Miért olyan nehéz napi negyedórát magunkra szánni?

Szép kis páros vagyunk a férjemmel, felváltva jajgatunk. Hol ez fáj, hol az. Mintha minden reggel csak egyre nehezebb lenne. Aztán jól rácsodálkozunk, hogy ha összeszedjük magunkat, és mozgunk, tornázunk, jógázunk, akkor másnap reggel könnyebb kikelni az ágyból. Nemcsak rugalmasabbak vagyunk, hanem az erőnlétünk is jobb; képesek vagyunk lépést tartani az egyre aktívabb gyerekeinkkel.

Már napi negyedóra is számít. Amit persze könnyű elhatározni, de jóval nehezebb betartani. Mert a mindennapok hajtásában az ember, ha választhat, hogy negyedórát mozog, vagy csak passzívan pihen, és néz ki a fejéből, akkor bizony az utóbbi felé található a kisebb ellenállás. Legalábbis esetemben sokáig így volt. 

Az utóbbi időszakban azonban változott valami… vagyis valaki (én). Harmincöt éves vagyok, és már nagyon unom a saját jajgatásomat, úgyhogy arra jutottam: a testem megérdemli, hogy ne amortizáljam le idő előtt.

Így hát elkezdtem jobban hasznosítani a „talált negyedórákat”, és újra rendszeresen mozogni. Az már megy, hogy mindennap elvégzek pár gyakorlatot, de nem sok értelmét látom annak, hogy a nap végén habiszti módon nyújtogatok, mert a rendes, ászanákra nem maradt már energiám. Úgyhogy elhatároztam, inkább reggelente kelek kicsit hamarabb. Nemcsak a mozgás miatt, hanem azért is, hogy picit egyedül lehessek a gondolataimmal, mielőtt elkezdődik az egész napos hajsza. Azon vagyok, hogy ezt sikerüljön hosszú távon beépíteni a mindennapjaimba.  

 

Az „itt fáj, ott fáj, amott fáj” problémakörön már néhány reggeli jógagyakorlás is elkezdett javítani. A következő feladatom az, hogy a több mozgás-gyorsabb anyagcsere-több verejtékezés során felmerülő ásványianyag-veszteségemet sikerüljön ellensúlyozni, ellenkező esetben ott vagyok, ahol a part szakad.

Egyik tudatosság hozza a másikat

Amiben gyengén muzsikálok, az a tudatos táplálkozás, no meg az étrend-kiegészítők, tehát erre is sokkal jobban oda kell figyelnem. Az izomzatom működésének támogatásához, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez elsősorban a magnézium-bevitelre fókuszálok. Eddig az idegrendszer sejtjeire gyakorolt hatásába merültem el jobban, de nemrég megtudtam, hogy 

a csontok és fogak felépítésében is kulcsszerepet játszik, jótékony hatása van az izomzatra is. 

Tovább kutattam a témában, ha már idáig elfutottam, miért is ne futnék tovább, hogy egy kis idepasszoló Forrest Gump referenciát is ide dobjak. (Igaz, a futás igen messze áll tőlem, de nem tartom teljesen kizártnak, hogy egyszer abba is belevágjak majd.)

Honnan tudhatjuk, hogy fokozottabb magnézium-bevitelre van szükségünk?

Érdekelni kezdett, hogy ha valami ilyen fontos szerepet tölt be a testünk működésében, mint a magnézium, akkor mégis mi növeli meg a szükségletünket, azon kívül persze, hogy nem ügyelünk a megfelelő mennyiségű és minőségű bevitelre.

Például rezeghet a léc a magnéziumszintünk esetében a terhességtől, szoptatástól, az agyonhajszolt életviteltől és a komolyabb sporttevékenységtől is. Az aktív életmód és a sportolás során gyorsabban kiürülnek az elektrolitok, köztük a magnézium is, mert a verejtékezéssel jelentős mennyiségű ásványianyag távozik a szervezetből. Egyebek között magnéziumot is veszítünk, ezért nő a szervezet magnéziumigénye a sportolóknál. Ezt pedig kompenzálnunk kell. 

