Csak semmi meow-meow!

Amúgy tudtátok, hogy macskák valójában nem léteznek? Amiket mi cuki, szőrös kiscicákként ismerünk, valójában egy másik bolygóról, az Alfa Catuscus-616-ról (a Tejút és a Vénusz között körülbelül félúton, a Földtől négyezer fényévre van) érkeztek hozzánk hatmillió éve, és igazából két-három méter magas, zöldes-sárgás, nyálkás bőrű lények, akik ezt az aranyos álcát használják arra, hogy leigázzák az emberiséget. Mert gondolj csak bele: elvileg évezredekkel ezelőtt háziasítottuk a „macskákat”, mégis, akkor miért ilyen öntörvényű lények? Nem gyanús, hogy „háziállat” létükre állandóan tisztogatják a szőrüket? És különben is: hogy lehet, hogy az emberek többsége saját bevallása szerint a kutyákat szereti jobban, mégis a „macskás” videók uralják az internetet? Egyes kutatások szerint nem a meteorit, hanem a „macskák” végeztek a dinoszauruszokkal is a planéta megszerzésének érdekében. Úgyhogy járjunk nyitott füllel és szemmel, ne hagyjuk, hogy az igazságot eltitkolják előlünk!

Mert ma még csak az internet az övék, de lehet, hogy holnap már neked kell az alomtálcába ürítened…

via GIPHY

De van! De nincs!

Na, jó, ha öt percnél több időt szánok az általam konstruált fenti elmélet kidolgozására, és elkezdem hirdetni a megfelelő felületeken, komoly összegeket mernék tenni rá, hogy csak idő kérdése, és komoly macskatagadó tábor gyűlne az agymenésem köré. Nem lenne meglepő, a konteók virágkorukat élik, tarolnak az álhírek („fake news”), a pandémia és az orosz-ukrán háború kirobbanása pedig csak olaj erre az amúgy is éppen lobogó tűzre.

Soha nem volt még ennyire egyszerű útjára bocsátani egy összeesküvés-elméletet, és soha nem volt ennyire könnyű találkozni velük. Nem kell hozzá titkos társaság, jelszó vagy kódolt levelek: bőven elég felmenni a netre, és voilá,

pillanatok alatt olvashatsz gyíkemberekről, autizmust okozó oltásokról, sátáni terveket szövögető háttérhatalomról és a laposföldről.

Tapasztalataim szerint a legtöbb elmélet kétféle iskolát követ:
1.) vannak, amik nyilvánvalóan nem létező dolgokról próbálják meg elhitetni, hogy igenis léteznek (gyíkemberek, háttérhatalom, chip az oltásban stb.);
2.) és vannak, amik nyilvánvalóan létező dolgokról próbálják meg elhitetni, hogy márpedig nem léteznek.

A második kategóriába tartozik a fent emlegetett madaras is, ám mielőtt rátérnénk a galamb-drón történetre, nézzük, hogy mi minden létezését tagadják még amúgy világszinten meglepően sokan (már ahhoz képest sokan, hogy nyilvánvaló hülyeségekről van szó): 

 

Jurassic Park before it was cool

Ha azt hiszed, Darwin rég legyőzte Ádámot és Évát, nos, ki kell ábrándítsalak: a mai napig aktív közössége van világszerte azoknak, akik szerint az evolúció nem több megmosolyogtató esti mesénél. Szerintük a valóság inkább a bibliai vonalon keresendő, miszerint a világmindenség mégiscsak meg lett teremtve, ezáltal nyilván az ősembercsontok és a többi evolúciót bizonyító lelet is csupa hamisítvány, szemfényvesztés, átverés, hiszen Isten tökéletesre teremtette az embert, így nem lehetnek ilyen „félresikerült” próbálkozások.

És akkor dinók sem léteztek? – tennéd fel a jogos kérdést, kedves olvasó, de az a helyzet, hogy a dinoszauruszok még beleférnek a kreacionisták világképébe, csak szerintük nem a meteorbecsapódás, hanem az özönvíz végzett velük. Hogy Noé őket miért nem pakolta fel a bárkára, rejtély, de biztos nem a szimpátia hiánya lehetett az oka,

ugyanis a teremtéshívők úgy vélik, az özönvízig a dinók és az emberek együtt éltek boldogságban, békességben.

