Figyeltem arra, hogy legyenek közeli helyszínek, és tengerentúliak is, van itt egyedül való pihenés a világtól távol (mint amilyen például a patagóniai elvonulásom volt), romantikus út a „jövendőbeli herceggel”, családi nyaralás, buli a haverokkal, és körutazás is. Fogadjátok szeretettel a kedvenceimet, és lopjatok nyugodtan ötleteket, vagy javasoljatok újakat. Várjuk szeretettel a kommenteket!

1. Privát fürdő Marokkóban

Forrás: Airbnb

Eddig fogalmam sem volt arról, hogy mi az a riad, de most már tudom, hogy mindenképpen ezt kell foglalni Marrákesben – ahova a szállásokat nézegetve – MUSZÁJ eljutnom! Ezekhez a hagyományos marokkói házakhoz egy belső udvar is jár, legtöbbször saját kis fürdőrészleggel, mintha a Gellért Fürdő egyik részét tennénk a nappaliba. Ide legszívesebben egy hatfős baráti társasággal mennék, vagy páros nyaralásra. Marokkóba meglepően olcsón lehet repülni is, 170 ezer forint per kopfra jönne ki egy nyolcnapos út, repjeggyel, szállással, reggelivel. Nekem ez a riad az egyik kedvencem.

2. Romantikus északi fénylesés egy igluban

Forrás: Airbnb

Lappföldön nézni az északi fényt egy hóigluban a(z egyelőre elképzelt) szerelmemmel, igazi álom. Svéd diákévem alatt volt szerencsém a fényhez, de nem volt meg a teljes égboltot betöltő látvány, úgyhogy még nem veszem le a listámról, sőt, ideje emelni a tétet, és felmenni egészen északra. Sajnos ez nem olcsó, ezért összekötném Rovaniemivel, ahol a finn Mikulás lakik, és Helsinkiben is töltenénk pár napot. A körutazás nyolc napra, igluval és a többivel, transzportokkal együtt 230 ezer körül jön ki egy főnek. Sok cikket kell megírni, hogy ez összejöjjön, de nem lehetetlen!

3. Luxuskempingezés Olaszországban

Forrás: Airbnb

A glamping szón évek óta röhögök (glamouros camping, tehát luxuskemping), mert szerintem a kemping lényege pont a luxus ellentéte. De azt hiszem, öregszem, mert egyre inkább vonz egy koszmentes sátrazás, és sajnos beleszerettem ebbe az olasz glampinghelybe. Azért sajnos, mert bár Olaszország nincs messze, legalább 200 ezerbe fájna ez az út, ahhoz képest, hogy a normál kemping szinte ingyen van. Na, de ehhez a helyhez jár egy kültéri fürdőkád a patak mentén, meg egy kőház is konyhával és kandallóval. Hasonló utakhoz a „jurta, yurt” szavakra is érdemes rákeresni, vannak hazaiak is. De például Mongóliában ez a tipikus szállásforma.

4. Hobbit-lak Amerikában

Forrás: Airbnb

A Gyűrűk Ura óta nagy álmom egyszer egy hobbit-kunyhóban lakni, én Washington államban találtam egy álomhelyet két főre, fejenként 45 ezer per éjszakáért. Sajnos olyan menő a kunyhó, hogy jó előre le kell foglalni, de sebaj. Én összekötném egy Washington DC-túrával, és bérelt autóval mennék (útitárs-keresésnél a jogsi lesz az első kritérium, mivel az nekem nincs), így útközben meg is állhatnánk pár izgis helyen. Egy kéthetes túrára minimum félmillió kéne, ez már emelt szintű álom, de még ebben az életben összejön, remélem.

5. Elvonulás a felhők közé (jó, ez enyhe túlzás)

Forrás: Airbnb

Mindig is vágytam egy nyaralásra egy fákra erősített kunyhóban, és a brazil Monte Verde ehhez tökéletesnek tűnik. Hasonló hely Magyarországon is akad egyébként, például Noszvajon, vagy Pécs környékén a Hunza, ha hazai luxusutat szeretne az ember. Viszont én a brazilt vettem fel a listára, mert Brazília az egyik kedvenc országom, és vele szemben elfogult vagyok. A repjegy Rióba (a kedvenc, és nem mellesleg, jelenlegi városomba) 100–130 ezerből kihozható, a szállások nem vészesek, Sao Paulóba is át lehet ruccanni, onnan nem messze pedig jöhet pár nap a faházban. Három-négyszázezer körül számolnék az úttal. Egyedüli gond, hogy Brazíliában még sosem sikerült két hónapnál kevesebb időt eltöltenem, tehát csak akkor szabad nekivágnom, ha ráérek ott ragadni.

