luxuslombház Indonéziában, aminek egyik szobájában az ágy egy ötvenes évekbeli Volkswagen kisbuszban van elhelyezve. Létezik üveggömbszoba a tengerszint alatt, iglu Alaszkában, és hobbitkunyhó Angliában – szóval tényleg minden akad. A kísértetjárta szobák és házak pedig állítólag kifejezetten népszerűek, sőt kínálnak szállásokat konkrétan halloweeni mókára is.

Nem tudnám megmondani, mennyi időt töltöttem el azzal, hogy ezeket a hirdetéseket böngésztem, annyira belefeledkeztem, így már tudom, hogy nem kell ahhoz lottóötöst nyerni, ha az ember privát szigeten szeretne pihenni. A lehetőségeinknek, úgy tűnik, csak a kalandvágyunk szabhat határt. 

Ha nem bírtatok ellenállni a kísértésnek, és ti is elkezdtetek kutakodni, osszátok meg velünk az általatok legizgibbnek talált szállásokat!

Szabó Anna Eszter