1. „Forró fürdő, körömlakkozás, egy jó könyv volt-e már?”

– ezt kérdezte annak idején a nagymamámtól az egyik családi barátjuk, amikor huszonéves fiatal asszonyként olykor nekikeseredett az élet nehézségei miatt, amit két kicsi gyerek és egy folyamatosan (házon kívül) dolgozó, elfoglalt férj jelentett. Tudom, baromi nehéz, főleg a mostani helyzetben, amikor mindannyiunkat bedarál a digitális oktatás, a megnövekedett munkamennyiség (amiért még hálásnak is kell lennünk, mert legalább van munkánk ellentétben sok mindenkivel), a háztartás, a betegekért, egészségügyi dolgozókért, sőt a jövőnkért való aggodalom. De éppen ezért muszáj néha kiszakítani magunkat a taposómalomból, és legalább napi fél órát csak magunkkal foglalkozni oly módon, ami boldoggá tesz. Ez lehet egy csésze zöld tea vagy egy pohár bor békés és zavartalan elfogyasztása, egy forró fürdő, zenehallgatás, egy jó könyv, arcpakolás, pletykálás a barátnőkkel, festés… bármi.

Töltsd meg annyi boldog pillanattal a mindennapjaidat, amennyivel csak tudod!

A végén úgyis ezek adódnak össze. Ha majd visszatekintesz az életedre, nem annak lesz jelentősége, hogy te voltál az a beosztott, aki mindig időre leadott mindent, és a szülői értekezletekre is elsőnek ért oda. Szeresd magad, sőt szeretgesd meg magad minden egyes nap, legyél önmagad legjobb társa, barátja.

2. Olykor az a bölcs döntés, ha nemet mondasz

A fentiekkel szorosan összefügg: jelöld ki a határaidat. Az embert nap mint nap rengeteg kérés és elvárás éri, a főnökétől, a házastársától, a gyerekétől, a barátjától, barátnőjétől, de még a szomszéd is átcsönget egy aprónak tűnő szívesség ürügyén. Tudom, nagyon nehéz ezekre nemet mondani, és talán egyszerűbbnek is tűnik rábólintani a dologra, végtére is neked nem áll szinte semmiből, a másiknak szüksége van rád, inkább megcsinálod, csak ne orroljanak meg rád, ne legyenek rólad rossz véleménnyel… Ugye, ismerősek ezek a gondolatok? Ha azonban a pluszfeladatok, a másokon való folyamatos segítség már terhet jelent számodra, és ezzel is növeled a válladat nyomó stresszt, akkor azzal senkinek nem segítesz, sőt magaddal szúrsz ki. Elsőre valóban nehéz nemet mondani, még a harmadik alkalom is döcögősen fog menni, de hidd el, kis gyakorlással ebbe is bele lehet jönni. Nem azt mondom, hogy innentől száműzd az altruizmust az életedből! De fontos, hogy mérlegeljél, és kialakítsd a fontossági sorrendet.

A magad listáján pedig te legyél az első – főleg mert senki másén nem fogsz ilyen előkelő helyet betölteni.

3. A stressz Occam borotvája

Occam borotvája (stílusosan leegyszerűsítve) az a filozófiai elv, miszerint általában a legegyszerűbb megoldás a válasz a kérdésre. És igen, ez néha azt jelenti, hogy azért szorongsz, bírod rosszul a nyomást és görcsölsz a szó fizikai értelmében (lásd lábgörcsök), mert magnéziumhiányos a szervezeted – azaz hypomagnesaemiában szenvedsz. A magnézium energiatermelő folyamataink nélkülözhetetlen ásványi anyaga, érdemes tehát odafigyelni arra, hogy garantáltan bejusson a megfelelő mennyiség a szervezetedbe. 

Pótolhatod tablettával (ennek az az előnye, hogy garantáltan a megfelelő mennyiséget viszed be) vagy természetes úton: a spenót, sóska, kelkáposzta, az olajos magvak, a kakaó, a teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, a lazac, tonhal, makréla is sok magnéziumot tartalmaz. Edd magad a segítségükkel stresszmentesre!

Eustressz és distressz
Nem minden stressz rossz egyébként. Megkülönböztetünk jó és rossz stresszt, azaz eu- és distresszt.
Az előbbi motiváló hatású, rövid távú, energiát szabadít fel, erősíti a testet, lelket. Ilyen például, ha rövid határidővel kell elvégezned egy feladatot. Közben érzed, ahogy megemelkedik a vérnyomásod, más energiaszinten pörögsz, szinte lázban égsz, és amikor végül leteszed a produktumot az asztalra, büszkeség és elégedettség tölt el, amiért megcsináltad. Az ilyen élmények, próbatételek építenek.
Az utóbbira viszont a hosszútávúság, a kilátástalanság, a megoldás gyakori hiánya jellemző, mint amilyen helyzet egy szeretted halála, a munkanélküliség vagy a folyamatos anyagi gondok. Az ezeken való kattogás megbetegít, mentális problémákat okoz, és csökkenti a teljesítményt is.
Ha tovább olvasnál a témában, ajánlom Doffek Gábor írását.

