Érkezzen tehát első körben az öt kedvenc összeesküvés-elméletem, melyek napjainkban a legnagyobb tömegeket mozgatják meg, ezáltal a legnagyobb hullámokat gerjesztve a társadalomban, majd lássuk, mi áll a konteók pszichológiai hátterében.

Laposföldhívők

Korábban ITT írtunk már arról, hogy a laposföldhívők pontosan mire is alapozzák, illetve mivel magyarázzák elképzelésüket, ami szerint Arisztotelész felfedezésével ellentétben a Föld valójában nem gömbölyű, pontosabban geoid alakú. Szerintük bolygónk egy kör alakú, lapos égitest, melynek középpontja az Északi-sark, ezt ölelik körbe a tengerek és a kontinensek, a legkülső körgyűrűt pedig a Déli-sark alkotja. Pontosabban az Antarktisz egy hatalmas jégfal a Föld peremén, ami azt gátolja meg, hogy leessünk. Mármint mi, emberek. A bolygóról. Fő érveik a Biblia szó szerinti értelmezésére és a saját megfigyeléseikre alapulnak, véleményük szerint egyértelmű, hogy

a Föld lapos, hiszen a víz nem tud domború formát felvenni, ennek következtében a gravitáció is illúzió, az űrből készült felvételek és a Holdra szállás ténye is puszta szemfényvesztés.

A laposföldhívők azonban ennél jóval továbbmentek, véleményük szerint a világ feletti uralmat egy titkos háttérhatalom vette át, akiknek érdekében áll, hogy hazugságban tartsák a magunkfajta földi halandókat, ebben a konspirációban pedig a kormány, az állam, a NASA, a tudósok, az asztrofizikusok, azaz MINDENKI részt vesz, de ha szerencsénk van, a laposföldhívők egyszer mindent lelepleznek és bebizonyítanak. Én drukkolok nekik.

via GIPHY

A világot irányító titkos elit

Ehhez kapcsolódik az a teória, mely a legtöbb összeesküvés-elmélet alapját képezi, hogy a világot egy titkos társaság uralja, akik nagy erőkkel munkálkodnak azon, hogy nyílt diktatúra alá hajtsák az emberiséget, és kialakítsanak egy Új Világrendet, ehhez pedig kiaknázzák a koronavírusban rejlő lehetőségeket is. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ezt pontosan milyen céllal és eszközökkel, illetve pontosan kik próbálják elérni, de az elmélet több alternatívájában jelennek meg démonok, űrlények, maga a Sátán, vagy akár alakváltó gyíkemberek. Ezeket a társaságokat gyakran emlegetik a Templomosok, az Illuminati vagy a Szabadkőművesek utódtársaságaiként. Az vitán felül áll, hogy a világ legbefolyásosabb politikusai és cégvezetői valóban rendszeresen találkoznak, ők alkotják a Bilderberg-csoportot, de arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy ilyenkor a titkos hatalomátvétel stratégiáját dolgoznák ki. Még.

via GIPHY

A koronavírushoz kapcsolódó teóriák

A koronavírus apropóján megszámlálhatatlan összeesküvés-elmélet látott napvilágot. Voltak csoportok, akik szimplán tagadták a vírus létezését, szerintük

a globalista vállalati és politikai elit a WHO segítségével csak felnagyított egy „egyszerű influenzajárványt”,

hogy teljes kontrollt gyakorolhassanak a lakosság állandó megfigyelésével, a koronavírus-nyomkövető alkalmazások telepítésével, például, hogy mikrochipeket ültetnek a vakcinák révén az emberekbe. Egyesek szerint a vírus egy biológiai fegyver, melyet Amerika / Oroszország / Kína / Bill Gates és a Microsoft / a gyógyszergyárak / a kézfertőtlenítő cégek (válasszunk tetszés szerint) szabadítottak a világra a népességcsökkentés érdekében, profitszerzés céljából, vagy éppen Donald Trump hatalmának megdöntésére (ez, mondjuk, speciel pont összejött). Népszerű elmélet volt az is, hogy az alkohol hatásosan veszi fel a harcot a Covid ellen. (Bárcsak.) Aki esetleg abba a tévhitbe ringatná magát, hogy ezek a konteók kizárólag a hülyék ópiuma, vegye számításba, hogy olyan koponyák, mint például a 2008-ban Nobel-díjjal kitüntetett, világhírű virológus, Luc Montagnier is osztja az elméletet, miszerint a koronavírus egy manipulált kórokozó, és az AIDS elleni védőoltás genetikai anyagát adták a koronavírushoz, azaz HIV-szekvenciákat találtak benne.

