Az Eco kávézóban találkozunk, Csilla ajánlotta a helyet. Tán fontos neki a bio vonal, gondolom, és rendelek egy kávét. Mosolyogva érkezik, két táskával. Az egyikben az ebédje, gondosan bedobozolva.  

"18 évesen nyertem meg a Balaton szépe közönségdíját, akkor kezdődött el ez a problémám." - kezd bele Csilla a történetébe. Az akkori párja vegetáriánus volt, így ő is az lett. A túlevés és az extrém diéta akkor jelent meg az életében. "Fogyókúráztam amikor készültem a versenyre, és amint vége lett, mondtam a páromnak, hogy szeretnék egy fagyit. Itt kezdődött a lejtmenet. Az egész nyaram végig túlevéssel telt. Ha két sütit rendeltünk nem volt elég, még kettőt akartam." Akkor még nem tudta mivel néz szembe a fiatal lány. A verseny után kb. 8-10 kilót hízott, és azon gondolkodott, vajon miért nem bírja megállni az evést,miért nem tud diétázni. "Nem értettem mi a baj, és évekkel később derült ki, hogy bizonyos típusú ételek indítják be a sóvárgást és a túlevést."

A versenyt modellmunkák követték,dolgozott a KENO sorsoláson bemondóként, aztán pedig a TV Paprikán lett saját főzőműsora. Szerette volna megmutatni, hogy mit lehet kihozni a vegán ételekből, és írt egy műsortervet. Bekopogott, elmondta a koncepciót, és ott rábólintottak. A forgatás alatt is megvolt a betegsége, így különösen nehéz volt főzőműsort forgatnia.  

„Ez a “betegség” nem bulimia, nem is anorexia, de mindkettő szerepet játszhat benne. Ez egy komoly betegség, ami könnyen kialakul, de sokkal összetettebb mint az ember gondolná.

Ha valaki esetleg elveszti a talajt a lába alatt, akkor a kaja marad az egyetlen biztos pont az életében. Ha valaki nem érzi magát biztonságban anyagilag, vagy a családi életében, akkor jön az evés. Azt szokták mondani, hogy ez a "jókislányok" betegsége." 

Csillát is megviselte ez a betegség, mind testi, mind lelki szinten. Az emésztőrendszere is elég érzékennyé vált, így ma már nem tud mindent megenni, mint azelőtt. "A túlevési időszakok rendkívül megterhelik a szervezetet. Meghízik, lefogy, állandóan jojózik az ember. Maga az érzelmi evés, arról szól, hogy már ettél, de még keresed a hűtőben, hogy mit lehetne még befalni. Elkezded enni a chipset, aztán az édeset, aztán megint a sós kell, mintha semennyi nem lenne elég. Az is túlevő, aki egész nap eszik, nassol vagy étkezésekkor jóval többet eszik, mint amennyire a testének valóban szüksége lenne. Az is lehet túlevő aki kimondottan az ingyen kajából eszi túl magát. Sokféle változat van."

„Én érzékeny lettem a cukorra, ha eszem, akkor addig eszem, ameddig van. Ez elég komoly tüneteket tud okozni, jönnek a pajzsmirigy problémák, az inzulin rezisztencia és a többi betegség. Ma már képes vagyok egészséges desszertet enni, ami hozzáadott cukortól mentes. Úgy érzem mindig érzékeny leszek a cukorra, és a cukoros ételeket kerülnöm kell. Viszont cukor és cukor között is óriási különbség van. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy neki milyen ételek vagy étkezési szokások jelentik a problémát és egyszerűen kerülni kell ezeket.”

Itthon sokáig kereste mi lehet a baja, de aztán Amerikában bukkant a megoldásra. Ott egy barátnője segítségével ment el egy önsegítő csoportba, ahol azt érezte, megtalálta a helyét. "Elindultam a gyógyulás útján, mert megértettem mi a bajom. Ma már nincs vágyam arra, hogy az étel legyen a jutalom, vagy a bántás magam számára. Fantasztikus életem lett, de ebből nem volt egyszerű kijönni, és együtt élni."

