Találkozásunkig leginkább az a – valljuk, be, elég sztereotipikus – kép élt bennem, hogy aki itthon saját vállalkozásba kezd (kortól és nemtől függetlenül), az minimum bátor, de ami biztos: hogy nemcsak az ötletében bízik erősen, hanem önmagában is. Németh Nóra azonban ilyen szempontból is rácáfol a sztereotípiákra. Nem csupán mondja, de minden porcikája is azt sugallja, hogy nem az a típus, aki önbizalomtól telve élné a mindennapjait.

Amikor arról kérdezem, hogy akkor mégis milyen erő hajtotta, hogy a jól fizető multis állásából – ahol egyre magasabb beosztásig jutott –, szinte biztosítókötél nélkül ugorjon ki az ismeretlenbe, azt mondja, a kíváncsiság az, ami örök életében vezette.

„Mindig élt bennem a vágy az új dolgok kipróbálása iránt. És ha őszinte akarok lenni: világéletemben fontos volt, hogy ne unatkozzak, az unalom ugyanis módszeresen öli a lelket.”

Aki gyerekkora óta folyamatosan meghekkelné a rendszert

Nóra pedagóguscsaládból származik, édesanyja gimnáziumi igazgatóhelyettes volt, később egy pedagógiai intézetben dolgozott vezető beosztásban, az édesapja pedig főiskolán tanított.

kismama várandósság terhesség applikáció Németh Nóra PregHello BabyHello

„Mindig is nagyon rendszerezetten éltek, és élnek a mai napig. Én viszont egyáltalán nem vagyok ilyen típus, már kiskoromtól kezdve mindig próbáltam kitörni mindenfajta rendszerből.”

Nóra cserfes gyerek volt, hétévesen a némettanára azt mondta neki: bárhol is dobnák le a világban, biztosan megállná a helyét. Ez pedig, mintha egy magával kapcsolatos tételmondatként lebegett volna onnantól kezdve a szeme előtt – alig várta, hogy élesben is bebizonyítsa.

„Nagyon szerettem volna megismerni a világot. Emlékszem, év végén hármasra álltam földrajzból – ugyanaz a tanár tanította a mindig kitűnő anyukámat és a nővéremet is, mint engem –, és lehetőséget kaptam rá, hogy a négyesért feleljek. De mivel nem akartam leégni az osztály előtt – semmi közöm nem volt ugyanis a föcihez –, annyit tudtam csak ígérni a tanáromnak, hogy elmegyek a kérdéses országokba, amikből feleltetett volna, és a magam szűrjén keresztül ismerem meg őket. Így is lett.”

Nóra marketing és pénzügyi területen helyezkedett el, és a munkája miatt nagyjából 10 évet élt külföldön, többek közt Németországban, Svédországban, Angliában, Írországban és Hollandiában (és az, hogy mennyire túlteljesítette a tanárának tett ígéretet jól példázza, hogy a hollandon kívül ezeknek az országoknak a nyelveit is folyékonyan beszéli).

Folyamatos útkeresés

Azt mondja, sosem félt váltani, legyen szó egy-egy pozícióról munkahelyen belül vagy magáról a munkahelyről. Amit azonban külső szemmel akár a kitartás hiányának is be lehetett volna tudni, az valójában útkeresés volt.

„Sosem éreztem magaménak a multis közeget, nem illettem bele. Ellenben mindig is foglalkoztatott, hogy valami saját dolgot hozzak létre.

Voltak is próbálkozásaim: 2011-ben létrehoztam egy weboldalt, ahonnan személyre szabottan lehetett gyerekmeséket rendelni, amiket én írtam. Illusztrációkat is vásároltam hozzá, voltak kész mesék is, egy gombnyomás lett volna, hogy aktiváljuk az oldalt (ami egyébként még mindig megvan), de akkor még nem éreztem úgy, hogy kész lennék otthagyni a biztonságot jelentő multis világot” – mondja Németh Nóra, aki később még prémium bőrkesztyűket is tervezett és forgalmazott. Maximalistaként pedig bármibe is kezdett, abba precízen beleásta magát, a telefonjába pedig a mai napig gyűjti a lehetséges business terveket.

Miközben az átütő siker a saját ötlettel még váratott magára, Nóra szépen menetelt előre a ranglétrán. Külföldi munkái során nemzetközi viszonylatban is nevet szerzett magának – egyebek mellett olyan neves cégnél is dolgozott, mint a Guinness.

