Elterelt figyelem, hosszabb étkezés

A tudósoknak hála már régóta tudjuk, hogy a sok tévézés és az elhízás kockázata között egyértelmű a kapcsolat, azonban eddig elsősorban a mozgásszegény életmód volt az elsődleges probléma, ami e tekintetben felmerült. Azonban a film- és sorozatnézés arra is hatással lehet a legújabb tanulmányok szerint, hogy mennyit eszünk.

Ugyanis, amikor egyszerre eszünk és filmezünk, a figyelmünk megoszlik: egyszerre kellene koncentrálnunk a képernyőn történő cselekményre és arra, hogy mennyi ételt viszünk be a szervezetünkbe. Ám amikor egy izgalmas történet beszippant minket, a figyelmünk fókusza értelemszerűen már nem az evésen van, és nem feltétlenül érzékeljünk a testünk jelzéseit, amik arra figyelmeztetnek, hogy jóllaktunk, ez pedig túlevéshez vezethet.

Ezen felül, ha tévézés közben ettünk, később nehezebben tudjuk felidézni, hogy mit és mennyit ettünk, így sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy vacsora után még további nassolnivaló után nézünk.

Monique Alblas, az Amszterdami Egyetem kommunikációtudományi adjunktusa már meglévő kutatások adatait elemezve arra a megállapításra jutott, hogy az emberek hosszabb ideig étkeznek, amikor tévénézés közben esznek.

A Holland Társadalomkutató Intézet egyik kísérletében ugyanis arra kérték a résztvevőket, hogy egy héten keresztül vezessenek naplót minden tevékenységükről – beleértve az étkezéseket is. Alblas szerint ezekből az adatokból világosan kirajzolódott, hogy a kísérletben részt vevő alanyok sokkal több időt töltöttek az étkezéssel, amikor közben tévét néztek, mint amikor csak a vacsorájukra koncentráltak, és nem terelte el semmi a figyelmüket. Ebben a kísérletben viszont csak az étkezés időtartamát mérték, így az nem derül ki belőle, hogy tévézés közben többet is ettek volna az alanyok, vagy esetleg csak lassabban fogyasztották el a vacsorájukat. Alblas ugyanakkor a BBC-nek rávilágított, hogy más, laboratóriumi kutatások már bizonyították, hogy filmezés közben több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, és úgy véli, ezek az adatok egyértelműen mutatják, hogy a tévénézés jelentős, és negatív hatással lehet az étkezésünkre.

Máshogy érzékeljük az ízeket, keressük a maximális élvezetet

Annak, hogy egy film vagy egy sorozat eltereli a figyelmünket az evésről, nemcsak az elfogyasztott étel mennyiségére lehet hatása, hanem az ízérzékelésünkre is. Amikor ugyanis a képernyőn zajló történetre koncentrálunk, nem úgy érezzük az ételek ízét, mint amikor semmi másra nem figyelünk, csak arra, ami a tányérunkon van. Floor van Meer, a holland Wageningeni Élelmiszer-biztonsági Kutatóintézet kutatója neurobiológusként számos tanulmányban vizsgálta már a kérdést, és azt találta, hogy agyukban az ízérzékeléssel összefüggő területeken kisebb az aktivitás, amikor az evés mellett valami másra is figyelünk.

„Ha nem ugyanúgy érzed az étel ízét, az nem tölt el a kívánt elégedettségérzéssel, és sokkal valószínűbb, hogy az evés után még nassolni fogsz”

– mondta a BBC-nek Van Meer. A kutató szerint azonban ennek lehet egy pozitív oldala is: a tévé segíthet rávenni olyan gyerekeket a zöldségevésre, akik nem annyira szeretik az ízüket.

A kutató egy másik elméletet is megemlít: e szerint a tevékenységeink során egy bizonyos élvezeti szintet várunk el, és ha ezt önmagában nem kapjuk meg, akkor megpróbáljuk mással pótolni. Például, ha vacsorázás közben tévézünk, és az adott film vagy sorozat nem elég izgalmas, akkor lehet, hogy többet eszünk, hogy ezt kompenzáljuk.

Mindez azonban fordítva is megtörténhet: ha túlságosan elvonja a figyelmünket egy kifejezetten izgalmas történet, előfordulhat, hogy nem eszünk eleget, vagy annyira belefeledkezünk, hogy egyáltalán nem is eszünk – valószínűleg ez utóbbi hatás is ismerős mindenkinek, aki darált már le egyhuzamban egy egész évadnyi sorozatot, mert egyszerűen nem tudta abbahagyni.

Ám még mielőtt valaki tévés vacsoradiétába kezdene, a kutatók figyelmeztetnek, hogy a túlevéshez hasonlóan ez sem egészséges megoldás.

Mindezeken felül azonban van még egy dolog, amit befolyásol az, ha étkezés közben akarunk tévézni: hogy milyen ételt választunk. Ugyanis ilyenkor általában már alig várjuk, hogy végre lenyomhassunk a lejátszás gombot, és olyan ételt fogunk választani, ami könnyen és gyorsan elkészíthető, valamint könnyű elfogyasztani a kanapén ülve, hiszen elsősorban az adott filmre vagy sorozatra akarunk koncentrálni. Ezeknek a feltételeknek pedig sokkal inkább megfelelnek az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amiknek káros hatásairól ebben a cikkben írtunk korábban.

Sok a változó, sok még a kérdés

Bár egyre több kutató vizsgálja a tévénézés közbeni étkezés hatásait, és számos elmélet született már arra, hogy miért eszünk többet és rosszabb minőségű ételeket, miközben a képernyőt bámuljuk, még mindig sok kérdésre kell választ találniuk a tudósoknak, hogy teljes képet kaphassunk a jelenségről.

Az egyik legnagyobb kihívás, amivel a kutatóknak szembe kell nézniük, az, hogy a tanulmányok adataikat gyakran az emberek saját bevallásukra, tevékenységnaplójukra alapozzák,

a kísérletekben részt vevő egyének pedig hajlamosak alábecsülni az általuk fogyasztott egészségtelen ételek mennyiségét, és az időt, amit az étkezéssel töltöttek.

Azonban az sem tökéletes megoldás, amikor laboratóriumi körülmények között tesztelik az embereket, mert a tévézés közben történő evés sokaknak a kikapcsolódást jelenti, ezt a hangulatot pedig irányított körülmények között nehéz megteremteni, és az alanyok akaratlanul is változtathatnak a viselkedésükön, ha tudják, hogy éppen megfigyelik őket.

„Tudjuk, hogy a tévénézés befolyásolja az étkezést, de sok olyan út és tényező van, amit még nem értünk teljesen, így ezeket érdemes jobban feltárnunk” – mondta a BBC-nek Fernanda Rauber, a São Pauló-i Egyetem Táplálkozási és Egészségügyi Epidemiológiai Kutatóközpontjának kutatója. Számít ugyanis, hogy milyen filmet nézünk, az milyen érzéseket vált ki belőlünk, az aktuális hangulatunk, a cselekmény tempója, és még az is, hogy a szereplők esznek-e a képernyőn. 

És bár a jelenlegi kutatások alapján nem lehet kijelenteni, hogy egyértelműen káros, ha tévénézés közben eszünk, az azonban látszik, hogy jobban járunk, ha elválasztjuk egymástól a két tevékenységet.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / rez-art

Dián Dóri