Sárkány ellen sárkányfű?

Biztosan nem vagyok egyedül, amikor elismerem, hogy az étkezési szokásaim – finoman szólva – meg sem közelítik az egészségtudatosságot. Talán ennek köszönhető, hogy mostanában kialakult nálam a magnéziumhiány, aminek pedig egyik velejárója nem más, mint rémálmaim szörnyetege – a lábikragörcs. Egy ilyen szörnyeteg legyőzéséhez több kell, mint a Süsü meséjéből ismert sárkányfű, bár a logika hasonló: magnéziumhiány ellen magnézium.

„A magnéziumot nagyon szeretjük!”

Amikor az első gyerekemet vártam (majdnem tizennyolc évvel ezelőtt, úristen, ez most szíven ütött, de mindegy), megkérdezte tőlem a szülészorvosom, hogy szedek-e valamilyen gyógyszert. Csak vitaminokat és ásványi anyagokat szedtem. Magnéziumból pedig különösen sokat, mert a várandósságom alatt megszaporodtak az éjszakai vádligörcseim. A doktornő, aki mindhárom gyerekem születését végigkísérte, elmosolyodott, és azt mondta: „A magnéziumot nagyon szeretjük!”

Pár éve megint kiújultak az éjszakai attakok, hiába szedtem a rengeteg magnéziumot. Aztán, amikor a doktornővel később újra összefutottunk, azt is elárulta, hogy melyik az a magnéziumtartalmú gyógyszer, amiből elég naponta mindössze egyet bevennem ahhoz, hogy ne legyenek újra görcseim.

Megfogadtam a tanácsát, azóta is hűségesen kitartok mellette, és tényleg nem kellett csalódnom.

A rendszerességen van a hangsúly

A gyerekágy és a szoptatás alatt szépen betartottam az előírásokat. Amíg ezt rendszeresen megtettem, tényleg nem volt semmi baj. Azt is megtudtam a fantasztikus nőgyógyászomtól, hogy a magnéziumhiány egyik tünete lehet a csökkent stressztűrő képesség is.

A három gyerek: a nagy, a kicsi és a pici, na meg a töméntelen munka mellett ez igazán nem volt elhanyagolható információ. Mégis előfordult, hogy amikor elfogyott a havi magnéziumadagom, elfeledkeztem a beszerzéséről, és legközelebb csak akkor kaptam észbe, amikor figyelmeztetett a szervezetem… természetesen egy újabb izomgörccsel.

Ezt mindig megelőzte egy feszültebb időszak, amikor az éjszakáim sem teltek túl jól, minden apróságot leküzdhetetlen akadálynak éltem meg, nehezebben koncentráltam, és az összevissza alkalmazott diétáim sem tettek jót a fizikai állapotomnak, ahogy a lelkemnek sem.

A fájdalmas éjszakai ordítás után persze gyorsan igyekeztem bepótolni az elmaradt magnéziumot, és szentül megfogadtam, hogy nem hanyagolom el többé…

Magnézium kisokos

Miben segítheti a magnézium a szervezetet?

Több mint 300 enzim működésében vesz részt.
Az anyagcsere nélkülözhetetlen eleme.
A csontok és fogak fontos alkotóeleme.
Szabályozza a sejtmembránok „áteresztő-képességét”, ennek következményeképp az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó-képessége javul, csökken a ritmuszavarok kialakulásának kockázata.
Védi a sejteket a túlzott mennyiségű kalcium-felvételtől.
Közvetve fokozza az antioxidáns védekező rendszer aktivitását.

Szabályozó szerepet tölt be számos biokémiai folyamatban.
Csökkenti elsősorban a terhesség során fellépő görcsös állapotok kialakulásának valószínűségét.
A trombózis kialakulását is csökkenti.

Kijózanító klimax

Sajnos be kell vallanom, hogy a magamnak tett ígéreteimmel állok a legrosszabbul, és önáltatásban is mindig verhetetlen voltam. Ötvenharmadik évemet taposom, elég nehezen mozdulok már ki a rutinokból.

A klimax viszont megtanított pár olyan dologra, amikkel hiába voltam tisztában korábban, mégsem tettem meg a minimális óvintézkedéseket a magam védelmében.

Egyre rosszabbak voltak az éjszakáim, az alvászavarok és a visszatérő lábgörcsök kikészítettek, nappal pedig alig tudtam koncentrálni.

A pandémia természetesen az én életemet sem tette könnyebbé

Attól tartok, ezzel nem vagyok egyedül ezen a világon, sőt! Ha valamikor, hát most aztán tényleg annyi bizonytalanság lépett be a világba, amennyit korábban elképzelni sem tudtam.

Talán soha nem volt még ekkora szükségünk arra, hogy megőrizhessük a mindennapokban a nyugalmamat, hiszen minden körülmény ez ellen játszik.

Azt már korábban is tapasztaltam, hogy ha rendszeresen szedem a magnéziumot, jobban bírom a stresszes helyzeteket, úgyhogy tényleg komolyan elbeszélgettem magammal, nem söpörhettem szőnyeg alá a problémákat, hiszen a mindennapjaimat is megkeserítették.

Arra gondoltam, hogy oké, egy vádligörcsöt azért csak-csak túl lehet élni, de a magnéziumhiány ennél veszélyesebb is tud lenni, növeli a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát. Itt van ez a három kamasz mellettem, egyszerűen nem engedhetem meg magamnak a lazítást.

Amióta tényleg betartom a magamnak tett ígéretet, azóta elkerülnek a görcsök, az éjszakáim is könnyebben telnek, nyugodtabb vagyok, és a nyugalomnál most talán tényleg nincs is fontosabb dolog a világon…

 Both Gabi

 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images