Görög Zitát elmondása szerint már érkezésükkor kellemetlen meglepetéssel várta londoni szállásadója: készpénzben kért tőle kauciót arra az esetre, ha valami kár keletkezne az ingatlanban, azonban ezt nem tüntette fel a szálláshely leírásában, és nem jelezte a foglalást követően sem.

„Nagyon fura volt, hiszen ez előtte nem volt jelezve sehol a foglalási oldalon, de ott álltam a három gyerekkel, csomagokkal és úgy voltam vele, hogy jó, akkor odaadom készpénzben, de lehet, hogy el fogom bukni” – mondta a naphire.hu-nak Zita a műsor felvételét követően. Amikor pedig Zita arról kérdezte a tulajdonost, hogy van-e szerződése, amit aláírhatnak, bizonyítandó, hogy átvette a pénzt, a szállásadó kicsit felháborodva annyit mondott az exmodellnek, hogy ha van nála toll és papír, írjon egyet.

Ezek után Zita érthető módon azt várta a távozásuk napján, hogy a szállásadójuk ellenőrzi, minden rendben van-e a lakással, mielőtt elhagyják az ingatlant, azonban a tulajdonos arra kérte Zitáékat, menjenek le a ház elé, majd ott visszaadja a kauciót. Zita elmondása szerint ekkor tette fel a kérdést:

„jó, de honnan tudod, hogy nem történt semmi?”.

Választ ugyan nem kapott a szállásadójától, de ebből már sejthető: a tulaj azért nem aggódott, hogy történt-e kár az ingatlanban, mert a lakásban elrejtett kamerákon látta, hogy nem.

Nem egyedi eset

Ma már pillanatokon belül hozzá lehet jutni nagyon sokféle rejtett és nem rejtett kamerához. Egyes eszközök nagyobbak és azonnal észrevehetők, ha például a polcra helyezi őket a tulajdonosa, más eszközöket viszont úgy alakítanak ki, hogy könnyen elrejthetők legyenek.

Ha az ember rákeres a „rejtett kamera” és „Airbnb” kifejezésekre, a Redditen számtalan hasonló beszámolót olvashat: egy felhasználó a riói szállásán talált kamerát,

egy másik pedig egy budapesti bérelt ingatlanban talált rá egy hamis füstérzékelőbe rejtett kamerára a fürdőszobában.

De nemcsak szálláshelyeken lehet belefutni rejtett kamerákba, hanem az is előfordulhat, hogy a hosszú távra kivett albérletében talál valaki megfigyelő eszközöket – ám olyan történetet is olvasni, hogy valakit a szobatársa figyelt meg ilyen módszerekkel.

Mit mond az Airbnb?

Az Airbnb honlapján a Súgóközpont menü alatt megtalálható a válasz arra a kérdésre, hogy a tulajdonosok bekamerázhatják-e a kiadandó ingatlanjaikat. A leírás szerint: „A házigazdák és a vendégek nyugalma érdekében megengedettek az olyan biztonsági intézkedések, mint a biztonsági kamerák és a zajfigyelő eszközök felszerelése, amennyiben ez egyértelműen szerepel a hirdetés szövegében, és nem sérti mások privát szféráját. Az eszközökre vonatkozó szabályok minden kamerára, rögzítőeszközre, intelligens eszközre és megfigyelőeszközre vonatkoznak”.

Az Airbnb szabályozása szerint tehát megengedett a közös helyiségeket figyelő rejtett és nem nyilvános eszközök elhelyezése akkor, ha a bérlőket tájékoztatják a kamerák jelenlétéről. Ilyen közös helyiség például a nappali vagy a bejárati ajtó előtti terület, de privát terekbe, mint a fürdőszoba vagy a hálószoba, már tilos kamerákat helyezni – illetve a nappaliba akkor nem szabad ilyen eszközt tenni, ha a helyiség alvásra is szolgál, például kanapéágy található benne. 

A Görög Zitával történt esetben a szállásadó tehát egyértelműen megsértette az Airbnb szabályzatát, hiszen nem tájékoztatta szállóvendégét a kamerákról.

Ilyenkor a szállásfoglaló cég lehetőséget biztosít arra, hogy jelentsék nekik az esetet, illetve felhívja a figyelmet arra,

hogy a sértettek a helyi rendőrségen is feljelentést tehessenek, ugyanis embereket megfigyelni a tudtuk nélkül illegális, és a törvény bünteti.

Kamera ellen kameradetektor

Ezeket a kamerákat ma már úgy el lehet rejteni, hogy egy tüzetesebb körülnézés során se bukkanjon rá az ember, azonban szerencsére elérhetők olyan eszközök, amik segítségével meg lehet találni a legeldugottabb megfigyelő eszközt is. Ezeket a kameradetektorokat párezer forintért be lehet szerezni elektronikai áruházakban – vannak hosszabb, botra vagy távirányítóra hasonlító kamerakeresők, de akadnak kisebb, adóvevőre hajazó eszközök is.

Ebből az esetből is kiderült, hogy nagyon fontos a tájékozódás, és az óvatosság sem árt, ha lakást bérlünk hosszabb-rövidebb időre.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Denniro

Dián Dóri