4. Mozogj, akár csak egy icike-picikét is – állítja Schwarzi is

Mostanra azt hiszem, mindenki kívülről fújja a rendszeres testmozgás jótékony hatásait, úgyhogy csak röviden, ami nagyon idevág: a sportolás csökkenti a szervezet kortizolszintjét (azaz kevesebb stresszhormon lesz benned), ellenben növeli az endorfin (örömhormon) mennyiségét; elősegíti a minőségi alvást, de még magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá is tesz.

A mostani időszak nehézségei és kilátástalanságai miatt sokan érezhetik úgy, hogy legszívesebben bekucorodnának a kanapé sarkába, és ki sem dugnák az orrukat, amíg el nem múlik a fejünk fölül ez a rémálom. Az általános nyomottabb közhangulatot még kedvtelenség, enyhe depresszió is súlyosbítja, ami viszont újabb kerékkötője lehet a sportra való motivációnak. Éppen ezért hoztam el nektek az igazi nagyágyú, Arnold Schwarzenegger üzenetét, amit egy Reddit-felhasználónak írt, aki azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy hónapok óta depressziós, nem mozog semmit, úgyhogy verbálisan jól rúgja őt seggbe, hátha akkor el tudja vonszolni magát az edzőterembe. Arnie pedig a következőt válaszolta (amivel örökre belopta magát a szívembe): „Nem leszek veled kemény. Kérlek, te se légy magaddal. Időnként mindannyian szembesülünk nehéz feladatokkal, kudarcokkal.

Néha az élet maga az edzés. A megoldás ott kezdődik, hogy felkelsz. Mozogj egy picit. Kússz ki az ágyból, és csinálj pár fekvőtámaszt vagy menj sétálni. Csak csinálj valamit. Egyszerre egy lépést.

Remélem hamarosan jobban leszel, és eljutsz az edzőterembe is. De ne bántsd magad, mert annak semmi értelme. És ne félj segítséget kérni.”

Hát nem egy tünemény? Szóval Arnie-val karöltve üzenem: ha szorongsz, stresszelsz, eleged van, menj sétálni! Kora reggel, így tavasszal, igazi ajándék a természet, szívd tele a tüdődet friss levegővel!

5. Menj offline

Az elmúlt egy évben extrém mennyiségű időt töltöttünk a képernyő előtt – egy angliai felmérés szerint átlagosan 7,2 órát naponta, ami bizonyítottan aláássa a mentális egészségünket. Nem is csoda, hiszen ez a mennyiség bőven meghaladja azt a maximum kétórás időintervallumot, amit az Amerikai Gyermek- és serdülőkori Pszichiátriai Akadémia (American Academy of Child and Adolescent Psychiatry; AACAP) ideálisnak tart. Hol a híreket böngésszük, hogy tudjuk, mire számíthatunk (semmi jóra), hol végeérhetetlen online meetingeken, előadásokon, megbeszéléseken vagy tanórákon veszünk részt. Így azonban még a „kötelező jellegű” társas érintkezéseinkből is inkább a negatívumok jutnak el hozzánk, a pozitív aspektusai (csevegés semmiségekről, egy kávé közös megivása, ölelés) mind elmaradnak.

Ha nem akarsz becsavarodni, egyszerűen muszáj rendszeres képernyődetoxot tartani, minden egyes nap, többször is. Az ember a karanténban könnyen beleesik abba a hibába (főleg, ha szereti a munkáját), hogy kora reggeltől késő estig ott ül a gép előtt, és közben észre sem veszi, hogy elszaladt az idő. Éppen ezért hozzál pár szigorú szabályt: reggel, a kávé közben inkább meditálj, nézelődj, gondold át a napodat. Este lefekvés előtt egy órával már semmiképp ne netezzél (híreket pedig pláne ne olvass, hacsak nem akarsz rémeket álmodni), és napközbenre is iktass be néhány félórás szünetet, amikor még a telefonodat sem nézed, hanem sétálsz egyet a levegőn, főzöl magadnak valami finomat, vagy csak bámulsz ki a fejedből (ami szintén nagyon hasznos, de az már egy másik cikk témája lenne).

6. Ünnepeld meg a szerdát, mint egy svéd!

Te is nyugodtan vedd át az északi népek stresszmentesítő módszerét, a lillördag nevezetű gyakorlatot, amely a szerdát nevezte ki kisszombatnak. Ilyenkor (amikor épp engedik a lehetőségek) összegyűlnek a kisebb baráti társaságok valamelyikük otthonában, főznek, dumálnak, kinyitnak egy üveg bort. A szokás abból az időből ered, amikor az előkelő házak személyzetének szombaton is dolgoznia kellett, cserébe kaptak egy hétköznapi szabadnapot. A Covid idején sok mindenkinél elmosódik a határ a munka és a magánélet között, ami viszont csak tovább növeli a bennünk lapuló szorongást és stresszt.

A határok elmosódása a 2020-as nemiegyenlőség-felmérés szerint még inkább sújtja a nőket, akik a munkán kívüli idejüket kevésbé tudják kikapcsolódásra használni, mint a férfiak, hiszen a munkán túl még a háztartás feladatai is javarészt rájuk hárulnak.

Ezen segíthet egy hétközepi este, amikor kicsit kiereszthetsz, ventilálhatsz, lelazulhatsz.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Morsa Images

A cikket a Béres Magnézium támogatta.