 Az 5G pusztító hatása

A modern technológia vívmányai sok alkalommal szültek már újabb és újabb összeesküvés-elméleteket, elég arra gondolni, hogy a mikrohullámú sütő vagy a mobiltelefon egyesek szerint agydaganatot okoz. Napjainkban a tech-konteósok kollektív ellensége az 5G, olyannyira, hogy egyes elméletek értelmében a pandémia kitörésében is szerepe volt, amit azzal magyaráznak, hogy a koronavírus kirobbanásának helye, Vuhan az 5G egyik korai adaptere volt. A teória olyan széles körben elterjedt, hogy Nagy-Britanniában több mobiltornyot is felgyújtottak vagy megrongáltak az összeesküvés-hívők.

via GIPHY

Donald Trump, a mindannyiunkat megmentő Messiás a QAnon értelmezésében

A szélsőjobboldali amerikai mozgalom, a QAnon hívei szerint Donald Trump hozza majd a megváltást az emberiség számára, ugyanis

az ő vezetésével válik legyőzhetővé az a titkos, sátánista pedofil-mozgalom, melynek például Soros György és számos világsztár is a tagja.

A legyőzni kívánt titkos elit tagjai ráadásul a kannibalizmus hívei is, ugyanis kisgyerekek vérét, vagy más verziók szerint az agyalapi mirigyük kivonatát, adrenokrómot isznak, hogy ebből merítsenek erőt, így őrizzék meg fiatalságukat. Mindezt a tudást természetesen biztos forrásból vélik tudni a QAnon-hívők, magától Q-tól, aki anonim bejegyzéseiben évek óta azt állítja magáról, hogy a Trump-adminisztráció egy magas beosztású tagja, így első kézből értesül a hiteles információkról. A szélsőséges mozgalom olyannyira népszerűvé vált, hogy két nyíltan QAnon-hívő republikánus politikus is mandátumot szerzett a kongresszusban, a hívők pedig januárban betörtek a Capitoliumba, hogy demonstrálják, nem hagyják, hogy szellemi vezetőjüket, Trumpot az elcsalt választások piti eszközével távolítsák el a posztjáról. A prófécia szerint Joe Biden beiktatásának napján, január 20-án jött volna el a nap, amikor Donald Trump végleg leszámol a sátáni hálózattal, ez azonban elmaradt.

via GIPHY

Ezeket a teóriákat olvasva, felkeltette az érdeklődésem, hogy egy elmélet hogyan válik tömegeket megszólító mozgalommá, és felmerült bennem a kérdés, hogy ha vajon én találnék ki bármilyen blőd teóriát, el tudnám-e érni, hogy nagy létszámú csoportok osztozzanak a véleményemen, tekintsenek esetleg szellemi vezetőjüknek. Ehhez dr. Krekó Péter szociálpszichológus segítségét kértem, aki az ELTE PPK egyetemi docense, és a Tömegparanoia – Az összeesküvés-elméletek és álhírek szociálpszichológiája, valamint a Tömegparanoia 2.0 – Összeesküvés-elméletek, álhírek és dezinformáció kötetek szerzője.

Krajnyik Cintia / WMN: Hogyan válik egy összeesküvés-elmélet virálissá? Ezt az influenszereknél sem értem teljesen – és látok némi analógiát a konteóhívőkkel –, hogy amikor még valaki teljesen ismeretlenül kezd el véleményt formálni, az kit és miért érdekel, majd hogyan válik népszerűvé, akit tömegek követnek?

