Húsárusból tőzsdei csaló

Bár Scorsese nagy sikerű filmje attól a naptól indul, amikor Belfort először tette be a lábát a New York-i tőzsdére, nem ez volt az első munkahelye. Mielőtt brókerkedésre adta a fejét, házról házra járva árult húst és tengeri herkentyűket. A vállalkozása egy ideig jövedelmező volt, saját bevallása szerint a csúcsponton több alkalmazottja is volt, és több mint 2300 kilogrammnyi árut adtak el egy héten. Végül mégis becsődölt a biznisz, így került egy családi barátja segítségével brókergyakornokként az LF Rothschildhez – ekkor volt 25 éves.

A tőzsde világa, a pénz és a pörgés azonnal beszippantotta Belfortot, és kifutófiúként dolgozott, amíg le nem tette a brókervizsgát. Bár a képességei alapján nagy jövő állhatott volna előtte a szektorban,

a Wall Street-i karrierje valójában csak 24 óráig tartott: első munkanapján bedőlt a tőzsde: ez volt az 1987-es fekete hétfő.

Ami ezután következett, ismerős lehet azoknak, akik látták a filmet. És bár a mozi nem dokumentumfilm, a történet főbb pontjai megfelelnek a valóságnak. A tőzsdekrach után Belfort állást kapott egy külvárosi brókercégnél, amely filléres papírokkal kereskedett. Olyan cégek részvényeit árulta aprópénzért, amelyek a tőzsdei bevezetésről még csak nem is álmodhattak, ezért volt olcsó a részvény, és éppen emiatt kaptak a brókerek az eladások után 50 százalékos jutalékot. Senki nem gondolta ugyanis, hogy ezeket az értéktelen papírokat bárki nagy tételben tudná eladni.

Ez volt Jordan nagy dobása, a tőzsdén szerzett tapasztalatának és lehengerlő kommunikációs képességeinek köszönhetően százával adta el a centes papírokat, amiből úgy megszedte magát, hogy egy év múlva saját céget alapított Straten Oakmond néven Long Islanden.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jordan Belfort (@wolfofwallst) által megosztott bejegyzés

Továbbra is filléres részvényekkel üzletelt, a vállalkozása pedig szinte azonnal sikeres lett, ami annak volt köszönhető, hogy Jordan minden alkalmazottjának megtanította a módszerét, aminek a lényege röviden, hogy „olyan nincs, hogy az ügyfél nem vásárol részvényt”. Ez bővebben azt jelentette, hogy lerázhatatlanok voltak:

addig beszéltek a lelkére, hazudtak és ígérgettek, amíg a vevő igent mondott nekik , ha másért nem, hát azért, hogy végre letehesse a telefont.

És hogy hogyan lett ez jövedelmező vállalkozás? Hát úgy, hogy az eladott részvények értékét ők maguk tolták fel mesterségesen, a befektetőknek a csillagokat is lehazudták az égről, hogy mennyire jövedelmező üzletet ajánlanak nekik, majd, amikor már elég részvényt adtak el, a saját pakettjüktől megszabadultak, így a papírok elértéktelenedtek. Az 50 százalékos jutalékból gennyesre keresték magukat, míg szerencsétlen átlagemberek, akik a megtakarításaikat akarták ezekbe a papírokba fektetni, hoppon maradtak. Ez a módszer természetesen illegális volt, ám ez Belfortot és az embereit, akik hat év alatt több mint százmillió dollárt csaltak össze, egyáltalán nem érdekelte.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jordan Belfort (@wolfofwallst) által megosztott bejegyzés

Kokain, prostik, jacht és a svájci bankszámla – mind igaz!

