Az adott helyzetben a szorongás természetesen érthető és általános jelenség, ám egyáltalán nem muszáj szenvedni tőle. Rengeteg egyszerű, bevált módszer létezik a szorongás oldására vagy csökkentésére. A dohányzás, nassolás, tévézés, de még a családtagokkal való veszekedés is egyfajta szorongásoldó technika lehet, de mielőtt hagynánk magunkat rászokni ezekre, jobb, ha tudatosítjuk magunkban, hogy bár hirtelen valóban levezethetünk általuk némi feszültséget, mennyire károsak hosszú távon. 

Az alábbi módszerekkel azonban senkinek sem ártunk – sem a saját szervezetünknek, sem a környezetünknek –, és bármikor, bárhol, bármiféle eszköz nélkül alkalmazhatjuk őket. Íme, tehát hatékony jótanácsok a szorongás oldására:

1. Vedd észre, hogy a szorongás egy lelkiállapot! 

Ahelyett, hogy újabb cikkeket olvasnál a várható munkanélküliségről, amin úgysem tudsz változtatni, fordítsd befelé most a figyelmed, és tudatosítsd a szorongást mint érzelmet.

A szorongás egy öngeneráló jelenség – ahelyett, hogy fokoznád és belelovalnád magad, megtörheted a folyamatot pusztán azzal, hogy tudatosítod, mi történik, nem küzdesz ellene, és elfogadod, mint természetes mentális történést. Meglátod, pár perc múlva máris jobban érzed magad.

Ezt nevezhetjük egyszerűen érzelmi intelligenciának, hiszen a saját mentális folyamataink megértéséről van szó.

2. Kontemplálj! 

Ülj le egy szép kép, egy növény, vagy bármi egyéb, kellemes érzelmet kiváltó dologgal szemben, és csak figyeld. Add át magad a látványnak, élvezd a pillanatot, örülj, hogy élsz és láthatod a szépséget. Ha kevésbé vagy vizuális, akkor hallgass kellemes zenét, vagy élvezd a kedvenc illóolajod illatát, a lényeg a belefeledkezés az itt és most-ba.

3Koncentrálj! 

Ha túlzottan nyomaszt valami, megteheted, hogy egyszerűen elfordítod a figyelmed máshova. Sajnos hozzá vagyunk szokva, hogy a legerősebb érzelmeket kiváltó tárggyal foglalkozzunk, ezért eleinte szükség lehet valamilyen konkrét tárgyra, amin rögzítheted a figyelmed egy rövid időre. Ez lehet nyitott szemmel egy kiválasztott pontra való koncentráció, esetleg lehunyt szemmel a légzés figyelése néhány percig, ami azzal az előnnyel is jár, hogy a légzés lassulásával az idegrendszer is megnyugszik.

4. Relaxálj! 

Ha szeretnél elsajátítani egy technikát, amivel gyorsan feloldhatod a  feszültségeket, tanulj meg lazítani: feküdj le hanyatt fekvésben, testtájanként lazítsd el az izmokat, fokozatosan lassítsd a légzést. Ha elkalandoznál, vedd észre, és hozd vissza a figyelmed a test és a légzés figyelésére. Kezdd néhány perccel, ameddig jólesik, tíz-tizenöt perc már igazán hatékony tud lenni.

5. Meditálj! 

A jóga több ezer éve ajánlja a meditációt – mint az elme megismerésének és irányításának legjobb eszközét. Ülj egyenes háttal egy széken, vagy ha kényelmes, keresztezett lábbal egy párnán, hunyd le a szemed, és fordítsd a figyelmed befelé. A gerincet egyenesen tartva lazítsd el a tested, lassítsd a légzést, és tudatosítsd azt a mély nyugalmat és békét, ami a tudat természetes állapota, ha nem zavarja meg az elme csapongása.

Eleinte bizonyára megzavarnak zajok, gondolatok, érzelmek, de ha mindig visszafordítod a figyelmed saját magadra, akkor kis gyakorlással elérheted a meditáció állapotát, amikor a tudatosság önmagában, a megfigyelés tárgya nélkül marad. A meditáció után pedig élvezheted azt a derűt és stabilitást, ami egy kiegyensúlyozottabb elmével jár.

Bármit is tégy, a fontos, hogy ne add meg magad a negatív érzelmeknek.

Fogadd el őket természetes folyamatként, de nem muszáj elfogadni a szenvedést. Jogod és lehetőséged van megállítani vagy átformálni az érzelmeidet, amennyiben nem tudod megoldani az ezeket kiváltó problémákat. A problémák jönnek és mennek, az élet ezzel jár, de ha megtanulod bizonyos mértékig irányítani az elmét, minden bizonnyal kevésbé és rövidebb ideig lesznek rád hatással a külvilág történései.  

Németh Gergő

Vendégszerzőnk korábbi írásait ITT olvashatod el

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images