Egykori énekestársát akarta támogatni, mégis sikerült ellopnia előle a show-t

Liam nemrég egykori One Direction-ös társa, Louis Tomlinson zenészi pályáját bemutató dokumentumfilmje, az All Of Those Voices premierjén nem kis meglepetést keltett, amikor jócskán megváltozott külsővel tűnt fel a vörös szőnyegen. A tinédzserként sztárrá vált, mindeddig „kicsit kisfiús, kicsit rosszcsont” karakterű énekes egykori imázsát nyugodtan a kukába lehet dobni: Payne jóval soványabb arccal, na és ami ennél is szembeötlőbb volt, markáns, szögletes állkapoccsal jelent meg a fotósok előtt, amire aligha lehet az a magyarázat, hogy elaludta az arcát, vagy egy fájdalmas foghúzás után dagadt be az arca.

Na de akkor mi történt valójában?

A megdöbbentő változása előtt sem lehetett volna Payne-re mondani, hogy egy érett, őszülő halántékú macsó benyomását kelti, de kétségtelen, hogy már nem az a kölyökképű sztár, akinek posztere néhány évvel ezelőtt milliónyi kislány falán ott lógott. Persze, ezzel nem leöregezni szándékozom a még mindig fiatal, harmincéves énekest, de tény, hogy a One Direction megjelenése, majd feloszlása óta tömegszámra érkeztek a nála ifjabb sztárok. 

Payne hivatalosan nem nyilatkozott arról, hogy valóban plasztikai sebészhez fordult-e, a rajongók többségének azonban semmi kétsége nincs afelől, hogy így tett.

Sőt, az ügyben már meg is kérdeztek egy plasztikai sebészt, aki szerint az énekes arcán egyrészről zsírleszívás történt, másrészről állkapocs-implantátumot ültettek be. A Daily Mail cikkében idézett szakember szerint egyre gyakoribb a férfiak körében az említett eljárás,

amit a negyvenes éveiben járó, vagy annál idősebb férfiaknak egyébként esztétikai okokból nem ajánl, az arcból történő zsírleszívás ugyanis kihangsúlyozhatja, sőt elősegíti a korral járó ráncokat.

Nincs ebben semmi új, Zac Efron már kitaposta neki az utat

A Payne megváltozott külsejéről szóló kommentek között nem egyet találni, amelyek Zac Efron átalakulásához hasonlítják az énekes „alakváltását”. A szintén gyerekként berobbanó színész tavaly ősszel döbbentette meg azzal a rajongóit, hogy a Payne-hoz hasonló markáns állkapoccsal jelent meg. Neki magának tulajdonképpen fel sem tűnt a változás, állítja, anyja hívta fel rá a figyelmét. Az ő esetében plasztikai beavatkozásról szó sincs, mondta akkoriban Efron.

A megerősödött állkapcsa egy baleset következménye, otthonában megcsúszott a padlón, és a szökőkút márványfelületére zuhant, arccal előre. Akkorát esett, hogy még az eszméletét is elvesztette. Miután felébredt, arra lett figyelmes, hogy az alsó állkapcsa lényegében leesett, hosszas kezelésre kellett járnia, hogy rendbe jöjjön az arca. A sok gyógytorna eredménye pedig az lett, hogy megerősödtek a rágóizmai. Annyira, hogy teljesen más fejformája lett tőle.

testkép Zac Efron szépségideál állkapocs Liam Payne
Zac Efron 2022 szeptemberében – Forrás: Getty Images / Michelle Quance / Variety

És nem ez volt az első eset, hogy Efron megjelenéséről cikkeztek az újságok. Kockás hasával kapcsolatban a színész egy interjúban elmondta, hogy a 2017-ben bemutatott filmjében,

a Baywatchban látható alakja egyszerűen nem volt fenntartható. Mi több, átverésnek is nevezte a moziban látható izmait, azokhoz ugyanis vízhajtót kellett szednie.

Ő sokkal inkább örül annak, állította, ha a Baywatch-beli fizikumánál kicsit „ducibb” lehet, vagyis 2-3 százalékkal magasabb a testzsírszázaléka. 

Hol a határ?

De visszatérve Payne-re: anélkül, hogy bármilyen markáns véleményt vagy következtetést levonnánk az énekes új külsejéről (amit nehéz is lenne, hiszen ő maga nem kommentálta arcformájának változását), azon érdemes elgondolkodnunk, mit követelhetnek még meg tőlünk a folyamatosan változó, mindkét nemre kiterjedő szépségideálok.

A huszonegyedik század a bőség százada, megtapasztaltuk, mennyi eltérő, magát totálisnak feltüntető igazság tud egymás mellett létezni, milyen gyorsan tűnnek fel és el a sztárok, és ezekkel összhangban mennyire gyorsan változik a közízlés, a közhangulat, a divat – és az, hogy mit nevezünk szépnek, kívánatosnak.

Feltéve, hogy változásuk műtét eredménye, hány beavatkozásra van szükségük a sokak szerint amúgy is kifejezetten helyes férfi sztároknak ahhoz, hogy elégedettek legyenek a külsejükkel? Milyen üzenetet olvashatunk ki ebből mi, hétköznapi, kevésbé tökéletes külsejű férfiak?

És ha netalán kés alá feküdtek volna cikkünk szereplői: mikor jön el az idő, amikor el merik mondani, hogy szépészeti műtéten estek át? Amikor ez nem lesz stigma? Vagy amikor a közönséget is kevésbé az fogja érdekelni, mi lett a testükkel? 

Mindkét említett sztár szerintem jól néz ki mostani és korábbi állkapcsával is, valószínűleg rajongóik sem ábrándultak ki belőlük, legfeljebb némi megrökönyödést keltettek. A relevánsabb kérdés számomra inkább az, hogy maguk a hírességek hogyan értékelik az átalakulásukat. Vajon ők is olyannak látják magukat, amikor a tükörbe néznek, mint ahogy mi látjuk őket? 

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Karwai Tang / WireImage

WMN szerkesztőség