A filmben a Belfortot alakító Leonardo DiCaprio nem győzi elégszer elmondani, mennyire imádja a pénzt, és az életet, amit a gazdag üzletemberként élhet. Ugyanis Jordan nem húzta meg magát, és bár a pénzt megszerezni láthatóan könnyen tudta, megtartani már kevésbé – luxusingatlanokat és sportautókat vásárolt, irdatlan mennyiségű pénzt költött drogra és prostituáltakra, valamint helikoptere és jachtja is volt. Fényűző életet élt annak minden mocskosságával együtt, és amikor az FBI szaglászni kezdett, egy svájci bankár segítségével mosta tisztára a vagyonát. 

Mindezt persze nem lehetett a végtelenségig csinálni: saját elmondása szerint a drogfüggősége miatt álmatlanságban szenvedett, és olyannyira megborult mentálisan, hogy már képtelen volt racionálisan gondolkodni. 

Az FBI-nak hat évébe telt, de végül kattant a bilincs Belfort csuklóján.

Húsz év helyett huszonkét hónap

Miután a szövetségi nyomozók letartóztatták, Jordan hamar megtört. Nem csoda: a bűnlajstroma alapján húsz év várt rá a börtönben, ám ezt a helyzetet is úgy-ahogy a maga javára tudta fordítani, a már említett gátlástalanságának tulajdoníthatóan. Vádalkut kötött, aminek értelmében feldobta minden üzlettársát és barátját, akikhez valaha köze volt, valamint öt éven át dolgozott az FBI-nak tanácsadóként és besúgóként. Ezért cserébe huszonkét hónap börtönbüntetést kapott csupán egy nem túl szigorú intézményben, ahol még teniszpálya is volt, és ahonnan 2006-ban szabadult.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jordan Belfort (@wolfofwallst) által megosztott bejegyzés

Bűnözőből pénzügyi tanácsadó

Belfort 110 millió dollár kárt okozott az ügyfeleinek, és ebből körülbelül 12 milliót sikerült visszafizetnie a vagyontárgyai eladásával, de a vádalku értelmében vállalta, hogy miután kijön a sittről és lesz munkája, a bevételei felét annak az alapnak utalja, amit az ügyfelei kártérítésére hoztak létre. 

Szabadulása után Jordan nem tétlenkedett, élete történetét két kötetben írta meg, majd eladta a megfilmesítési jogokat. Ezzel körülbelül 3-4 millió dollár üthette a markát, de csak 230 ezret fizetett be az alapba. A könyvek sikere után tisztán látszott, hogy van igény a tapasztalataira – motivációs előadói karrierbe kezdett, aminek mi más lehetne a témája, mint a gazdagság.

Arról prédikál az egybegyűlteknek, hogy hogyan lehetnek (legálisan) olyan gazdagok, mint ő volt egykoron.

Azt hihetnénk, egy fekete öves csaló tanácsaira a pénzügyi szektor „nagykutyái” nem vevők, ám mára már Belfort úgy feltornázta a reputációját, hogy dollárezrekért ad tanácsot nagypályás befektetőknek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jordan Belfort (@wolfofwallst) által megosztott bejegyzés

Újabban pedig a kriptovaluták világában teszi próbára a szerencséjét. Ez viszonylag friss pálfordulás eredménye, tavaly év végén ugyanis még úgy nyilatkozott, hogy a bitcoin és egyéb valuták piaca baromi veszélyes terep, ami tele van csalókkal, és tömeges téveszmének nevezte a jelenséget. Azóta valószínűleg jobban beleásta magát a témába, hiszen ma már több kriptovalutákkal foglalkozó startup cég befektetője.

A most 60 éves csalóból lett üzletember emellett továbbra is járja a világot motivációs előadásával – novemberben Magyarországra is ellátogat egy fellépés erejéig –, és a social mediában is hasít: az Instagramon 2 millióan, a TikTokon 3,6 millióan követik. És bár messze nem olyan vagyonos, mint amikor átlagemberek megtakarításának lenyúlásából élt, ma sem lehet oka panaszra.

Dián Dóri

Forrás: ITT, ITT, és ITT

Kiemelt kép: Getty Images / David Howells / Corbis