Krekó Péter: Az Oxford Egyetem Reuters Institute kutatása szerint, ahol brit dezinformációkat vizsgáltak a koronavírussal kapcsolatban, és ezek egyötöde celebritásoktól, politikai szereplőktől, olyan emberektől származott, akik befolyással bírnak a nyilvánosságra, a közösségimédia-aktivitásoknak ugyanakkor hetven százaléka volt ezekhez a személyekhez köthető. Úgy is mondhatnánk, hogy a dezinformációk nagy része „felülről” jött, noha az összeesküvés-elméletekkel és álhírekkel kapcsolatban az a romantikus elképzelés él, hogy „lentről jönnek”, és segítségükkel a hétköznapi emberek kezdik ki, és leleplezik le a hatalmasok világát. Így nyilvánulnak meg az elitellenes elképzelések, kicsit ilyen népmesei motívumokkal. Valójában az a helyzet, hogy az összeesküvés-elméletek nagy része viszont éppen az elit köreiből kerül ki, azok legalábbis mindenképpen, amelyek nagy hatást tudnak kiváltani. Ez sok veszélyt hordoz magában, ugyanis, akinek megvan a kellő pozíciója, nagy tömegeket képes elérni, kis túlzással, bármilyen hülyeséget mondhat, az széles körben el tud terjedni. A Cornell Egyetemnek volt erről felmérése például, hogy Trumpnak milyen nagy szerepe volt a különböző összeesküvés-elméletek terjedésében. Ezeket nem ő találta ki, de az ő óriási médianyilvánossága tette lehetővé, hogy annyi emberhez eljuthassanak ezek a teóriák. Arra is van persze példa, hogy valaki komoly ismertség hiányában is jól rátapint bizonyos elfogultságokra, sztereotípiákra, amelyek erősek egy adott csoportban vagy területen, ezek szintén utat törnek maguknak.

Az az igazság, hogy a legtöbb összeesküvés-elmélet és álhír nem annyira összetett vagy bonyolult.

Ha valakivel vagy valamivel szemben erős gyűlöletet képes kelteni egy teória, az ilyen szempontból már elég hatékony.

K. C./WMN: A könyvében ön ez alapján is különbözteti meg a fake news három típusát: vágyálom, ékverő vagy mumus típusú, annak függvényében, hogy reményt, gyűlöletet vagy félelmet kelt az adott álhír vagy összeesküvés-elmélet.

K. P.: Így van, a koronavírushoz köthető teóriák és álhírek is részben ezért kelnek szárnyra, mert az érzelmeinkre hatnak. Ahogy mondtam, egy összeesküvés-elmélet gyártásához nem kell zseninek lenni. Amerikában több kísérlet is volt erre vonatkozóan. Egy alkalommal például létrehoztak egy csupa álhírekből álló oldalt kifejezetten azzal a céllal, hogy bemutassák, mennyire könnyű megtéveszteni az olvasókat. A leleplezéskor már több millióan olvasták és osztották a cikkeiket.

K. C./WMN: Ma már egyébként is nehéz eldönteni, hogy egyáltalán mi vicc, és mi a mások által valóságosnak ítélt összeesküvés-elmélet. Sokan a Hírcsárda cikkeit is komolyan veszik, de például a Balaton Tagadók Klubja Facebook-oldalnál is néha nehéz megállapítani, hogy ki van karakterben, és ki veszi magát és a témát teljesen komolyan. Kétélű fegyver, ha egy teóriát a nevetségessé tétel eszközével akarunk cáfolni, nem?

K. P.: Az összeesküvés-elméletekkel szemben két módszerrel vértezhetjük fel magunkat, egy kísérletünk szerint. Vagy megpróbálunk észérvekkel rácáfolni a teóriákra, vagy nevetségessé tesszük az adott elméletet. De itt fennáll a veszély – ahogy te is mondod –, hogy ez nem mindenki számára lesz egyértelmű. Nem mindenki érti a viccet, néha még az újságírók közül sem. Utóbbinál az is nagyon fontos, hogy

soha ne az adott személyt vagy csoportot, pusztán a narratívát próbáljuk meg hiteltelenné tenni.

