1. Csak az ár alapján választasz

Természetesen az egyik legfontosabb szempont a szállás kiválasztásakor az ára, de nem az egyetlen. Csábító lehet, hogy a nevezetességektől távolabbi, de olcsóbb szobát válasszunk, de érdemes mérlegelni, hogy ez mennyi plusz utazással jár, ami magával hozhat extra költségeket. Mielőtt döntenénk, nézzünk utána a helyi tömegközlekedés árainak, számítsuk bele, hogy hány napot tartózkodunk az adott városban, és ennek alapján mérlegeljük, hogy megéri-e az olcsóbb, de messzebb lévő opciót választani. Továbbá alaposan járjunk utána annak is, pontosan milyen szállással van dolgunk: kellemetlen lehet, ha a családi nyaralásunkat egy gyerekmentes hotelba foglaljuk, és tanulságként szolgál Szőcs Lilla esete is, aki ebben a cikkében mesélt arról, hogy figyelmetlenségből egy nudista hotelt választott szállásul. 

2. Nem nézed meg a véleményeket

Legyen szó hotelról, hostelról vagy Airbnb-ről, az adott szálláshely mindig a legjobb oldalát igyekszik mutatni az interneten. Ám a csábító képek és a kedvező ár mellett szánjunk időt a korábbi vendégek értékeléseinek végigböngészésére is. Ott ugyanis nagyrészt valódi emberek valós tapasztalatait olvashatjuk, és kiderülhetnek olyan részletek, amelyeket a szállodák honlapján nem fednek fel. Arra, hogy mennyire fontos ez a lépés a szállás kiválasztásakor, van egy tanulságos történetem: egy fiatal ismerősöm első közös külföldi útjukat szervezte a barátnőjével Párizsba, és lefoglaltak egy jó áron és ideális helyen fekvő pici lakást az egyik népszerű szálláskereső oldalon. Minden rendben ment – amíg meg nem érkeztek.

Ami a képeken egy otthonos, vintage bútorokkal berendezett kuckó volt, az a valóságban egy koszos, nyomasztó bábukkal és poszterekkel telezsúfolt lyuk. A hűtőben maradék ételek rohadtak, az egyik falon volt egy hatalmas lyuk, amely párnával volt betömve, és amit erkélynek tüntettek fel az oldalon, az valójában a miniatűr konyha ablaka volt.

A sztorinak jó vége lett, mert a honlapon jelezték a problémát, és pár hét múlva visszakapták a pénzüket, találtak új szállást is, de ha körültekintően jártak volna el a foglaláskor, megspórolhattak volna maguknak fél nap idegeskedést, telefonálást és szervezést. Árulkodó jel lehetett volna ugyanis, hogy alig pár kép volt csak a lakásról, és mindössze három vélemény róla az oldalon – nagy valószínűséggel azok is a szállás tulajdonosától származtak.

A történet lényege, hogy érdemes olyan hotelt vagy lakást választani, amely már több száz embernek bevált – persze ez sem garancia mindenre, de nagyobb a valószínűsége, hogy nem csöppenünk egy horrorsztori közepébe.

3. Feltételezed, hogy van parkolási lehetőség

Banálisnak hangzik, de azok közül, akik autóval utaznak, sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem néznek utána, van-e a szálláshoz tartozó vagy a közelében lévő parkolási lehetőség. Ilyenkor pedig mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, hogy kifizessük a sokszor meglehetősen borsos köztéri parkolást.

A másik fontos szempont ez ügyben, hogy vajon benne van-e az árban a szállás parkolójának használata.

Érdemes ennek is előre utánajárni, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés.

4. Nem ellenőrzöd a lemondási feltételeket

Amikor nekiállunk a nyaralás megszervezésének, jó esetben ezer százalékig biztosak vagyunk abban, hogy a kiválasztott időpontban el tudunk utazni. Csakhogy bármi közbejöhet, és bár nem ez a fő cél, de érdemes megnézni foglalás előtt, hogy mire számíthatunk, ha végül mégsem tudunk elutazni. Gyakran olcsóbban juthatunk szálláshoz, ha foglaláskor a vissza nem térítendő opciót választjuk, de járjunk utána alaposan, ilyenkor mit nem fizetnek vissza: az első éjszaka árát, a végösszeg felét, vagy elbukhatjuk az egészet – nagyon nem mindegy.

5. Közvetítőoldalon foglalunk

Nagyon kényelmesnek tűnik, hogy egy honlapon megtaláljuk a környék összes szálláshelyét – és bátran használjuk is ezeket a felületeket a böngészéshez. A foglalást azonban – hacsak nincs olyan promóciós kódunk az oldalhoz, amivel jelentős összeget spórolhatunk meg –, ha lehet, intézzük közvetlenül a szállás honlapján. Az előbbi esetben ugyanis nem mi vagyunk közvetlen kapcsolatban a szállással, csak a közvetítő oldalhoz fordulhatunk, ami viszont nem feltétlenül lesz mindenben segítségünkre – az utazás tematikájú csoportok tele vannak olyan posztokkal, amelyekből kiderül, hogy probléma esetén az adott közvetítőoldal egyszerűen nem reagál.

Ugyanez a helyzet egyébként a repülőjegy-vásárlással is: mindig a légitársaság oldalán foglaljunk, akkor lehetünk a legbiztosabbak abban, hogy gond esetén érdemi segítséget kapunk.

6. Nem ellenőrzöd, hogy jó szállodába jelentkezel-e be

Szintén banálisnak tűnő probléma, de nagyon résen kell lenni, főleg, ha egy szállodaláncot választunk, hogy a szálloda neve stimmel, csak éppen egy másik városban foglaltuk, mint amelybe utazni készülünk. A Huffington Postnak nyilatkozó utazási szakértő szerint ilyesmi gyakrabban előfordul, mint gondolnánk, szóval mindig bizonyosodjuk meg róla, hogy a jó városba foglaltuk a szállást. 

7. Nem ellenőrzöd az időpontot foglalás előtt

Ahogy a helyszíntévesztés, úgy az is gyakori hiba, hogy rossz dátumra foglaljuk a kiválasztott szállást. Ez akkor eshet meg leggyakrabban, ha a jó ár-érték arány érdekében több időpontot is megnézünk, de eltévedünk a sok megnyitott böngészőablak között, és végül nem arra az időintervallumra jelentkezünk be, amire szerettünk volna. Úgyhogy a küldés gomb megnyomása előtt mindig triplán csekkoljuk, hogy biztosan a kiválasztott dátumokat jelöltük-e be,

mert kevés dolog rondíthat bele a nyaralás első napjába, mint amikor egy idegen városban szállás nélkül maradunk.

8. Nem nézel utána, milyen a reggeli

Ha félpanziós szállást választunk, vagy olyat, amely tartalmazza a reggeli árát, érdemes utánajárni, hogy milyen ételekre számíthatunk. Sokan alapvetésnek veszik a kontinentális reggelit és a svédasztalt, de sok helyen nem ilyen a rendszer. Például, ha Olaszországba megyünk, és nem tüntetik fel a szálláshelyen kiemelten, hogy kontinentális reggeli szerepel az árban, akkor jó eséllyel temérdek édes süteménnyel fogjuk szembe találni magunkat az első reggeli alkalmával, az olasz reggeli ugyanis édes, a napindító szalámis szendvics nem az ő műfajuk. Úgyhogy nézzünk utána alaposan, mire számíthatunk a pénzünkért, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés!

Forrás: ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Maskot

Dián Dóri