6. Könyvparadicsom Tokióban

Forrás: Booking

Tokió azóta van a bakancslistámon, mióta kiderült, hogy ott lesz az olimpia 2020-ban. Sportfanatikusként biztosan elmegyek önkéntesnek, ezért már a tarsolyomban van pár álomszállás címe. Sok fura hely van Japánban, de ez a könyvesboltot idéző hosztel messze a kedvencem. A B&B általában az ágy és reggeli (bed and breakfast) kombót jelenti, itt viszont ágyat és könyvet (bed and book) lehet bérelni napi tízezerért. Hát nem zseniális?

7. Romantika egy francia kastélyban

Forrás: Booking

Szerintem minden lányban lakik egy hercegnő (bennem, mondjuk, elég mélyre bújt), de még én is el akarok menni egyszer egy kastélyba egy romantikus hétre. Dél-Franciaországban ez fejenként 180 ezerbe kerülne nekem és a szőke (vagy barna, oké, nem válogatok) hercegnek, a fehér lovat pedig ingyen megőrzik a parkolóban. Ez lenne életem első útja egy négycsillagos hotelbe is, ami szintén bakancslistás, egyszer még egy magamfajta nomádnak is ki kell próbálnia.

8. Buli a haverokkal a Karib-tengeren

Forrás: Youtube

Ez egy kicsit csalás, mert már lehúztam a bakancslistámról, de annyira imádtam, hogy itt a helye a listán. Panama északi részén, Bocas del Toro szigetén található ez a ház, amihez életem egyik legjobb időszaka köthető. Tíz főre egy hónapra összesen 2000 dollárért béreltük, láttunk delfineket is a teraszról, és bármikor bele lehetett ugrani a tengerbe, ha épp meguntuk a melót. Miamiból a legolcsóbb elérni, vagy Costa Ricán, esetleg Panamavároson keresztül. Körülbelül 300 ezer forintba kerül fejenként kompletten, egy hónapra számolva, több megállóval – ha összejön egy nagy baráti csoport.

9. Jachtbérlés a haverokkal

Forrás: Worldwide Boat

Mióta rákaptam a hajózásra a Nomad Cruise miatt, állandóan hajós kalandokon töröm a fejem. Talán elég lenne egy vitorlás túra is, de ez a török vagy görög partok felé tartó charter jacht tizenkét vendéggel és hatfős személyzettel is elég álomszerű bulinak tűnik. Már csak egy félmillió kéne, meg tizenegy barát egy-egy feles millióval. Azt hiszem, ezzel az úttal megvárom, míg gazdag nő leszek sok pénzes haverral, és előtte inkább stoppolok egy vitorlást valamelyik óceánon. Vagy Amszterdamban kibérlek pár éjszakára egy városi hajót. De ha valaki bérelt már jachtot, az meséljen!

10. Kőházikó, kilátással egy tóra

Forrás: Airbnb

Ha lenne már családom, tuti, hogy ide, Észak-Olaszországba vinném őket a nyáron. Hiába néztem ezerféle érdekes szállást, nem találtam olyan helyet, ahova szívesebben mennék egy családi nyaralásra. Talán a Balaton az oka, mindenesetre nagy tóimádó vagyok, és bár elsőre semmi extrém nincs ebben a szállásban, épp az egyszerűsége és elérhetősége miatt az egyik kedvencem lett. Ez a stresai házikó összesen huszonháromezer ezer egy éjszakára, ami négy főre számolva nem annyira vészes, ráadásul kocsival elérhető Budapestről.

Darányi Lea

Ha érdekel, mit mond a HVG Pszichológia Magazin szakembere a megvalósítható, építő jellegű álmokról és az ábrándokról, amik inkább rombolnak, kattints IDE