A hajvágás nem csak a frizura formálását jelenti: pszichés aspektusa is van. Ha megértjük a kisgyerekek aggodalmait és félelmeit ebben az ismeretlen környezetben, egyszerűbben találhatunk megoldásokat a könnyebb és élvezetesebb fodrászkodás érdekében. De vajon honnan ered a hajvágással kapcsolatos ellenkezés, és mit tehetünk, hogy megússzuk a stresszes helyzeteket?

Idegen környezet

Először is tisztázzuk: a fodrászüzletek olyan helyek, ahova a gyerekek ritkán járnak, a fodrász pedig többnyire egy számukra ismeretlen ember, akivel előtte nem találkoztak. Ez erős szorongást válthat ki a gyerekekből.

Tipp: Engedd meg gyerekednek, hogy végignézze a te frizurád elkészítését anélkül, hogy bárki hozzányúlna az ő hajához. Hajvágás és szárítás közben mesélje el a fodrász, hogy mit csinál éppen a hajjal. Érdemes olyan fodrászüzletet választani, ami a lakóhelyhez közel van, így a gyerek óvodába jövet-menet láthatja a benne dolgozó fodrászt.

Hangok és szagok

A fodrászatokban sokféle hang és szag található, amiket a gyerek nem ismer. Ilyen például a hajfesték és más vegyszerek szaga, a hajszárító hangja. Ezek megijeszthetik, és kellemetlen érzéseket kelthetnek benne.

Tipp: Engedd meg otthon, hogy a gyerek végignézze a hajszárítást, akár meg is engedheted neki, hogy megszárítsa a hajadat. Játszhattok fodrászosat is, amelynek során a babák és a plüssállatok haját, illetve szőrét igazi hajszárítóval szárítjátok meg.

A legkisebbek általában azért félnek a hajvágástól, mert azt hiszik, hogy fájdalommal jár. Túl kicsik még ahhoz, hogy elég tapasztalatuk legyen a frizurakészítésről, és mint minden ismeretlentől, ettől is tartanak.

A legtöbb családban az olló veszélyes szerszámnak számít, ezért érthető, hogy félelem övezi már a rágondolást is. Az olló jelenlétéből rögtön valami fájdalmas eseményre asszociálnak, ezért a hajvágás félelmetes lehet számukra.

Tipp: Engedd a gyereket minél többet vágni biztonságos körülmények közt természetesen! A gyerekek, akik már tudják használni az ollót, kevésbé félnek tőle. Rajzolhattok papírra hosszú hajú embereket, és legyen az a feladat, hogy a gyerek levágja a hajukat. Ugyanez gyakorolható fonállal is.

Szokatlan érintés

A hajvágás során a fodrászok hozzáérnek a gyerekek fejéhez és hajához. Ez az érintés számukra szokatlan lehet, és néhány gyerek nehezen tolerálja, különösen, ha nem szoktak hozzá otthon.

Tipp: Masszírozd, simogasd a gyerek fejbőrét otthon. Fésülgesd különböző fésűkkel a haját, de ügyelj rá, hogy ezek kellemes élmények legyenek, és ne húzd a hajat feleslegesen. Ugyanezt engedd meg fordítva is: a gyerek készítsen neked különböző frizurákat, és ha van rá lehetőséged, fürdés közben engedd meg neki, hogy megmossa a te hajadat. Legyen a hajápolás a tisztálkodási rutin természetes, játékos része. 

Kontrollvesztés

Talán az a legfőbb oka annak, hogy a nagyobb gyerekek miért nem szeretnek fodrászhoz járni, hogy sok esetben nincs beleszólásuk abba, milyen frizurát készítsen nekik a fodrász, mivel a szülők döntik el helyettük. Számos alkalommal a gyerek akarata ellenére történik a művelet, így megtapasztalja a kiszolgáltatottságot és kontrollvesztést a saját teste felett.

Tipp: Engedd át a gyerekednek a döntést ebben a kérdésben. Az ő testéről van szó. Tudatosítsd magadban, hogy ezzel egy nagyon fontos nevelési lépést teszel:

az a gyerek, aki a saját testét és az azzal történő változásokat uralhatja, nagyobb valószínűséggel fog nemet mondani a későbbiekben is olyan dolgokra, amelyek számára kényelmetlenek, fájdalmasak vagy nemkívánatosak.

Bizalom kialakítása és pozitív élmények szerzése – ez a két kulcsfogalom a fodrászattól való félelem leküzdésében. A szülők, fodrászok és gyerekek közti kommunikáció, türelem és megértés segíthet abban, hogy a kisgyerekek számára a hajvágás ne csak egy kellemetlen, kötelező tevékenység legyen, hanem közös élmény.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / FGorgun

WMN szerkesztőség