telekom-wmn-mesetablet

Hivatalosan „augmentatív és alternatív kommunikációs eszközöknek” (AAK) nevezik azon alkalmazásokat, amelyek segítséget nyújtanak azoknak, akik nem beszélnek, illetve nehezebben értelmeznek váratlan helyzeteket, összefüggéseket. Számukra készülnek például a napirendi kártyák, a folyamatábrák, amelyek képessé tehetik őket is a kommunikációra. Ezeknek a továbbfejlesztett változatai pedig azok a programok, amelyek számítógépen, tableten, telefonon futnak, de funkciójuk alapvetően ugyanaz: a sérült ember segítése. 

Az első ilyen rendszer a Bliss-nyelv volt, aminek egyik különlegességét az adja, hogy csak írásban létezik. Jelek segítségével, illetve 120 betűből és 2500 szóból lehet mondatokat alkotni különböző piktogrramok segítségével. Charles K. Bliss módszerének használatát 1983-ban engedélyezték Magyarországon. 

Russia 

Ezek a jelek például Oroszországot jelentik, de kíváncsi voltam Magyarországra is, és mivel szerencsére létezik Bliss-angol szótár a neten, rögtön ki is kerestem. Szóljon aki rájött, mit is szimbolizálnak a Hungary-piktogramok... én, mondjuk, a „két mérges ember egy domb előtt veszekszik”... vagy esetleg a „két madár néz szembe egymással, miközben a fészküket siratják” címet adnám a képnek. Íme, Magyarország blissül

Viccen kívül: hogy mennyit számítanak ezek a programok azoknak, akiknek valamilyen trauma, betegség vagy zavar miatt nehezebben megy a kapcsolatteremtés,  arra jó példa az Esőember-magazinban megjelent írás arról, hogyan változtatta meg egy lány életét egy iPad, és az azon futó Niki talk nevű program. Az eszköz és a rajta futó alkalmazás használatával megnőtt az addig nem beszélő lány önbizalma, megszűnt a passzivitása, csakúgy, mint a tíz éve tartó agressziója önmaga felé. Megteremtette az önkifejezés lehetőségét, és fokozatosan sikerült kiépítenie a kapcsolatát a környezetével. És ez csak néhány azon pozitívumok közül, amit egy kütyü segítségével ért el a család.

Az autista emberek kommunikációja ugyanis sérült, még akkor is, ha a látszat mást mutat; mondjuk, gazdag a szókincsük és választékosan használják a nyelvet. Egy autista lehet nagyon csendes, de az is előfordul, hogy a kölcsönös beszélgetés helyett inkább hosszan monologizál az érdeklődési körébe tartozó témákról. Beszédstílusa is furcsának tűnhet: például túlzottan formális, illetve monoton a hanghordozása, hosszan ismételget különböző kifejezéseket. Szó szerint értelmez, a humor, a metaforák vagy az irónia félreérthető számára, nem tud mit kezdeni vele, ahogyan a szemkontaktussal, gesztusokkal, arckifejezésekkel, azok értelmezésével sem.

Így nemcsak azoknak nyújtanak segítséget a programok, akik nem beszélnek, hanem azoknak is, akik nem tudják értelmezni a gesztusokat, arckifejezéseket. 

 Őszi Tamásné, gyógypedagógus (Autizmus Alapítvány) arra mutat rá, hogy milyen előnyei vannak az AAK-eszközök használatának: "mivel sokszor évek telnek el a beszéd kialakulásáig, vagy rossz esetben nem is jelenik meg a beszéd, alternatív és augmentatív kommunikációs eszközöket kell alkalmazni. Fontos tudni, hogy a gesztusok, tárgyak, képek, az írott nyelv használata nem akadályozza, hanem segíti a nyelvi fejlődést, hiszen azok segítségével a gyermek pozitív tapasztalatokat szerez a többi emberrel való együttműködésről. A jól beszélő gyermekek, felnőttek sem képesek a beszédet minden esetben a kommunikációs funkciók széles skáláján használni (kérni, elutasítani, tájékoztatást nyújtani, információkat szerezni, köszönni, véleményt mondani, szólni, ha fáj valami)." A legfontosabb cél a kölcsönös és funkcionális nyelvhasználat alakítása, fejlesztése.

Mutatunk néhány olyan applikációt, melyek segíthetnek, és noha számos ingyenes és fizetős program létezik, mi most azok közül szemezgettünk, amelyek a legtöbb ajánlással rendelkeznek.  

Niki talk

Az egyik legelterjedtebb alkalmazás, melynek megtervezője Alessandro La Rocca olasz szofverfejlesztő, aki családi indíttatásból fejlesztette az alkalmazást Niki nevű lányának, aki nem beszélt. A program sikerrel bizonyított, ezért piacra dobta, viszonylag olcsón (49 euró, azaz 13000 Ft) vásárolható meg, Androidra és iOS-ra egyaránt. Szerencsére létezik belőle próbaverzió is, ha nem akar az ember elköteleződni, egy hónapon át lehet tesztelni. 

Avaz

Az Avaz nevű program a mondatalkotásban segíti azokat, akik nem beszélnek. Androidos verziója 52 000 Ft, az iOS-os-verzió pedig 199 dollár (58 000 Ft). A program együtt fejlődik a gyerekkel, egyénre szabható, saját képekkel és hangokkal ellátható. Ez egy angol nyelvű program, ráadásul még távolról sem nevezhető olcsónak.

Let Me Talk

Ingyenes beszédsegítő alkalmazás, cserébe viszont kompromisszumokat kell kötni, ráadásul nem beszél magyar nyelven, de lehet rá magyar szövegeket tölteni. Az autistákon túl egyéb beszédzavarokban szenvedők számára is segítséget nyújt. A program mind Androidra, mind iOSra elérhető.

+1 A Bookr KIDS

Legnagyobb fájdalmunkra nem találtunk a föntiekhez hasonló magyar programot, az egyetlen, ami létezett, a Pictoverb forgalmazása is megszűnt tavaly júliusban. Viszont van egy nagyon jó magyar kezdeményezés, amely kifejezetten az autizmussal élő gyerekekkel kapcsolatban szeretné érzékenyíteni az egészséges többséget. A BOOKR Kids alapvetően mindenkinek szól, aki szereti a meséket, a hangoskönyveket, a játékokat és az interaktivitást. A digitális könyvtárból könyveket tudunk kölcsönözni, amelyek utána a tabletre kerülnek, hogy a gyerekek elolvashassák, meghallgathassák és megnézhessék őket. Az új, speciálisan az autista gyerekek megismertetésére kifejlesztett mese főszereplői: Panka és Gyurka, egy testvérpár. Ők ketten találkoznak a játszótéren egy kisfiúval, aki kicsit máshogy viselkedik, mint ahogy azt ők megszokták. A szöveget Lackfi János József Attila-díjas magyar költő írja, az illusztrációk elkészítéséhez pedig az olvasó gyerekek segítségére számítanak. Egy rajzpályázaton ugyanis azt kérik tőlük, hogy rajzolják meg Pankát és Gyurkát. A díj pedig – mi más is lehetne, mint – egy mesetablet! 

Zimre Zsuzsa

Ha szeretnél részt venni a pályázaton, KATTINTS IDE! 

ITT PEDIG olvashatsz a leggyakoribb tévhitekről, amelyek az autizmussal élőket övezik. 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/BalanceFormcreative