white
mask
tx5
tx61

Letölt, regisztrál, beír, fizet. Helló – itt a világ legegyszerűbb bankkártyája, amihez csak egy telefon kell – legalábbis a reklám szerint. Én a Simple by OTP alkalmazást választottam, amivel eddig is lehetett parkolást fizetni, mozijegyet venni, vagy épp az életmentő vizet az automatából, ha az embernél nem volt apró. Június végétől pedig elvileg teljes értékű virtuális bankkártyaként tud funkcionálni a program. Magyarul: elég csak a telefonod magaddal vinni, és azt használni fizetéskor. Már ha Androidot futtató és NFC-s kapcsolattal* rendelkezik a telefonod, mert anélkül bizony semmit nem érsz. 

Regisztráció, titkos kód

A rendszer egyébként tényleg állati egyszerű, a program letöltése után lehet regisztrálni a kártyát. Itt jön egy csavar: egyelőre csak OTP-kártyatulajdonsoként lehet érintés nélküli fizetésre használni, ha valaki más banknál van, annak marad a parkolás, autópálya matrica vásárlás meg a többi móka – mert ezeket lehet intézni bármilyen bankkártyával. Úgyhogy nem volt mit tenni, kölcsönkértem a gyerek Junior kártyáját, aki örült neki, hogy érkezett egy rakat pénze, és egyáltalán nem vette jó néven, amikor közöltem vele, hogy szoros elszámolás alatt költheti csak, az a pénz az enyém, és az is marad.

A regisztráció díja 100 forint, de ezt visszatéríti a bank, tehát valójában nulla forintba kerül. Aztán be kell állítani egy titkos kódot, amit fizetés előtt kell beütni, és két percen át van lehetőségünk érinteni a telefont, vagy ha egyszerűsítenéd a folyamatot, akkor a képernyőzárat használd, és ugyanúgy két perced lesz fizetni.

Kód, két perc, fizetés

Maga a fizetés 100 százalékos arányban működött, tehát ilyen szempontból tuti siker. Próbáltam élelmiszer- és ruhaüzletben, BKV-automatánál, kisebb és nagyobb boltban egyaránt. 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azt hittem, roppant menő leszek ezzel a fizetési móddal, és a pénztárosok majd érdeklődve nézik, mit is akarok a telefonommal, de nem így lett. Vagy annyira belefásultak már a melóba, hogy akár egy mamutlábszárcsontot is tarthattam volna a terminálhoz, vagy – és ez a valószínűbb – nem én vagyok az egyetlen, aki így fizet, úgyhogy a szemük se rebbent. Egyedül egy ruhaboltban csillant fel a ránézésre 20 éves pénztároslány szeme, hogy a telómmal akarok fizetni, és még érdeklődött is: ezt most hogy? Úgyhogy tartottam neki egy rövid prezentációt, akárcsak egy jó marketinges. 

A fizetés roppant egyszerű, ha van képernyőzár a telefonodon, elég azt feloldani, és már mehet is, nem kell semmilyen programot elindítani. Ha viszont nincs ilyened (mármint képernyőzárad), akkor bele kell menni a Simple alkalmazásba, ott beírni egy kódot, és fizetni. Mindkét esetben két perced van abszolválni a feladatot, utána minden kezdődik elölről. 

Erre figyelj, pro-kontra

Hogy praktikus-e a szolgáltatás? Ameddig nem merül le a telefonod, vagy nem állítod kímélő üzemmódba mindenképp, mert ilyenkor többek közt az NFC-t is lekapcsolja a rendszer.

Én azon nők közé tartozom, akik 0-24-ben cipelik magukat a teljes háztartást, biztos, ami biztos alapon, de ha valaki jól elvan csak a telefonjával, annak jó választás lehet a mobilfizetés. Viszont bevallom, én nem szerettem ezt a kódbeírós, kétperces idősávos dolgot, mert lassította a fizetést, és sosem tudtam kiszámolni, mikor kell előkaparni a táskám aljából ahhoz, hogy beleessek a nyerő két percbe. De erre is van persze egy cseppet sem bonyolult megoldás, mert ha végre ráraknám a képernyőzárat a telómra, megoldódna a dolog, és akkor nem kéne itt emiatt nyavalyogni.

Ami szintén meglepett, hogy bár minden költést vissza lehet nézni, amit a telefonon keresztül bonyolítottam, nekem végtelenítve mutatta meg azt a nagyságrendileg 20 fizetést, így végeláthatatlanul görgettem lefelé. Viszont jár a pluszpont azért, hogy az összes hűségkártyámat be tudom vinni az alkalmazásba, és nem kell szerencsétlenkednem, hogy hova is tettem éppen a ritkán használt, ám annál praktikusabb darabot, bár számomra meglepő módon a Supershop kártya nincs a listán, de ezzel azért meg tudok barátkozni.

Ami fontos: minden tizedik fizetés után kapcsolódnia kell a rendszernek a központhoz, különben nem fogsz tudni fizetni. Ez külföldön lehet necces, úgyhogy érdemes úgy gazdálkodni. Viszont jól jön, ha biztonsági játékos vagy, és két kártyára elosztva tárolod a pénzed a nyaralás alatt. Főleg, ha egyet megfújnak.

És hogy mi a végítélet? Mivel alapvetően szerettem mobillal fizetni, nagyon bízom benne, hogy bővül azon bankok köre, akiknél el lehet majd érni a szolgáltatást... mert csak ezért nem váltanék bankot. 

Zimre Zsuzsa

*NFC: A Near Field Communications egy adatátviteli mód két eszköz között, maximum néhány centis távolságban működőképes. Az okostelefonok nagy része el van látva NFC chip-el, ezt a beállításoknál, a vezeték nélküli és egyéb hálózatoknál lehet bekapcsolni. 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/RyanKing999