K. C./WMN: De hogyan lehet egy összeesküvés-hívő embert észérvekkel meggyőzni, ha egyszer ő maga is úgy gondolja, hogy észérvekkel támasztja alá a saját teóriáját, és egy magasabb fokú tudás birtokában van, ami számára teljesen mértékben racionalizált?

K. P.: Ebben rejlik a feladat valódi nehézsége. Az összeesküvés-hívők is számokra, általuk elismert szaktekintélyekre hivatkoznak, logikusnak tűnő érveket sorakoztatnak fel, látszólag ugyanazokkal a formai eszközökkel élnek, mint azok, akik az ellenérveket hangoztatják. Ilyenkor több körültekintésre van szükség. Például, ha valahol egy tanulmányra hivatkoznak, de az nem egy komoly szakfolyóiratban jelent meg, hanem valami nagyon marginális felületen, az gyanúra adhat okot. De vannak jellegzetes érvelési eszközök, amelyek jól felismerhetők. Ilyen, amikor valaki azt bizonygatja, hogy a tudósok nagy része hülye, akik meg vannak vezetve vagy véve, ugyanakkor van néhány tisztánlátó, akik az igazi tudást birtokolják. A konteóhívők előszeretettel gyártanak ellenségképet.

K. C./WMN: Mit gondol arról, amikor éppen az a taktika, hogy egy téma kapcsán a legnevetségesebb elméleteket kezdik el terjeszteni, elérve, hogy a valódi kérdések és kritikák is leértékelődjenek ezáltal? Konkrét példa lehet, hogy a koronavírus elleni vakcinák esetében valaki szánt szándékkal kezdi el terjeszteni a mikrochipes teóriát, hiteltelenné téve minden további kérdésfelvetést, például, hogy milyen egyéb élettani hatásai lehetnek az oltásnak a szervezetre.

K. P.: Hatékonyság szempontjából ez biztosan működik, hiszen stigmatizál bizonyos típusú tudásformákat. Abban teljesen igaza van, hogy ez legitim kérdésfelvetéseket gátol, vagy legalábbis alaposan megnehezíti. Az „összeesküvés-elmélet” kifejezés már eleve pejoratív, magában hordozza, hogy élből száműzzük a megvitatásra alkalmasnak ítélt kérdéseket, hiszen hülyeség az egész. Ezért tartom fontosnak kiemelni – és ez nem csupán terminológiai bűvészkedés, – hogy

nem minden összeesküvés-elmélet badarság,

vannak, amelyek tényleg igaznak bizonyulnak, és nem mindig tudjuk még az adott pillanatban, hogy később valami bizonyosságot nyer. A világ tele van tényleges összeesküvésekkel. Nyilvánvalóan abszurd az az elmélet például, hogy a profitéhes gyógyszergyárak engedték útjára a koronavírust. Az amerikai gyógyszergyártó cégeknek ugyanakkor igenis komoly anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy az emberek rászokjanak fájdalomcsillapítókra. Egyrészt fizet érte a fogyasztó, másrészt jelentős profitra tesznek szert a társadalombiztosítási kasszából is. Az opioidkrízis részben ezen alapszik az Egyesült Államokban. Egy súlyosan alul- vagy rosszul szabályozott piaci környezet a piaci szereplőkből is a legrosszabbat hozhatja ki. Nem szabad minden összeesküvés-elméletet lesöpörni az asztalról csak azért, mert összeesküvéses narratívát tartalmaz, az egyértelmű hülyeségeket viszont nem kell komolyan venni. A különböző világösszeesküvés-elméletek azért sem komolyan vehetők, mert ezekbe nagyon sok embert kéne beavatni. Minél többen tudnak valamiről, az annál könnyebben lelepleződik. Az újságíróknak, elemzőknek, civil szereplőknek, a hatalmat és a vállalatokat felügyelő állami szereplőknek pedig az is lenne a dolga, hogy a tényleges összeesküvéseket leleplezzék.

Krajnyik Cintia

 

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Nomadsoul1