2017-ben aztán várandós lett kisfiával, és a saját álom megvalósításának szempontjából is új fejezet kezdődött.

kismama várandósság terhesség applikáció Németh Nóra PregHello BabyHello

Vállalkozás, amit az egyéni szükség hívott életre

A PregHello ötlete épp ebben az időszakban pattant ki a fejéből. A várandóssága során ugyanis sok ellentmondásos információba botlott az interneten nemcsak a szükséges és javasolt vizsgálatokkal, hanem többek közt azzal kapcsolatban is, kismamaként mit ehet és mit nem. „Mivel egy ideig nem volt publikus a várandósságom, minden céges vacsorán kirohangáltam a mosdóba, és az interneten kerestem rá, hogy az adott fogást fogyaszthatom-e.”

Nóra érezte, hogy szükség lenne egy felületre, ahol mindezeket az információkat megtalálják a kismamák. Nemcsak a szorongást csökkentené, de segítene eligazodni a várandósságot övező információhalmazban is.

Elkezdte feljegyezni egy várandósoknak szóló tudástár – vagyis alkalmazás – első terveit, figyelni a külföldi mintákat, összegyűjteni olyan témaköröket, amikről úgy gondolta, hogy más kismamákat is érdekelhetnek. Rengeteg anyagot rakott össze, ez a hatalmas stósz pedig a fia születése előtt bekerült egy fiókba, ahol aztán évekig pihent.

„A kisfiam már bölcsődés volt, amikor a tévé alatti fiókban véletlenül ráakadtam ezekre az anyagokra. Szinte el is felejtettem, hogy ott vannak. A mai napig megvan a jelenet, ahogy ülök a parkettán, előttem a kiterített papírok, és egyre erősebben érzem, hogy valamit kezdeni kellene ezzel.”

Ugrás az ismeretlenbe

Bár Nóra tudta, hogy a szülési szabadságáról visszatérve előléptetés várja a munkahelyén, de bármennyire is hangzatos az európai stratégiai menedzser pozíció, ahogy ő fogalmaz: nem vonzotta, hogy onnantól Excel-táblázatok rubrikáit „tologassa”.

„Nagyon rendesek voltak velem a munkahelyem, de úgy éreztem, eljött az én időm, hogy elindítsam a saját vállalkozásomat, így nem mentem vissza.

Bár sosem tanultam, milyen vállalkozást építeni – femtech területen pláne nem volt tapasztalatom –, de úgy voltam vele, ha nem jön be, majd újra elmegyek másnak dolgozni.”

Németh Nóra azt mondja, egy vállalkozás elindítása során nagy hangsúlyt kell fektetni az előkészületekre – ha szenvedély van az ötlet mögött, akkor pedig könnyebb is az ember dolga. Ő a kisfia mellett vágott bele a megvalósításba, ami járt némi logisztikával, de amikor erről az időszakról kérdezem, nem említ különösebb nehézségeket. Bár azt is hozzáteszi, hogy a külföldön töltött évek megedzették: jól alkalmazkodik és nem fél a változástól. „Az újabb és újabb országokban mindig fel kellett építenem a saját életemet. És oké, hogy kisgyerek mellett indítottam a PregHellot, de addigra már hozzá voltam szokva, hogy vigyem a hátamon a dolgokat.”

kismama várandósság terhesség applikáció Németh Nóra PregHello BabyHello
Kép forrása: Németh Nóra

Németh Nóra óvatos vállalkozóként jellemzi magát, azt mondja, biztonsági játékos, aki kerüli a rizikót. A PregHello nagyon alacsony költségvetéssel indult, Nóra a személyes tartalékainak egy részét forgatta bele, hogy megnézze, milyen fogadtatásra lel, van-e rá egyáltalán igény. „Amikor kiderült, hogy van, onnantól minden energiánkat és időnket beletettük a kisfiam apukájával, hogy valami igazán jót tudjunk alkotni a hazai kismamáknak.”

Mankó a kismamáknak – felesleges cukiskodás nélkül

Az ingyenes alkalmazásról Nóra azt mondja: ma már 10 hazai kismamából 9 használja.

Az applikációban ők nemcsak hétről hétre követhetik végig a várandósságukat és babájuk fejlődését, de rendelkezésükre áll egy egészségügyi szakértők – szülész-nőgyógyászok, védőnők, dietetikusok, laktációs tanácsadók, pszichológusok – által lektorált tudástár.

Ebben többek közt a várandósgondozás menetéről, a szükséges és javasolt vizsgálatokról, a tiltólistás ételekről (ez szinte az elsők között került bele), a testi-lelki változásokról, valamint az igénybe vehető családi támogatásokról is hasznos információkat lehet találni – utóbbival kapcsolatban a kitöltendő nyomtatványokat is le lehet tölteni az appon keresztül.

A PregHello ugyanis kifejezetten a magyar viszonyokra, illetve várandósgondozási rendszerre van szabva. Nemzetközi színtérre való átültetése ezért is kihívás, de Nóráéknak vannak ilyen jellegű törekvéseik.