Nyilván napi tizenöt perc jógázástól még nem leszek sportoló, de a gyerekek naponta több órát rohangálnak az oviban, suliban és délután még akár két-három órát ráhúznak a játszón meg a focipályán, amit én már komoly sportteljesítménynek tudok be, legalábbis a saját szintemen.

A legjobb természetesen a minden szempontból megfelelő táplálkozás. De – lássuk be – a ma embere ezzel gyakran hadilábon áll, még a tudatosabbak is. Engem mindig érdekelni szokott amúgy, amikor eszem, hogy vajon minek milyen hatása van a szervezetemre. Imádom a gyógyteákban is ezt a boszorkánykonyha-hangulatot, és egy ideje az ételekben is keresem ezeket a tulajdonságokat.

Tudtad, mennyi mindenben van magnézium?!

Ha a táplálkozással szeretnéd kezdeni, akkor a spenót, mángold és az olyan olajos magvak, mint például a dió, mandula, kesudió és fenyőmag kiváló magnéziumforrások, úgyhogy érdemes ezekkel is zsonglőrködni, ha szeretnénk a lehető legtermészetesebben építeni a magnéziumraktárunkat.

Nálunk otthon a sóska főzelék formájában főtt krumplival és tükörtojással a gyerekek körében is nagyon népszerű, de a kertből, nyersen lelegelve is. És spenótot is boldogan esznek, mert ilyen fura bogarak. A kedvencük a spenótos tészta, de a jó fokhagymás-spenótos pizza, vagy a fagyasztott banános, frissen facsart narancsleves és friss spenótleveles smoothie is igen népszerűek nálunk. Olajos magvat gyakorlatilag bármilyen fogáshoz tudunk szórni, a napraforgómagot azért imádom, mert olcsó, egyszerű és nagyszerű, a fenyőmag költséghatékony alternatívája. 

 

A teljes kiőrlésű gabonák is jó magnéziumforrásnak számítanak, úgyhogy egy spenótos-fokhagymás-fenyőmagvas házi pestóval megkent otthon sült kenyérrel se járunk rosszul.

A hüvelyesekre is számíthatunk ezen a téren, ahogy a banánra, avokádóra, különböző halfélékre, sőt, az étcsokoládéra is.

Például egy banán, egy avokádó, egy maréknyi bébispenót, egy kocka olvasztott étcsoki, egy fél narancs leve és egy pohár növényi tej (például mandula) összeturmixolva igazi magnéziumbomba.

Tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki engedheti meg magának az avokádót, a diót meg a bébispenótot. Ráadásul a messzi földről érkező vagy épp a helyben, de „kifáradt” termőföldben nőtt zöldségek, gyümölcsök nem is feltétlenül rendelkeznek elegendő ásványi anyaggal. Így aktív életmód mellett a magnézium bevitelét más módon, ha táplálékkiegészítővel is meg lehet támogatni.

Az biztos, hogy mozogni kell

És nemcsak a könnyebb reggeli felkelés meg a gyerekek miatt, hanem a saját mentális egészségünk karbantartása érdekében is. Hiszen azt igazán nem mondhatjuk, hogy nyugodtak a hétköznapok manapság. 

Az utóbbi időben jóval nyomasztóbb, torokszorítóbb a légkör, a mindennapok hajtása mellett extra bizonytalanság és aggodalom nehezíti az életünket.

Az aktív sportolás és egészséges táplálkozás háttérbe szorulása a magnézium-háztartásunkat sem befolyásolja pozitív irányba. Márpedig sokan gyaníthatóan a kondibérleten és a friss élelmiszereken spórolnak majd… Én is otthon jógázom, amihez az is hozzájárul, hogy ezt tudom hatékonyan beilleszteni a hektikus időbeosztású, kétgyerekes, két dolgozó szülős életformámba. Ahhoz, hogy ezekben a nehéz időkben helytállhassak, magamra is ügyelnem kell. Ebből nem engedek.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Westend61

Szabó Anna Eszter