wmn - otp hitelkártya

Mi sem egyszerűbb: hozzák a számlát, a terminált, elővesszük a bankkártyát, és pillanatok alatt rendezzük a cechet. Nincs pénztárcában kotorászás, aprószámolgatás, feszengés. Persze, ez csak akkor igaz, ha egyértelműek a játékszabályok. De sokszor nem azok. És kellemetlen helyzet, félreértés, csalódottság születhet belőlük.

Például tegyük fel, egy férfi és egy nő megy el vacsorázni. Ismerkednek, tehát még nem egy párról beszélünk. Van, aki elvárja, hogy ilyen szituációban a férfi fizesse a számlát, és lehetőleg a pultnál, ne a nő orra előtt. Mások úgy gondolják, mutatkozzon meg az egyenjogúság ezen a téren is, mind a ketten dolgoznak, keresnek, ne legyen tehát a férfi kötelessége a számla rendezése.

Vagyis valószínűleg nem egyértelmű, különösen a férfi számára, mikor cselekszik helyesen, hogyan kelt jó benyomást: ha automatikusan „gavallérkodik”, vagy ha felveti a bontott számla lehetőségét (esetleg elfogadja, hogy a nő fizet).

Azt, hogy nem kreált problémáról beszélünk, igazolja Kibédi Varga Katalin etikett- és protokollszakértő tapasztalata, ugyanis többször mesélték neki férfi ügyfelei, hogy női vacsorapartnereik kerek perec elutasították a meghívást, hivatkozva arra, hogy ki tudják fizetni a saját részüket.

Kibédi Varga Katalin

Változnak az idők

Emlékszem, gyerekkoromban azt olvastam egy illemtankönyvben, hogy ha egy házaspár étterembe megy, mindenképpen a férfinak kell rendeznie a számlát. Ha a feleségnél van a pénztárcája (ma már ez sem túl életszerű, mindegy), akkor diszkréten nyújtsa át a férjnek az asztal alatt. Ma talán már mosolygunk ezen a tanácson, és általában a felszolgálók sem teszik automatikusan a férfiak elé a számlát, hanem megkérdezik: „Kinek adhatom?”

Van a „ki fizessen?”-re mostanában bármilyen egységes szabály? – kérdezem szakértőnket

„Én is tapasztalok némi zavart ezen a téren – válaszolja, majd hozzáteszi: – Ami általánosságban kijelenthető, az az, hogy mindig a meghívó félnek illik fizetnie.” Ahogy igaz ez az üzleti életben, úgy a magánéletben is jó támpont. Persze, ha egy nő kezdeményezi a randevút, attól még a férfi felajánlhatja, hogy ő rendezi az anyagiakat, de el is fogadhatja a meghívást, vagy az osztott számlát, nem vét az illem ellen, ha így tesz.

Ami a fizetés módját illeti, szintén felmerülhetnek kérdések.

Sokan nem szeretnek az asztalnál, a partner szeme látta fizetni, és Kibédi Varga Katalin szerint ez nem is túl elegáns, sokkal diszkrétebb a pultnál rendezni a számlát.

A borravalóadás miatt is sokan bizonytalanok

Tapasztalható, hogy mi, magyarok még mindig kötelezőnek gondoljuk a borravalót, és adjuk akkor is, ha nem vagyunk maximálisan elégedettek a szolgáltatással. Míg mi akkor számoljuk ki fillérre pontosan az adott összeget, ha valami nagyon nem tetszett, tőlünk nyugatabbra inkább csak akkor adnak borravalót a vendégek, ha a személyzet különösen odatette magát.

„Mindenképpen érdemes rákérdezni először is, már amennyiben nem szerepel az információ az étlapon vagy a blokkon, hogy tartalmazza-e a számla a szervizdíjat – mondja Kibédi Varga Katalin. – Mert ha igen, akkor nem szükséges borravalót adni, és semmiképpen sem kell kínosan éreznünk magunkat, ha nem hagyunk ott extra forintokat.

Ha nincs szervizdíj, akkor jöhet a borravaló, amennyiben minden rendben volt.”

Sokszor viszont, ha kártyával fizetünk, nem egyértelmű, hogy külön hagyjunk-e ott egy kisebb összeget készpénzben borravalónak (a borravalós csupor elegánsabb éttermekben nem használatos), vagy jelezzük, hogy „csapják” a végösszeghez, tehát borravalóstul vonják le a kártyánkról a pénzt.

Szakértőnk az utóbbit javasolja. Míg arra a kérdésemre, hogy mi a helyzet akkor, ha egy baráti társaság tagjai külön (bontva) szeretnék rendezni a számlát, azt feleli:

„A gyakorlat azt mutatja, hogy a külön fizetés problémás lehet. Például azért, mert a végén derül ki, hogy egyes tételekről a korábban fizetők megfeledkeztek, így az utoljára távozó mások helyett is rendezni kénytelen a számlát. A személyzet dolgát is nehezítjük ilyen esetekben.

Elegánsabb, praktikusabb és nagyvonalúbb megoldás, ha az elején megállapodnak az együtt vacsorázók, hogy ki fogja az egész társaság fogyasztását egyszerre fizetni, a számlát pedig egymás közt rendezik.”

Kurucz Adrienn

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images