A PregHello már egyébként is felkerült a nemzetközi térképre, miután bemutatkozott a Google #WeArePlay európai kampányában. A projekt során a keresőóriás ugyanis társadalmilag hasznos applikációkat kutatott fel világszerte, majd kontinensenként és országonként mutatta be a legjobbakat. A PregHellot amiatt választották ki, mert a várandósoknak nyújt hiteles információkat ingyen. 

Védőnők ajánlják, és már kistestvére is van

Az applikáció annyira elterjedt hazánkban, hogy a védőnői várandósgondozás során már a védőnők ajánlják – én magam is így ismertem meg annak idején. A bővítésére pedig folyamatosak a törekvések – a legújabb fejlesztés például idén ősszel érkezik, ám bővebb információkat Németh Nóra még nem árulhatott el róla.

És bár Nóra hazudna, ha azt mondaná, hogy egyáltalán nem aggasztja a hazánkban évről évre csökkenő születésszám, a PregHello által elért számok több mint pozitívak – négy évvel ezelőtti indulása óta már több mint 280 ezer letöltésnél tart. „Illetve idén áprilisban új termékkel is jelentkeztünk: útjára indult a BabyHello, ami a kisgyerekes időszakra vonatkozóan nyújt kapaszkodót hasonló elv alapján, mint a PregHello – és az is szépen teljesít.”

kismama várandósság terhesség applikáció Németh Nóra PregHello BabyHello

Mindkét alkalmazás üzleti modellje azokra a hirdetőpartnerekre épül, akiknek a termékei megjelennek az applikációkon belül – ezek kedvezményekkel érhetők el a kismamák, friss szülők számára.

Nórának minden reggel ébredés után az első dolga megnézni a letöltések számát. Ahogy mondja: hálás feladat – és kissé addiktív, de ezt már én teszem hozzá – kismamákkal foglalkozni. Mindig feltölti, mennyi pozitív visszajelzés, jobbító szándékú javaslat érkezik az applikációra – amikre egyébként mind személyesen reagál, és a fejlesztéseknél figyelembe vesz.

De ilyen ez, ha az ember megtalálja a szenvedélyét: nehéz kicsekkolni belőle. Így pedig relatív fogalommá válik a szabadság is, amit a vállalkozói léttel kapcsolatban mindig emlegetnek. 

Cégvezető, vezetői identitás nélkül

Ahogy a PregHello egyre sikeresebbé vált, úgy nőtt a cég is – bár még mindig megmaradtak a családias formában, néhány alkalmazottal. Nóra egyébként nehezen tud mit kezdeni a vezetői identitással. Nem az a „buldózer” típus – sőt, inkább az ellenkezője –, ám az is igaz, hogy a kitartása irigylésre méltó.

A filozófiája az, hogy egy vállalkozás akkor lehet sikeres, ha olyan emberek állnak össze az égisze alatt, akik között nemcsak a bizalom van meg, hanem a kémia is. Ő talált maga köré ilyen embereket, az pedig szinte küldetése, hogy számukra minden szempontból élhető munkakörülményeket teremtsen.

Nem az a tipikus startup vagyunk, amelyben az emberek minden mást feláldoznak a munka oltárán, ahol elvárás tízórákat dolgozni. Tudom, látom, hogy vannak ilyen helyek – és ez engem szó szerint taszít. Nem vagyok hajlandó így dolgozni és így dolgoztatni másokat.

Nálunk mindenki többféle feladatot végez, prioritások mentén haladunk a munkában, és ezek a prioritások olykor rugalmasan változnak. Számomra fontos, hogy ne zsigereljem ki a kollégáimat, hogy kellemes munkakörülményeket teremtsek nekik, és igyekezzek olyan feladatokkal megbízni őket, amiktől csillog a szemük.” 

Annak ellenére, hogy szerinte egyre több kezdeményezés van, ami arra hívja fel a figyelmet: nem csak a férfi vállalkozók képesek sikeres vállalkozást építeni – ilyen a Visa She’s Next pályázata, amivel női vállalkozókat támogatnak pénzjutalommal és mentorálással, és amit ő maga meg is nyert korábban –, amikor arról kérdezem, milyen a femtech cégek megítélése itthon, rövid gondolkodás után azt válaszolja: nagyon kezdetleges.

Németh Nórát már sokszor nevezték hobbivállalkozónak, akinek a PregHello valami, amivel a gyereke mellett épp lefoglalja magát.

kismama várandósság terhesség applikáció Németh Nóra PregHello BabyHello
Kép forrása: Németh Nóra

És bár ez elterjedt nézet itthon a női vállalkozókkal kapcsolatban, őt nem zavarja a címkézés. Nem foglalkozik vele. Igyekszik a saját útját járni, arra összpontosítani, azt kitaposni a rá jellemző óvatossággal, megfontoltsággal – és persze jó adag szenvedéllyel.

Filákovity Radojka

Fotók: Csiszér Goti/ WMN