A fotószerkesztő alkalmazások kínálatából elég szépen kirajzolódik, hogy idén minden a kilencvenes évek, a jó értelemben vett giccs, illetve a történetmesélés körül forog. A fogyasztók éppen ezért a vintage-képeket készítő alkalmazásokért, a grafikai appokért és a szürreális alkalmazásokért őrülnek meg igazán. A munkám során napi szinten temérdek alkalmazást használok, számomra ezért fontos, hogy egy alkalmazás gondtalanul, felhasználóbarát módon működjön, a legjobb képminőséget hozza, és azt nyújtsa, amit ígér. Mivel itt a nyár, és ilyenkor tele van témával a város, gondoltam, keresek néhány igazán izgalmas kreatív appot, ezekkel mindenki elmesélheti a saját történetét. Íme, hat alkalmazás, jó szívvel ajánlom őket mindenkinek. 

 1. Huji –  Analóg nosztalgia 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szőcs Lilla (@lillaszocs) által megosztott bejegyzés

Egyértelműen ez az idei nyár legkirályabb fotós appja. A kilencvenes évek 35 mm-es analóg fotóit tökéletesen utánzó applikáció még a dátumot is odaégeti a képre. A 2018-as évet stílszerűen 1998-ra cserélve, piros betűkkel ráírja minden egyes fotóra.

Ha végignézem a legnépszerűbb fotóalkalmazások listáit az App Store-omban, akkor a napnál is világosabb, hogy oda van a világ a retró, vintage-fotókért. Pesti est😍annyira imadom ezeket a kepeket (huji appal készültek) #huji #35mm #analog #budapest #scarlettjohansson  A fotós alkalmazások jó része azt ígéri, hogy készíthetsz velük hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évekbeli fotót. Ez persze nagyon sok esetben csak ígéret. Ha tényleg ilyet szeretnél, akkor első körben Instagramon keress rá az alkalmazás nevére a hashtagek között, és nézd meg,  milyen minőségű képek készültek vele. Nekem az összes közül a Huji vált be a legjobban. De még hogy!

2. Sok-edit – A kollázskészítő alkalmazás

forrás: iTunes

A kollázskészítő alkalmazással igazán egyedi képeket készíthetsz. A fejlesztőknek tökéletesen sikerült digitalizálni a kollázskészítés folyamatát. Fotózz le különböző tárgyakat, embereket, vagy ments le a netről képeket a telefonodra, amelyek tetszenek. Az alkalmazás segítségével vágd körbe a fotón lévő tárgyat, személyt, és pakold tetszés szerint egymásra. Érdemes klasszikus portrékkal kezdeni a kollázskészítést, szemből szemmagasságban fotózni semleges fehér háttérrel, ha ez már tökéletesen megy, akkor jöhet a level 2-es szint, és játssz a térrel tetszés szerint!

3. VaporGlitch – A Z generáció figyelmébe ajánlva

forrás: iTunes

Alapvetően az elektronikus zenei műfajok egyike, ami hosszú évek folyamán sajátos szubkultúrává nőtte ki magát. Ennek minden bizonnyal nagy lendületet adott, hogy 2010-ben újra erőre kapott mém formájában. Meg persze az is, hogy olyan nemzetközi zenei csatornák, mint az MTV sokat használta dizájnelemként. Innen lehet esetleg ismerős a vaporwave-képek hangulata. A szubkultúra képviselőinek nosztalgikus kötődése van az előző évtized technológiájához, pop-kultúrájához. Megjelenik benne a nyolcvanas-kilencvenes évek életérzése, az akkori webdizájn, a korabeli reklámfilmek hangulata és emblematikus márkái, mint a Coca-Cola, a Pepsi vagy a Mattel Barbie. A stílus összetevői lecsupaszítva: babakék, pink színek, a hologramtextúra, a geometrikus formák és popos betűtípusok egyvelege. A vaporwave nemcsak egy stílus, zenei műfaj vagy mém, hanem egyfajta lázadás is a kapitalizmus ellen, amit ezzel a szürreális stílussal ölthetsz magadra. Ja, és persze alkalmazásban is.

 4. Brillar – Nagyon csecse!

Ha sokat lógsz az Instagramon, és mindig is tűnődtél, hogy mivel lehet azt a csillogó disney-s csicsát rátenni a képekre, videókra, amit minden híresség használ, akkor most megmutatom. Ez nem más, mint a Brillar, és tényleg nem is tud egyebet, mint azt, hogy becsillanó fényeket tegyen a videóra. De nem is kell több, ez pusztán egy geg, amit az „internetező népek” imádnak használni. Fókuszálj rá a videód, képed tárgyára, és állítsd be a csillogás mértékét. Voilá, kész is! Én is így tettem, amikor a minap Fiala elénk pakolt egy fejedelmi ebédet, Julia Child boeuf bourguignon-ját.

 5. PicSee/Typorama – Gyártsd a szöveget!

Alapvetően mindkettő ingyenes alkalmazás, amelyekből megvásárolható a pro verzió. A PicSee nevű alkalmazás esetében több kreatív lehetőség nyílik az instant bölcsességeink megszerkesztésére, míg a Typoramának már az ingyenes verziójában is széles a kínálat, ugyanakkor az alkalmazás logója is rákerül a képekre. (A pro verzióért cserébe cirka 2–2600 forintért az alkalmazás logója lekerül a képről, és korlátlanul használható.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

wmnmagazin (@wmnmagazin) által megosztott bejegyzés

Mindkét alkalmazás dúskál a szebbnél szebb betűtípusokban és grafikai megoldásokban. Instagramra, Facebookra megfelelő felbontást és képméretet készít, nem lesz túl pici, olvashatatlan vagy pixeles a kép – külön piros pont az alkalmazás fejlesztőinek, hogy erre odafigyeltek. Ugyanakkor van egy apró hibája ezeknek az applikációknak: az ékezetes betűket nem mindegyik betűtípus tudja befogadni. De ez senkinek a kedvét ne vegye el az alkotástól, bőven akadnak betűkészletek, amelyek a célnak megfelelnek. Összességében ezt a két alkalmazást tudnám jó szívvel ajánlani, mert megbízható, precíz és esztétikus.

6. Totsie – A baba kép szerkesztő app

A következő programmal gyakorlatilag egy digitális babanaplót készíthetsz: végigdokumentálhatod a terhességed időszakát, majd a gyermek első napjait, hónapjait. Az alkalmazás fejlesztői gondoltak mindenre, amire egy kreatív anyukának szüksége van. Grafikai elemeket rakhatsz a fotóra, szöveget írhatsz rá, saját ízlésedre, stílusodra szabhatod.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Totsie® App (@totsieapp) által megosztott bejegyzés

Az illusztrációk segítségével megmutathatod, mekkorát nőtt egy hónap alatt, vagy azt, hogy hány kilós. Lehetőséged van arra is, hogy kollázst készíts a már elkészült képekből. Akár megmutathatod, hogy hónapról-hónapra hogyan nő, vagy vicces képregénybe illő illusztrációkkal mesélheted el egy napotokat.

Szőcs Lilla

A kiemelt kép a szerző tulajdonában van