És már nem is kell a fantáziádra bíznod ennek az álomvilágnak a bejárását, ugyanis az USA-ban már van múzeuma is a társaságnak. A Creation Museum alig fél óra kocsival Cincinatitől, a kedves érdeklődőket és hívőket reggel kilenctől este nyolcig várják a robot Ádámok, Évák és T-rexek.

via GIPHY

Sajtból van a Hold? Nincs is Hold!

Nyilván mindannyian hallottuk már azt a teóriát, hogy a Holdraszállás sosem történt meg, csak trükköztek egy kicsit az amerikaiak, hogy elhiggyük, Neil Armstrong tényleg kitette a lábát a bolygó légköréből. Ebben az esetben, ugye, csak a kirándulás megtörténést vonják kétségbe a szkeptikusok, ám vannak, akik egészen más okokból tartják lehetetlennek, hogy ember valaha is járt a Holdon: szerintük ugyanis nincs is Hold. Úgy vélik, a Hold mindössze egy hologram, amit kivetítenek nekünk az égre, hogy azt higgyük, van ott valami. Hogy miért? Ki tudja… valószínűleg a gonosz háttérhatalom keze van ebben is.

via GIPHY

Gravitáció: még nem esett le, hogy hülyeség?

A holdas témával már kapargattuk a felszínét, de a gravitációhoz kapcsolódó elmélettel igazából már egy másik, nagyobb, mindent egybetartó konteó részletébe kóstolunk bele – igen, ez már a laposföldhívők területe. Róluk most külön nem emlékeznék meg, ebben a cikkben részletesen bemutattam az elméleteiket a világról.

De kanyarodjuk vissza a hiedelmeik egyik pontjához: gondolom, mostanra már kitaláltátok, hogy a gravitáció sem létezik, hiszen mindenféle áltudományos magyarázattal már „bizonyították”, hogy egyszerűen lehetetlen, hogy működjön. Hogy mi van helyette? Egy mindent irányító, intelligens lény, aki láthatatlan kezével mozgat mindent.

Téged, engem, a bolygókat az ellipszis alakú pályájukon, az univerzumot.

Hiszen olyan, hogy tömegvonzás, nem létezik…

Egy biztos: az elmélet kitalálóinak almája igen messze esett Newton fájától. 

 

„Madarat” tolláról

És akkor a kis kitekintés után kanyarodjunk vissza a madarak ügyéhez. A Birds Aren’t Real-mozgalmat 2017-ben alapította az akkor 18 éves Peter McIndoe. Az USA-ban a női jogok mellett tüntettek a Women’s Marchon, amit McIndoe egy közeli épület tetejéről nézett, és megdöbbentette, hogy az ellentüntetők, akik többségében idősebb fehér férfiak voltak, milyen hangnemben beszélnek a felvonulókkal. Teljesen abszurdnak érezte az egészet, ezért úgy döntött, ő is lemegy az ellentüntetők közé trollkodni valami olyan transzparenssel, aminek az égvilágon semmi köze a felvonuláshoz.

A papírjára azt írta: Birds Aren’t Real, azaz a madarak nem igaziak, és elkezdte hirdetni, hogy a madarakat a kormány az ötvenes évektől kezdve 2001-ig szisztematikusan legyilkolta, és drónokkal helyettesíti őket, hogy így tudják megfigyelni a lakosságot.

via GIPHY

Tehát igen, a madarak nem léteznek-csoport alapvetően egy vicc – nem így, mint a fent említett hiedelmek –, ám ez nem mindenkinek esik le, sőt. Idén év elején például már odáig fajultak a dolgok, hogy az amerikai Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságnak közleményt kellett kiadnia arról, hogy madarak igenis léteznek. Mert hiába a vicc, sokan vannak, akiknek nem esik le, hogy ez csak egy poén. Pedig McIndoe és csapata igyekeznek azért célozgatni a dolog komolytalanságára, például a penetráns minőségű „bizonyítékaikra”, plakátjaikra.

A srácnak amúgy annyira bejött a madártagadás, hogy ma már ebből él. Otthagyta az egyetemet, és minden energiáját arra fordítja, hogy népszerűsítse a mozgalmát.

Azt mondja, ők ezzel harcolnak a konteók ellen: kifigurázás helyett egy még nagyobb hülyeséggel fogják ki a szelet előlük.

A módszerük amúgy nem egyedi, itthon is működik harmincezres közönségével a Balaton Tagadók Klubja Facebook-oldal, ahol azt hirdetik, a Balaton egy délibáb, csak bizonyos szögből tűnik úgy, mintha ott lenne, de valójában nem létezik.

Balaton? Na persze!

Dián Dóri

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ ajr_images