–

Túl az Óperencián (1992)

Na, rögtön egy kakukktojással kezdem, hiszen ez nem kimondottan karácsonyi film, ez a jelenet viszont mégiscsak az egyik legszebb és legbizarrabb karácsonyi momentum, amit filmvásznon megörökítettek. A gazdag lány és a szegény fiú együtt szöknek el a lány szülei által erőltetett házasság elől, ám az új élet telis-tele van megpróbáltatásokkal. Amikor az ünnepek alatt betörnek egy előkelő házba, amelyben áll a karácsonyfa és meg van terítve a karácsonyi lakomához, a fiú azt kéri a lánytól, játsszák el, hogy romantikusan vacsoráznak. Képzeletben. Kiskoromban imádtuk ezt a filmet a húgommal, részben emiatt lettünk Nicole Kidman-rajongók!

A püspök felesége (1947)

Hát, mit titkoljam, én magam is úgy néznék Cary Grantre, ha megjelenne a fa alatt, mint ahogy a bejárónő bámul rá. Így viszont csak „A püspök felesége” című filmben szoktam újra meg újra megnézni azt a jelenetet, amikor karácsonyfát díszít.

Grant ugyanis ebben a moziban egy földre szállt angyalt alakít (mármint szó szerint), akit azért küldenek a püspökhöz, hogy segítsen rendbe hozni annak elromlott házasságát. Csak három intés, és hopp, kész is a fa! Pont így megy nálatok is, nem?

Holiday (2006)

Jó sokszor láttam a Holiday című filmet, kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint a pazar brit kiejtéssel beszélő Jude Law-t hallgatni forró karácsonyi teát kortyolgatva (akár még akkor is, ha egy mukkot se értesz angolul). Esetleg még két übercuki kislányt és egy édes-meghitt pillanatot, amitől mindig bőgnöm kell jókedvem lesz.

Egész évben farsang (1942)

A cím megtévesztő lehet, de nagyon is helye van ebben a válogatásban az egyik nagy klasszikusnak. A vendégeit csak az év fontos ünnepein szórakoztató mulatóról szóló mozi célja semmi egyéb, csak a vegytiszta szórakoztatás, és ehhez olyan neveket sorakoztat fel, mint Fred Astaire vagy Bing Crosby.

Na és a lényeg: e filmben hangzott fel először az azóta már az egyik legismertebb karácsonyi dalként ismert White Christmas című Irving Berlin-dal.

Ebből azóta már szinte mindenki felvette a saját verzióját Sinatrától Bubléig, a Crosby-féle azonban azóta is minden idők legnagyobb példányszámban elkelt kislemeze, és még Oscar-díjat is ért a legjobb filmbetétdal kategóriájában. A filmben Crosby Marjorie Reynoldsszal énekli.

Találkozunk St. Louisban (1944)

Rajongok Judy Garlandért, és az egyik legkedvesebb jelenetem tőle a Találkozunk St. Louisban című filmben látható. A történet szerint az addig boldog család szükségből New Yorkba költözik St. Louisból, ami érthetően félelemmel tölti el a kislányt, akit a gyereksztárként világhírűvé lett Margaret O’Brien alakít. Judy Garland karaktere őt próbálja felvidítani a Have Yourself a Merry Little Christmas kezdetű dallal – ha azonban kicsit is ismerjük Garland pályafutását, pontosan tudhatjuk, hogy miért ilyen bensőséges ez a jelenet. Ő aztán pontosan tudta, micsoda nyomás van a Tootie-t alakító kislányon a filmiparban, szóval ez a jelenet számomra mindig is többet jelentett egy cuki karácsonyi éneklésnél.

Amikor nem túl vidám az adventem, gyakran veszem elő ezt a dalt. Vigasztaló.

Reszkessetek, betörők! (1990)

Gondolom, nem vagyok egyedül azzal a heppemmel, hogy egyszerűen minden évben meg kell néznem a Reszkessetek betörők!-et. Noha mindannyian tudunk idézni legalább annyit a filmből, hogy „tartsd meg az aprót, te mocskos állat!”, engem, bevallom, egy komoly jelenet fogott meg a sok blődségen kívül: a templomi. Talán azért, mert én is énekeltem kórusban, és minden évben karácsonyi hangversenyt adtunk az iskolánkban. Talán azért, mert megérint az idős úr sztorija. Nem tudom. De nagyon szeretem ezt a néhány percet a filmből. Az itt hallható kórusmű (O Holy Night) szerzője a francia Adolphe Adam, akinek leghíresebb műve a Giselle című balett.

 Az élet csodaszép (1946)

Nem akarok sokat elárulni erről a jelenetről, mert a hangulata így is átüt, és ha valaki nem látta volna még Frank Capra nagy klasszikusát (amely sokak szerint minden idők egyik legjobb filmje), annak nem rontom el az élményét. Az idézet, ami a könyvben áll, önmagában is fontos: „Emlékezz: senki sem vesztes, akinek barátai vannak. Köszönet a szárnyakért!”

Ki vele, ti mely filmektől, jelenetektől kerültök karácsonyi hangulatba?

Csepelyi Adri