Néztük, ahogy nézett

Magam is lenyűgözve bámultam az egykori „tévés gyógyító”, Gyurcsok József szuggesztív(nak szánt) műsorait, elképesztett a betelefonálók hiszékenysége. A kiszolgáltatott, beteg embereket gátlástalanul rövidítette meg a villanyszerelőből lett távgyógyító, aki még az Egyetemes Szeretet Egyházát is létrehozta, és „gyógyítóközpontot” működtetett Kismaroson. Egészen addig, amíg 66 éves korában meg nem ütötte a guta. Persze ez után rögtön bejelentkezett a másik „tévés gyógyító”, Tihanyi Tamás, aki egyenesen egy „fantomműtétet” végzett élőben a televízió képernyőjén (érdemes megnézni). Azt mondta, ő meg tudta volna menteni Gyurcsok életét.

Az egykori Budapest TV-n amúgy is egészen elképesztő műsorok futottak, ITT láthattok ebből egy gyűjteményt.

A nemrégiben elhunyt Vágó István a Szkeptikus Társaság tagjaként nyilvános vitára is kihívta Gyurcsokot, több per is született ennek nyomán, Gyurcsok szinte mindenét elveszítette, és egy időre el is tűnt a képernyőről. Aztán persze visszatért: a hetedik agyérgörcse után is készült vele egy interjú, amelyben a saját halálát is megjósolta. Húsz évvel későbbre datálta, ebben is tévedett. Mint mindenben.

A semmire épített föl egy birodalmat, és a semmibe tűnt el.

Élete vége felé egzisztenciálisan és egészségileg is nullponton volt, mégis erősködött a felvétel alatt, hogy ő meg tudja változtatni a kinti fényviszonyokat, ha becsukja, majd újra kinyitja a szemét. A kamera persze mutatta a valóságot: semmi nem változott.

Könyvek is jelentek meg akkoriban, amelyekben szerepelt, beszélgettek vele, vagy egyenesen ő írta őket. Csak egyetlen idézet ízelítőként az egyikből: 

„(Holly Heart) De te hagyományos értelemben nem gyógyítasz, és talán nem is diagnosztizálsz…
(Gyurcsok József) Nem. Én az egyetemes szeretetenergiákat közvetítem, a betegektől pedig, amennyiben lehetőségem van rá, mindig megkérdezem, hogy mi a panaszuk, bár nem nagyon van rá szükség, hiszen »látom«, érzékelem a betegségüket.”

Covid után szabadon

A különböző vidéki egészségiállapot-felmérések, vagyis a szabadrablás korszaka után új terepet kerestek és találtak a „gyógyítók”. A Covid amúgy is felborította a világ érzékeny egyensúlyát, a csalók pedig remekül ráéreztek arra, hogyan rövidíthetik meg azokat, akik a különböző konteókban látják a megoldást többnyire reménytelen helyzetükre. Dián Dóri kiváló cikkében ITT foglalta össze az eszement elméleteket.

De ezek, amikből most idézek, nem konteók, hanem valós mondatok különböző „egészségguruk” leveleiből, online ajánlóiból.

Bármennyire fáj ez nekem, változtatás nélkül idézem a mondatokat (szóval ne tegyétek szóvá a helyesírást):

„A kezelés során egyszerre több energia fut ilyenkor. Nyitja az éberséged, a tisztánlátásod. És a legjobb az egészben, hogy a fizikai síkon is képes javulást előidézni. Mi van ha nem csak az orvosi megoldások képesek javítani a szemed állapotán?”

„Gyűlölj valakit akinek más véleménye van mint a tiéd - legutóbb ilyen volt a svájci farka esete ahol már linch hangulat alakult ki.”

 „Nos, talán sejted, hgoy ezzel csak a saját egészséged rombolod - illetve tönkre vágod a kapcsolataidat embertársaiddal.”

 „Mit tehetsz, hogy megőrízd az egészséged és ne hasson rád? Erről beszélek ma este!”

„Ha szeretnéd végre a saját életedet élni akkor, 3 óra alatt tanuld meg ezt a kezelést, hogy végre a saját életedet élhesd, és ne folyamatosan ugyanazokat a dolgokat ismételgesd amit eddig.”

„A 90%-os agykapacitás beindítása, aktiválása és felfokozása program a Biomimetikus mimikri testkezelést követően futtatható.” 

„Teljesen mindegy hány éve szenvedsz, mit mondtak róla a különböző »szakemberek« - nálam rengeteg gyors és tartós eredmény születik.”

„Gyógyító és a gyógyulni kívánó kvantumszinten tértől és időtől függetlenül kapcsolódik.” 

Egyetlen! Komplex! Milliók bíznak benne! Ősi recept! Forradalmian új!

Kezdjetek el gyanakodni, ha hasonló címszavakkal ellátott ajánlatokat láttok. A különböző ingyenesnek meghirdetett webináriumok többsége sokat ígér, de aztán amint megadod az címedet, máris özönleni kezdenek a „visszautasíthatatlan ajánlatok”, és

naponta kapsz újabb üzeneteket arról, hogy hány óra, hány perc, hány másodperc van még addig, amíg egy jelentősebb összeg fejében megkapod a reményt arra, hogy „meggyógyulj, meggazdagodj, átállítsd a fejedben rögzült mintákat”, láthatod, „mindössze három óra kell hozzá” – na meg 35 ezer forint.

Az internethasználók hatvan százalékát megkárosították

A Házipatika oldalán olvasható cikkben szerepelt ez az adat. Az írás arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen jelekre érdemes figyelni, mielőtt kinyitnánk a pénztárcánkat. Az is rengetegszer előfordult már, hogy visszaéltek különböző ismert személyek nevével a „mindent gyógyító” csodaszerekkel, például Merkely Béla nevét is felhasználták a Covid idején. De a diéta és mozgás nélkül irreális fogyást ígérő porok, kapszulák, spray-k is sok vásárlót megvezettek, többek között Liptai Claudia vagy Ábel Anita is megszenvedte azt, hogy a tudtuk nélkül használták a fotójukat a kampányokhoz. 

Nem árt tehát kellő óvatossággal kezelni minden harsogó hirdetést. A csodás gyógyulások, fogyások vagy hirtelen meggazdagodások fele sem igaz. Ha pedig „garantálják”, hogy visszafizetik az elégedetlen vásárlóknak azt az összeget, amit teljesen hiába áldoztak az ügyre, még inkább gyanakodjunk: nem fizetnek vissza semmit. Letiltanak, eltűnnek, lehetetlen őket utolérni.

A lényeg a tájékozódás. Érdemes rászánni néhány percet arra, hogy megnézzétek, valóban létezik-e dr. X. Y., és a Kis, Kovács, Szabó, Tóth és Varga vezetéknevű áradozó kommentelők profiljai is keltsenek bennetek gyanút.

Olvassátok el Szentesi Éva régebbi kirohanását is, aki jól leszedte a keresztvizet az istenített guruk hazugságairól.

És ajánlom figyelmetekbe egy másik korábbi írásunkat, amelyben a Theranos cég csalásának történetét osztottuk meg veletek. 

Gondolkodjatok, Béláim, nehogy túltoljátok ti is!

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: YouTube / hyppolipot

Both Gabi