Aztán felkeresett egy táplálkozási szakértőt, aki segített neki összeállítani az étrendjét. "A cukorfüggőségből én úgy tudtam kijönni, hogy bizonyos mennyiségű állati fehérjét is fogyasztottam. Így kevésbé kívántam az édességeket. Nekem a hal működik, de kinek mi. A mai napig is a vegán életmód híve vagyok, viszont néha eszem halat, mert úgy érzem, hogy a testemnek szüksége van rá. Fontos nekem a környezet és állatvédelem, az állatok tisztelete. Amennyire csak tehetem nem akarom, hogy egyetlen állat is szenvedjen azért, hogy jól lakjak vagy ruházkodjak, hisz ezeket a dolgokat lehet mással is pótolni, ami talán még sokkal egészségesebb és természetesebb, mint az állati eredetű alapanyagok vagy az abból készült használati tárgyak."

Azt vallja, hogy a túlevés betegségéből való gyógyuláshoz sok oldalról kell a segítség. Kell egy dietetikus vagy egy táplálkozási szakértő, kell egy pszichológus az esetleges traumák feldolgozásában, jól jöhet egy coach az új életmód kialakításában és rengeteget segíthet a jóga a stressz kezelésben. Viszont az egyik kulcsfontosságú eleme a felépülésnek az önsegítő csoport.

Ez utóbbi szinte része az életének, fantasztikus embereket ismert ott meg minden korosztályból. "Anorexia, túlevés, bulimia és bárkit akinek problémája van az étellel és/vagy a súlyával szeretettel várnak. Itt az a cél, hogy jól legyünk, minden szinten. Testileg, lelkileg és spirituálisan egyaránt. Úgy érzem, hogy a program által jobb emberré váltam, erkölcsileg is."

wmn - dudits dénes

Ha belenéz a tükörbe, úgy érzi, hogy rendben van az alakja, akár még 3-5 kiló pluszt is el tudna képzelni, de legalább annyira nehéz hízni, mint sokaknak fogyni. "Sokan javasolták, hogy egyek egy kis zsírt és több állati fehérjét így egy ideig kipróbáltam a ketogén diétát. Sajnos nekem nem működött. Nemhogy híztam volna, pont az ellenkezőjét váltotta ki nálam.(Hisz tudjuk, hogy ez a diéta főleg fogyást idéz elő). Úgyhogy még fogytam vagy 3-4 kilót. Ma már egyáltalán nem akarok diétázni, hanem egyszerűen figyelni a testem, ami folyamatosan változik. Egészséges ételeket, egészséges mennyiségben enni, ami energiát, jó közérzetet, nyugodt alvást, testi-lelki egészséget és hosszú életet eredményez. Nekem ez a célom.“

Csilla azt mondja, hogy nagyon messziről indult, és az, hogy megtalálta a kiutat, boldog és egészséges emberré tette. Szerencsére a családja mellé állt és támogatta és eljutott odáig, hogy már nem érdekli más ember véleménye.

Elmondása szerint itthon nem könnyű szakembert találni, aki minden szinten segíteni tudna, sem TB, sem magán alapon. Ő rengeteg külföldi anyagot olvasott, a Recovery 2.0. online közösség tagja, ahol mindenféle függőséggel foglalkoznak. Itt nagyon sok szakértő beszél a gyógyulásról és azokról a segítő eszközökről (jóga, meditáció, egészséges táplálkozás) amikre az embernek szüksége van, bármilyen függőséggel is áll szembe.

"Az ilyen közösségekben az ember nemcsak jobban lesz, de végre elkezdi élvezni az életét és hozzá tud járulni a saját családja, közvetlen környezete és az egész világ jobbá tételéhez. Még nagyon sokat segített nekem Geneen Roth is, akinek sajnos még egy könyve sem jelent meg magyarul. Ő is az egészséges egyensúlyt hirdeti könyveiben, felfedi az evés és az intimitás kapcsolatát és megmutatja, hogy “mi tudja betölteni az éhes szívet”. Nem merev, nem szigorú, olyan elveket fogalmaz meg, amivel könnyedén együtt lehet élni. Azt gondolom,hogy az evészavarosnak nagyon fontos az étkezését rendbe tenni, hogy az élete más területe is gyógyulhasson. Hisz az élet nem csak az evésről szól."

Zimre Zsuzsa

Képek: Pozsonyi Janka